婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

前日睇婦科check到有朱古力瘤,醫生話個瘤唔算大,開左叫黃體素嘅藥叫我食話控制左個情況先,睇吓個瘤會唔會可以縮細

但我見到有d人有朱古力瘤就去做手術割,割完就冇事咁,而家有d擔心,有冇過來人講講應該係點?有朱古力瘤手術係咪一定要做?

別墅

dadaEEE 發表於 21-2-25 18:59
前日睇婦科check到有朱古力瘤,醫生話個瘤唔算大,開左叫黃體素嘅藥叫我食話控制左個情況先,睇吓個瘤會唔 ...

割完唔一定冇事,朱古力瘤復發率好高。我4cm 2個月前微創割咗,依家吃緊visanne , 勁多副作用,身體仲差過未做手術前。

複式洋房

朱古力瘤唔太大可以嘗試中藥治療。但係要花好長時間食藥。如果太大一定要做手術的。

複式洋房

我都係有朱古力瘤,之前醫生都係開visanne我食,之後覆診個瘤係有細左少少,我諗你情況同我差唔多,建議你聽醫生講先食藥再睇睇,如果真係要做手術我諗醫生一定會話你知,最好就唔洗做手術啦

醫療諮詢團隊

治療朱古力瘤取決於疾病的程度/ 大小/ 位置、症狀、病人年齡以及是否有即時生育計劃。一般建議先用藥物治療,若藥物未能控制病情,便會考慮手術。

參考內容:
https://www.baby-kingdom.com/%E5 ... %B9%E5%90%91-137012
一班專業醫護團隊不定時為你提供婦女醫護資訊。資訊只供參考,個人實際健康狀況,未能單靠網上對話診症,請盡快求診,並以醫生建議及診斷為準。

複式洋房

朱古力瘤手術我都做過,3年前,因為當時我發現得遲,個瘤已經好大,唔割唔得,手術1個鐘,好快就完,不過醫生都講過做左手術都有機會會再復發所以要定期覆診觀察住

但照睇你咁講,醫生都係開藥你食,應該未去到咁嚴重,或者睇多一個醫生攞多個意見?

複式洋房

我有朋友都好似你咁,但佢遲左先去check最後唔做手術唔得,佢就係成日M到就劇痛以為係咩經期不順,又食中藥又做吓推拿暖宮咁,結果最後頂唔順先去睇婦科,所以真係唔好講笑,一有咩唔妥就要去婦科CHECK下穩陣...

複式洋房

Anyip 發表於 21-2-25 21:19
朱古力瘤唔太大可以嘗試中藥治療。但係要花好長時間食藥。如果太大一定要做手術的。 ...

明白唔該晒

複式洋房

rabbitwinnie 發表於 21-2-25 23:33
我都係有朱古力瘤,之前醫生都係開visanne我食,之後覆診個瘤係有細左少少,我諗你情況同我差唔多,建議你 ...

醫生都係開Visanne俾我食,想問下係咪keep住食就得?會唔會有咩副作用或者唔舒服?

複式洋房

醫護資訊 發表於 21-2-26 12:38
治療朱古力瘤取決於疾病的程度/ 大小/ 位置、症狀、病人年齡以及是否有即時生育計劃。一般建議先用藥物治療 ...

THANKS....

複式洋房

Adaleunggg 發表於 21-3-10 04:28
我有朋友都好似你咁,但佢遲左先去check最後唔做手術唔得,佢就係成日M到就劇痛以為係咩經期不順,又食中藥 ...

醫生都有講我算好彩早發現有瘤,我最初都係m到好痛我就即刻去睇婦科

複式洋房

回覆 dadaEEE 的帖子

最初係要用m巾護墊,因為唔係m到都會有少少m黎,但之後過左(醫生話呢個係適應期)就開始冇m痛,我之後去覆診個瘤都細左少少,最明顯冇再腰酸m 痛,至於其他副作用,可能因為我有日日食supplement 所以無乜副作用,我喺Facebook 度睇到有個group啲人share話食supplement 會減低副作用,總之要keep住食藥控制住個瘤唔好變大就唔會痛

別墅

dadaEEE 發表於 21-2-25 18:59
前日睇婦科check到有朱古力瘤,醫生話個瘤唔算大,開左叫黃體素嘅藥叫我食話控制左個情況先,睇吓個瘤會唔 ...

我都係差吳多情況 咁你地最後點樣做?

別墅

dadaEEE 發表於 21-3-11 16:47
醫生都有講我算好彩早發現有瘤,我最初都係m到好痛我就即刻去睇婦科

我睇左婦科 但佢成日叫人做手術 其實我m吳算痛 ... 我仲想生仔; 有無人無割都生到仔的?
大家有咩建議?

複式洋房

smithlove 發表於 21-3-12 12:58
我睇左婦科 但佢成日叫人做手術 其實我m吳算痛 ... 我仲想生仔; 有無人無割都生到仔的?
大家有咩建議? ...

我果個醫生都係主張手術,我 2cm 4-5年無變大,但影響懷孕,諗緊做唔做好,睇過另一位醫生,話可以再觀察,唔洗手術

別墅

Foreverdream 發表於 21-3-12 13:23
我果個醫生都係主張手術,我 2cm 4-5年無變大,但影響懷孕,諗緊做唔做好,睇過另一位醫生,話可以再觀察 ...

但我想生仔 一粒3cm 一粒2cm 都在右邊卵巢 ;
仍有機會有bb嗎?

複式洋房

smithlove 發表於 21-3-12 21:17
但我想生仔 一粒3cm 一粒2cm 都在右邊卵巢 ;
仍有機會有bb嗎?

你睇邊個醫生呀?
你備孕咗幾耐?

別墅

Foreverdream 發表於 21-3-12 21:21
你睇邊個醫生呀?
你備孕咗幾耐?

備孕3-4年; 睇普通婦科醫生照到右邊朱古力瘤 ; 佢話要手術切左先可以做人工

複式洋房

smithlove 發表於 21-3-12 21:33
備孕3-4年; 睇普通婦科醫生照到右邊朱古力瘤 ; 佢話要手術切左先可以做人工

...

如果年紀大又好想要bb,真係唔好等

別墅

Foreverdream 發表於 21-3-12 21:54
如果年紀大又好想要bb,真係唔好等

吳知有冇人唔切個瘤;照開始做IVF..?

首頁

尾頁

跳至