夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

gilgilgilgil 發表於 21-2-28 11:34
可能我本人比較多愁善感,需要心靈安慰,溝通;但另一半完全俾唔到我,以致大家距離越走越遠
...

我完全明呀!!

對住佢地,內心要好強大先得~

曾幾何時,我快佢搞到自我形象低落,因為佢完全唔會欣賞唔會讚我,只有批評同彈~

Manwah    發表於 21-3-2 09:18

翡翠宮

858D 發表於 21-3-1 09:37
我評估我自己都係屬於對錢銀冇咩所謂嘅 阿保。
所以我現任先生會保護我,預防我被人騙財。
...

至少你會知道同講得出你老公會保護你~

翡翠宮

回覆樓主:

我老公連對自己個女都一樣,係表達情感上好冷漠,從來唔攬唔錫,我女病佢都唔會關心,只會每次都係帶佢睇醫生、食藥,因為佢做野只得一條路,總之病就係睇醫生、食藥,無其他……

我女8歲半,咁多年都唔佢陪/同個女玩,唔會同佢睇書、講故事……,只有成日鬧佢,但從來唔會讚佢……

侯爵府

2024年龍年勳章

小manman 發表於 21-3-2 08:15
我完全明呀!!

"我快佢搞到自我形象低落,因為佢完全唔會欣賞唔會讚我,只有批評同彈~"
係架, 為佢生仔, 工作賺錢, 湊仔, 煮飯, 所有付出在佢中心毫無價值。
最近我已經帶住仔離開老公生活, 因為除了亞保, C6還有其他精神問題

侯爵府

小manman 發表於 21-3-2 08:08

好一句深層溝通,真係完全無,因為根本溝通唔到,佢完全唔 ...

冇錯!佢完全唔識關心,即使刻意問候,完全感覺唔到係發自內心(可能因為我太敏感)。
咁你點同佢相處?你能夠接受佢?

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

小菜豆 發表於 21-3-2 09:05
"我快佢搞到自我形象低落,因為佢完全唔會欣賞唔會讚我,只有批評同彈~"
係架, 為佢生仔, 工作 ...

我個C6除了阿保, 仲有強迫症....

昨晚又"跳掣', 講左好多次, 話比佢知個小朋友13歲係青少年, 佢有佢想法, 但佢係一定要人跟佢方法, 因為佢方法先係"絶對正確", 昨晚阿女收拾書包明天上學, 唔見左一本書(ADHD係咁), 我C6晚上12:30來吵吵吵, 吵過不停, 又話小朋友唔跟佢方法收拾書柜, 又話東又話西.....C6解決方法係不停口咁罵人....

本來我都瞓左, 比佢吵醒(我第二朝早上7點要起身返工), 佢仍然不停口罵, 佢的強迫症係要迫人跟佢那套, 唔跟就係好似痴線咁不停罵一個半個小時, 但又唔知深夜唔可以咁......

我嬲得緊要, 無奈咁叫佢收口, 問佢知唔知現在幾點, 仲有答佢一句話, 想佢响世界上消失, 就天下太平................
但佢都仍然係咁罵.....有時真係以為佢痴線..............

家有一個阿保, 再有一個ADHD.....真係無日安寧!
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

gilgilgilgil 發表於 21-3-2 09:25
冇錯!佢完全唔識關心,即使刻意問候,完全感覺唔到係發自內心(可能因為我太敏感)。
咁你點同佢相處?你 ...

佢唔係唔關心, 你知道"阿保"係獨家村, 所以無咩朋友, 唔懂人情和理, 所以有時我會諗起佢的小行為(例如, 同你去食好野, 或者陪你去買餸) 呢D小事, 其實在阿保來講已經係好愛你....

阿保愛人的能力係好微弱的, 所以要揾都幾難, 但你諗真就知道了.
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

侯爵府

小manman 發表於 21-3-2 08:15
我完全明呀!!

但係佢識欣賞你嘅蛋糕喎!right?
我c6都係完全唔識欣賞我,我試過問佢:你鍾意我啲乜?佢求其答我,根本佢都唔知佢自己係咪真係鍾意我,點解鍾意我。
我c6係冇感覺到對我連批評都冇;但對個仔就好多批評。最好笑係佢批評個仔嘅嘢,大部份都同時發生響佢身上;根本佢兩仔爺好似,所以成日火星撞地球,家旡寧日,對住佢哋好辛苦。
你講得啱,做佢哋嘅伴侶內心要好強大,可惜我唔係,我內心係好脆弱,所以呢10幾年我響缺乏心靈支援下,好似假單親咁樣湊住佢哋幾仔爺,好大壓力。
究竟下半世係咪都要咁過?

侯爵府

Manwah 發表於 21-3-2 09:26

昨晚又"跳掣', 講左好多次, 話比佢知個小朋友13歲係青少年, 佢有佢想法, ...

你c6個情況好似我仔,跳掣嘅時候又係不停鬧,收唔到口。我每次為咗要令個仔收口,要講服佢,死好多腦細包

侯爵府

小菜豆 發表於 21-3-2 09:05
係架, 為佢生仔, 工作 ...

我有睇過你個情況,你好勇敢,保重!

侯爵府

2024年龍年勳章

昨晚又"跳掣', 講左好多次, 話比佢知個小朋友13歲係青少年, 佢有佢想法, ...

強迫症?!阿女是否都唔LIKE DADDY?
似乎好多男性亞保都不只單純ASD問題, 還附帶其他精神問題。
JM還有ADHD女兒照顧, 也很身心疲累。多數遺傳自亞保DADDY吧。
我離開也因為不想再生多個有遺傳基因的孩子, 一大一細搞唔掂。

侯爵府

858D 發表於 21-3-2 05:13
你現在的分析 正中 到位。
我這 阿保 就是這樣。所以,我先生 肯做 我「大男人」,我 就 啱曬。我好鍾意做 ...

你分析得好好,你係女人,乜都聽老公話,反而令老公好開心;但我個伴侶係一家之主,一個爸爸角色,好多時想佢幫手比意見,做一個好嘅決定,做個好榜樣⋯⋯但偏偏佢冇咁嘅能力。只係安排一日嘅行程,買架單車.....都可以因為佢唔知應該要考慮啲乜而做錯決定。佢亦都唔知點樣做先係一個好爸爸。

侯爵府

2024年龍年勳章

gilgilgilgil 發表於 21-3-2 09:44
我有睇過你個情況,你好勇敢,保重!
謝謝JM呀, 大家一齊加油。
"我試過問佢:你鍾意我啲乜?佢求其答我,根本佢都唔知佢自己係咪真係鍾意我,點解鍾意我。"
呢個問題我都有。
而家分開咗同老公對話, 佢開始努力咁比個誠懇答案我。
不過我地移民問題沒有共識, 遲早面對分開生活問題。
希望妳的亞保老公有一日能直接同妳講: I LOVE YOU

侯爵府

858D 發表於 21-3-2 05:31
家母 話我:請十個妹仔 來跟我手尾都跟唔掂啊!
我先生就 以家母呢句 評語 來笑我。每一日,佢會數住我冇 ...

我c6同你好似!
我以前同佢講:個工人其實係主要服侍你!
佢係超級冇手尾;開一個櫃桶,佢一係唔關返,一係就只關一半。例子多不勝數!
但係呢種冇手尾究竟係源於佢嘅習慣?佢哋冇記性?定一話佢嘅心神?因為我發覺佢哋好容易「靈魂出竅」,會突然間唔知自己做緊啲乜,個腦空白左。
我自己都知因為我唔夠叻,所以我承擔唔到佢哋,變咗好大壓力。

翡翠宮

gilgilgilgil 發表於 21-3-2 09:25
咁你點同佢相處?你 ...

老公係我自己揀,無得怨,亦唔好怨~

同樣地,佢有病,佢都唔想,佢無得揀~

話我同情佢又好,可憐佢又好喇!!

有時諗,佢都有佢可取的地方既,未至於一無是處~

我當佢係一個只識聽指令做野的機械人囉!!

不過,機械人唔會發脾4,我個就經常發脾4~

翡翠宮

原來無同我一樣,老公a,個女adhd~

佢地一個執著人,一個自由人,注定溝唔埋,辛苦既係我地經常夾係中間

我老公又係成日要個女跟佢個套,但問題我女有adhd,經常唔見野,做野無計劃,d野雜亂無章,佢就極度睇唔順眼,但又無方法去教去幫,結果一味鬧……

翡翠宮

gilgilgilgil 發表於 21-3-2 09:34
我c6都係完全唔識欣賞我,我試過問佢:你鍾意我啲乜?佢求其答我,根本佢 ...

我同我老公自從個女出世黎,10次有9次吵架都係因為個女~

其實有時我女又係爭唔落,只係因為我理解佢點解會咁,同時我亦理解我老公點解會咁,但問題係佢2個都唔理解對方~

問心講,我唔會要求1個8歲既去理解1個大人囉!!

但你係大人呀嘛!!

我成日話佢,你咁得閒佢日上網,不如你上網睇下d有用的資料喇!!

你睇下adhd我徵狀,睇下應該用咩方法去幫佢地,但係佢就係唔聽人講野,但又唔睇資料……

翡翠宮

gilgilgilgil 發表於 21-3-2 09:34
我c6都係完全唔識欣賞我,我試過問佢:你鍾意我啲乜?佢求其答我,根本佢 ...

你錯喇!!

只係我自己演繹當佢欣賞咋,其實佢唔係,只係因為我每次整野比佢帶返公司,都有好多人讚,佢因為人地的讚賞覺得好有面,所以開心~

翡翠宮

gilgilgilgil 發表於 21-3-2 10:03
我c6同你好似!
我以前同佢講:個工人其實係主要服侍你!
佢係超級冇手尾;開一個櫃桶,佢一係唔關返,一 ...

我老公直頭有時講講下野都唔知自己想講咩……

同埋,我聽你講,佢決定唔到變相咩都跟你做,我覺得咁樣仲好~

我老公都係有選擇困難,大至買樓買電器,少至去餐廳食咩都會選擇唔到,但問題黎喇,佢又唔係好似你老公咁跟我意思做,如果佢肯咁順灘跟我做,我仲好做~

但偏偏佢又好似信我唔過咁,又會有好多意見,我每次想落決定,佢就會話再睇下先,但其實係拖,拖得就拖,總之就死都唔肯話「你話事喇」,好喇,到最後其實都係我做最後決定,但佢都係會問長問短……

翡翠宮

回覆樓主:

最記得,同佢出黃金買個電腦機箱,行左幾間,佢睇中左2個,分別啱同舖頭,佢來來回回a舖同b舖十幾次,每次都問我呢個好唔好……

第1次,佢問我a好定b好,我答佢我揀a,佢就話但a點點點,我話咁b囉,佢又話但b又點點點……

我話咁你決定喇,2部我都無所謂,如是者,不停來來回回2間舖,又不停問我好唔好……

最後我開始發火,我堅決揀左a,但佢又話想買b,我堅決買b,佢又話想買a……

我堅想爆粗,結果最後我落決定,因為個時阿女一齊去,佢根本已經無耐性,已經扭眼訓,再咁揀落去都唔係辦法……

好喇,咁最後就係佢演繹下跟左我意思買~

首頁

尾頁

跳至