懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好,我懷緊第一胎,而家10w+,我係超級怕痛嘅人,所以好驚順產會痛死,最驚係順產痛完一大輪先去開刀,就真係人間悲劇。所以我想請教下各位有經驗嘅媽媽們,如果俾你地再揀,你地會揀順產定開刀? (我知開刀不利於生第二胎,但由於我唔打算生第二胎,所以呢個因素可以忽略,主要concern係痛方面,謝謝各位)

大宅

其實點都要痛
順產係生之前痛
開刀係生之後痛
2種痛唔痛
宮縮係背脊尾龍骨痛
開刀係傷口痛
睇下你接受邊種

大宅

fawong3bac 發表於 21-3-10 11:31
大家好,我懷緊第一胎,而家10w+,我係超級怕痛嘅人,所以好驚順產會痛死,最驚係順產痛完一大輪先去開刀, ...

我朋友第一胎順產,第二胎食全餐,佢話俾佢再揀都會揀順產。

不過又咁睇,睇你揀分期付款定一舖清還,順產係一舖清還,如果產後傷口無發炎,就痛完就完,但開刀傷口要3個月先復原,不過期間都係有得選擇止痛,而且係止到既痛。

我自己選擇開刀,無論醫生點勸都未改初衷,因為開刀成個過程既風險都係預期之內。相反,順產要符合好多因素先可以順利做到。

複式洋房

MonieCora 發表於 21-3-10 11:43
我朋友第一胎順產,第二胎食全餐,佢話俾佢再揀都會揀順產。

不過又咁睇,睇你揀分期付款定一舖清還,順 ...

我都係咁諗呀,我都好唔中意預計唔到嘅感覺

男爵府

大家好,我懷緊第一胎,而家10w+,我係超級怕痛嘅人,所以好驚順產會痛死,最驚係順產痛完一大輪先去開刀, ...

我就係第一胎食全餐,有得選都想順產,呢家懷緊第二胎,打算選擇順產

複式洋房

回覆樓主:

我第一胎選開刀,因為係怕振痛,開完刀,好快可以下床走,傷口不是很痛,我可以接受,利申當時我不是後生。
第二胎是塞藥引產,即係振痛順產生,我接受不到,每兩三分鐘痛一痛,對我來說真的生不如死,所以再生我都會揀開刀。

大宅

waiyee3518 發表於 21-3-10 12:31
我第一胎選開刀,因為係怕振痛,開完刀,好快可以下床走,傷口不是很痛,我可以接受,利申當時我不是後生。 ...

你第二胎痛咗幾耐先生到?

男爵府

fawong3bac 發表於 21-3-10 11:47
我都係咁諗呀,我都好唔中意預計唔到嘅感覺

我有咗一開始就諗住開刀,覺得開刀係喺自己掌握之內,好怕順產嗰種等運到嘅感覺,放產假開始無所事事喺屋企等,唔知幾時生,到作動喇又唔知要痛幾耐,又唔知度數開唔開得夠,又唔知最後洗唔洗食全餐

同埋我覺得陀咗咁耐,好怕BB喺最後一刻先嚟出事,間中見到有媽媽話BB好後期先無啦啦無咗心跳,我聽到都覺得好驚好心痛,所以我唔介意佢早啲出嚟,開刀風險主要喺媽媽度,我寧願自己承受

其實開刀無想像中咁痛,基本上除咗第2日落床痛咗一下之外,都唔係點痛

不過當然,有好多人好抗拒無啦啦劏一刀嘅,所以自己衡量

男爵府

回覆樓主:

其實你都好determined 開刀就開刀無問題呀? 藝人雨僑原本好想順產的,臨生唔知俾人brief咗乜 嚇到暈(literally真係暈)立即轉呔開刀

我是順產的,托賴很順利,無唸住再生 不過如果可以都會揀順產... 總括而言就是喜歡順產的好處,唔太驚順產的壞處(全餐其實唔係真係咁常見)同埋唔追求「完全在預期之內」

複式洋房

MonieCora 發表於 21-3-10 13:02
你第二胎痛咗幾耐先生到?

我第一胎開刀,第二胎塞藥,怕傷口爆,就塞半粒,效力不大,痛左三天先可以引產。痛苦經歷

複式洋房

回覆 uckukuku 的帖子

其實我自己都十五十六,因為問親D婦產科醫生,都係推薦人順產嘅,真係好迫不得已先開刀,但我真係好驚自己承受唔到順產戈個過程,我好驚剪戈下同埋之後縫針,聽講都係好痛...

大宅

開刀,我都係好怕痛既人,打針/抽血我係嚇到喊,前一晚會驚到失眠既人,連我醫生鼓勵人順產都叫我開刀,因為我驚到咁都好難順
好多人話順產同開刀既分別係順產係生個陣痛,開刀後產後痛,我自己經驗係搵到一個手勢好既醫生,加埋私院食同塞肛用既止痛藥,其實開完刀都唔覺痛,最多似少少m痛咁(但其實係因為產後子宮收縮,順產開刀都有)
就連好多人話落床第一下會好痛,其實我都唔覺痛,不過落床行路要就位同要慢慢黎,一開始行得似企鵝😂
成個過程我覺得最痛係打半身麻醉前既種豆,我痛到喊(我真係勁怕痛,而開刀後真係無野令到我覺得勁痛/要喊)
所以就算我朋友問我怕痛開刀定順產好,我都直接話開刀,但最緊要搵個好手勢
不過如果係公立就千萬唔好開刀,比個junior幫你開+必理痛,我mama group有幾個係公立開都話好痛(痛足幾個月), 但私院既個個都出院就唔使再食止痛藥

大宅

waiyee3518 發表於 21-3-10 14:43
我第一胎開刀,第二胎塞藥,怕傷口爆,就塞半粒,效力不大,痛左三天先可以引產。痛苦經歷
...

三日?!

換轉係我應該崩潰咗

別墅

其實唔係開完刀不利生第二胎
我第一胎順產唔到
食全餐
唔知係唔係醫生手勢好
全程唔識痛
生前唔痛
開完刀無痛過
隔離床問我點解咁快行到咁好
我都唔知
可能個個唔同
順產就有順產好
各有各

別墅

但既然你咁怕痛又唔想痛
就開刀
唔洗再諗
不過好多野都要視乎情況

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

私家生就開刀~公立醫院生就順產~

大宅

Anbelle 發表於 21-3-10 15:10
開刀,我都係好怕痛既人,打針/抽血我係嚇到喊,前一晚會驚到失眠既人,連我醫生鼓勵人順產都叫我開刀,因 ...

放心!公立開得刀一定係無得揀生唔出先會俾你開。講真,想開刀或用無痛既真係應該直接去私家,但好多人覺得順產唔洗去私家,公立都有無痛,然後去到無又呱呱嘈,有時都唔明咩心態。

大宅

fawong3bac 發表於 21-3-10 15:05
回覆 uckukuku 的帖子

其實我自己都十五十六,因為問親D婦產科醫生,都係推薦人順產嘅,真係好迫不得已先 ...

其實可以無痛順產既,私家既話,控制得好,聽講真係無痛。

大宅

回覆樓主:

我係開刀,麻醉藥後都唔覺得好痛,唔知係唔係因為醫生手勢好 , 我見到有順產媽媽之後掛尿袋

大宅

回覆樓主:

開刀同順產都試過,認為都係開刀好。唔使痛到阿媽都唔認得,背脊完全唔係自己,俾十萬8千架火車輾過仲未完,我開完刀當日都可以落得床,傷口唔覺痛。食咗止痛藥三日之後冇再食,傷口冇痛,正正常常。但順產之後,下面好痛,坐又唔係企又唔係。痛足成個月。但最緊要都係以BB安全為前提,如果有特別需要就直接開刀。

仲有順產有尿滲問題

首頁

尾頁

跳至