自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

尋日見木棉樹開晒花,今日再行山時執左好多返嚟,做酵素
邊執邊跌花,好新鮮

侯爵府

回覆 MM2H 的帖子

可唔可以介紹多D 呀 ! 第一次知道...
kckammy

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

做嚟食定做嚟用?

翡翠宮

alicemic 發表於 21-2-22 16:49
做嚟食定做嚟用?

做嚟用,一般清潔,亦會用嚟稀釋洗頭水

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

MM2H 發表於 21-2-22 16:50
做嚟用,一般清潔,亦會用嚟稀釋洗頭水

八啩問句, 整完會有花香味嗎?印象中木棉花好似無咩味, 同埋我淨係識乾嘅木棉花可以要嚟入藥清熱毒

翡翠宮

kckammy 發表於 21-2-22 16:44
回覆 MM2H 的帖子

可唔可以介紹多D 呀 ! 第一次知道...

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/38009/diy%E6%B0%B4%E6%9E%9C%E6%B8%85%E6%BD%94%E5%8A%91-%E5%96%84%E7%94%A8%E6%9E%9C%E7%9A%AE%E5%BB%9A%E9%A4%98-%E9%87%8E%E4%BA%BA%E6%95%99%E4%BD%A0%E8%87%AA%E8%A3%BD%E7%92%B0%E4%BF%9D%E9%85%B5%E7%B4%A0

網上好多講解,我以前都係係bk開始學,好多jm分享點整

其實道理好簡單,同做酒原理差不多,一般用廚餘(鮮果菜皮),減低垃圾量又可以取代清潔劑,家中用少好多化學物

比例1:10:3,糖:水:果皮,放密封膠樽發酵最少三個月,初時每日攪勻佢,放氣,初期發酵完成後就可以放一邊

翡翠宮

alicemic 發表於 21-2-22 16:53
八啩問句, 整完會有花香味嗎?印象中木棉花好似無咩味, 同埋我淨係識乾嘅木棉花可以要嚟入藥清熱毒 :wah ...

木棉花的確香味唔重,雞蛋花就好香

木棉好處係有藥用功效,我會再加西柚皮平衡香味

水晶宮

MM2H 發表於 21-2-22 16:58

你好有心機

水晶宮

MM2H 發表於 21-2-22 16:41
邊執邊跌花,好新鮮

自家製

侯爵府

檸檬做食用的 , 而生果皮, 疏菜等等, 我有做過..亦用緊多年清潔.. 木棉花第一次聽, 請問食用, 還是清潔. 有什麼不同?? 味道如何??? 又或做好分享下..
kckammy

水晶宮

MM2H 發表於 21-2-22 16:41
邊執邊跌花,好新鮮

我最怕見到佢

見到佢跌落嚟

即係夏天不遠了

水晶宮

回覆樓主:

晒乾煲涼茶

翡翠宮

MM2H 發表於 21-2-22 16:58

題外話,小時候屋企有棵雞蛋花, 會用花瓣嚟整糖水好香好好味, 不過而家有污染同農藥應該唔會有人食

翡翠宮

kckammy 發表於 21-2-22 17:11
檸檬做食用的 , 而生果皮, 疏菜等等, 我有做過..亦用緊多年清潔.. 木棉花第一次聽, 請問食用, 還是清潔. 有 ...

木棉花有清熱解毒功效,我用嚟稀釋洗頭水同洗手液,有多都會照用於一般清潔

食用我冇整,同你一樣,做酵主要為清潔用途,以前幾隻毛孩在家,有時會皮膚發炎,轉自制酵素抹地後,全部冇晒事
啱啱整好,加埋西柚皮

kckammy    發表於 21-2-23 06:07

翡翠宮

love2talk 發表於 21-2-22 17:12
我最怕見到佢

見到佢跌落嚟

今年真係早左熱

翡翠宮

alicemic 發表於 21-2-22 17:30
題外話,小時候屋企有棵雞蛋花, 會用花瓣嚟整糖水好香好好味, 不過而家有污染同農藥應該唔會有人食 :fun ...

真係唔知可以整糖水,想像到好香,我都有用過雞蛋花做酵,如你講,要搵到冇噴藥嘅,唔多呢

翡翠宮

spikenard 發表於 21-2-22 17:27
晒乾煲涼茶

要湊夠5花,又未去到咁好心機

翡翠宮

MM2H 發表於 21-2-22 17:34
真係唔知可以整糖水,想像到好香,我都有用過雞蛋花做酵,如你講,要搵到冇噴藥嘅,唔多呢
...

係嫲嫲整架,啲老人家好有智慧識得物盡其用, 仲會曬乾啲雞蛋花愛嚟媾落普洱度沖茶, 嗰隻香味真係令人難以忘懷,可惜而家冇囉!

男爵府

我都係用果皮做酵素,但好少用來清潔,驚有甜味惹蟻。係未所有花都可以用來做酵素?謝咗得嗎?

翡翠宮

alicemic 發表於 21-2-22 17:41
係嫲嫲整架,啲老人家好有智慧識得物盡其用, 仲會曬乾啲雞蛋花愛嚟媾落普洱度沖茶, 嗰隻香味真係令人難 ...

可以曬乾用茶?
拆花瓣曬定係成朵曬? 想試吓

首頁

尾頁

跳至