自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

白毛毛 發表於 21-2-27 01:00
以我有限的認識,你圖入面果啲係代表一個單字的基礎。當年我識果位秘書的鬼畫符係一條線已代表一句,佢話 ...

呢個post睇到我O晒咀!勁!

男爵府

我要passion 發表於 21-2-27 14:59
showhand 我就識。

伯爵府

yy_chow1210 發表於 21-2-26 23:09
難唔難架?有冇媽媽仲用緊?

我估而家無乜用,以前我鬼佬老細都錄音, 所謂嘅audio typing. 佢隨時可以錄,尤其出完trip特別多。 我自己工作上從未需要過shorthand, 已經零記憶。

而家個個都識打字,我覺得無乜老闆需要秘書識shorthand, 學嚟無乜用。

如果識併音,學shorthand會更容易。

大宅

maisy-lee 發表於 21-2-27 15:34
年青時學pitman, 經常用蟲仔寫i love you比男朋友, 覺得係雙方之間嘅密碼……除此之外,完全冇用過 :zombie ...

請問蟲子I love you點寫,好想學

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

CreamBaby 發表於 21-2-27 21:04
我係Poly讀,當年Poly係有日校秘書課程讀。

tri-lang sec? 當年poly收我讀translation, 但我想tri-lang sec, 不過最後入另一間,因為收我讀學位課程。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

天貓 發表於 21-2-27 14:20
我覺得你媽咪好錫你,好為你着想,不過,你自己都好叻可以原校升中六,我地個年代同學好多都係中五加一年 ...

係呀,媽咪話佢冇錢留到俾我,唯有盡能力俾我讀書,讀得幾多都係我嘅,而家我最受用就係打字好快,識簡單簿記,幫到我後來咁多年嘅工作同生活需要。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

rose-mag 發表於 21-2-28 10:55
係呀,媽咪話佢冇錢留到俾我,唯有盡能力俾我讀書,讀得幾多都係我嘅,而家我最受用就係打字好快,識簡單 ...

你媽咪已經比左最好嘅野你

男爵府

rose-mag 發表於 21-2-28 10:52
tri-lang sec? 當年poly收我讀translation, 但我想tri-lang sec, 不過最後入另一間,因為收我讀學位課程。 ...

係, 仲有法文或日文選修呢!

子爵府

333s 發表於 21-2-27 07:45
學過, 根本不用, audio typing 錄音。
現 secretary 也沒有用吧??

去過某大地產發展商見工
個位真係要識audio typing

琥珀宮

yy_chow1210 發表於 21-2-26 23:09
難唔難架?有冇媽媽仲用緊?

聽都未聽過

已刪除用户

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

高貴傻婆 發表於 21-2-28 08:43
請問蟲子I love you點寫,好想學

係咁寫

禁止訪問

牛年勳章

禁止訪問

牛年勳章

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

大開眼界

珍珠宮

yy_chow1210 發表於 21-2-28 20:21
宜家好少公司仲有audio typing. 用WhatsApp 錄段嘢俾秘書打都得啦。洗鬼用錄音機
...

咁你認為用whatsapp 錄音可以有幾長呢?!

你一定無經歷過,用一餅微型錄音帶去打番哂成篇開會紀錄?

珍珠宮

happylife28 發表於 21-3-1 01:24
呢個幾好喎, 仲勉強估到係咩字, 原來同我平時 take notes 有啲似, 例如 y = you.

我好想學 shorthand, 因 ...

唔係一定架,有啲唔係咁易估架

子爵府

2023年兔年勳章

happylife28 發表於 21-3-1 01:30
可以自學到識用? 要學幾耐度呢?

都唔知自己果時算唔算學識過,我果時八卦玩下,借書照書抄筆記咁睇咋,我諗睇你有幾好記性?我記得佢都係好直接字母/某d字母組合對應符號,但無地方可應用,已經忘記曬了

首頁

尾頁

跳至