自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我公司一part分左3個department(A,B,C)咁啦,咁對男女,女既4x歲,男既30,佢地都係A度相識,女既本身精神狀態都唔係太好,有新人十個有九個都比佢鬧走(新人學完野都升佢個職位,同級),後尾一年幾兩年前兩個一齊左,上年結左婚,因為結左婚唔可以同一個部門做野,加上女既得罪人,女既調左黎我地B,男調左去C。

女既比人調係因為佢成日覺得其他女同事勾引佢老公,佢同啲外人講個女仔勾佢老公又講到個女仔淫娃蕩婦咁,個女仔有男友架,同埋佢老公唔係靚仔有錢囉。
加上成日周圍唱啲人恰佢話自己好慘又盛(基本上成個office都係後生仔女但冇人恰佢只有佢恰人)

別墅

我地眼見唔少人比佢鬧走左唔做,咁佢調左黎我地B,佢要學我地B啲野當然冇係A個陣咁大聲,但後來又演變到我地恰佢,真係冇人恰佢喎!因為佢冇料又要扮四條,佢想人地跟佢方式做,唔跟就係恰佢,永遠只有覺得人地錯佢自己岩。

佢同佢老公分開左部門後,經常兩個互相走到對方部門(唔好以為好大得間房)陪坐陪食飯,試過眾目睽睽想坐大髀,心諗4十幾歲女人唔好成日扮Q,好影響大家做野,你地想係公司見多啲冇問題,可以去後樓梯,成日走去人地部門食飯,我地兩邊啲人其實投訴過好多次,不過個兩個覺得無問題。

別墅

重點就黎喇,上兩星期有日突然話有親戚病危急住走,後來先知原來係佢奶奶,即個男既阿媽要拔喉,因為我地B全部人基本上都當個女既透明咁濟,冇野同佢講,所以佢冇正式同我地講佢老公個阿媽走左!係啲supervisor講既。

咁C個邊就搞帛金啦,成間公司個女人都係冇朋友既(見親人開口埋口都講人恰佢,條狐狸尾巴露晒出嚟),得C有個差唔多年紀既女同事叫做會聽下個女人講野,早排發生啲事導致C女同事都非常討厭佢,因為佢老公係C個邊風評都非常差,齋坐唔做嘢唔幫手,C女同事表示唔想比帛金佢兩公婆,佢問我比唔比好,我話帛金呢啲唔一定要比吧?

別墅

所有人以我想問下大家,如果係以上咁既情況,男女係公司都不被討好,仲會唔會比帛金?

大宅

回覆樓主:

我就唔會俾囉 一陣回嚟回去仲煩,佢唔回又自己唔安落,回左又要心掛掛用左去,好老寶我唔會做,我講我自己炸

wcpcelia    發表於 21-3-22 16:30
杜小田    發表於 21-3-22 14:52

大宅

triple3 發表於 21-3-22 03:31
我就唔會俾囉 一陣回嚟回去仲煩,佢唔回又自己唔安落,回左又要心掛掛用左去,好老寶我唔會做,我 ...

*老實

別墅

triple3 發表於 21-3-22 03:31
我就唔會俾囉 一陣回嚟回去仲煩,佢唔回又自己唔安落,回左又要心掛掛用左去,好老寶我唔會做,我 ...

我都認為係咁,本身已經唔係關係好,C女同事本來都傻下傻下聽個女人講人地恰佢,後尾我地大家都知佢吹水,叫女同事聽佢講就算,前排個女人做野方面發癲,個女同事開始都唔想同佢有交情,話佢老公係C度直頭擰歪面

大宅

Ashley_kyu 發表於 21-3-22 03:35
我都認為係咁,本身已經唔係關係好,C女同事本來都傻下傻下聽個女人講人地恰佢,後尾我地大家都知佢吹水, ...

炸唔知算,話我衰都咁話(emoji)

別墅

回覆樓主:

另外就係以前男既都係我地B度做,佢絕對清楚我地呢邊啲人係點,但係佢信哂佢老婆啲吹水,連我地同事同佢打招呼都擰歪面,我地係絕對絕對唔會封帛金比佢。

別墅

triple3 發表於 21-3-22 03:37
炸唔知算,話我衰都咁話(emoji)

女同事琴日問我,C啲人都封哂帛金得佢未封問我點,我話唔封咪唔封囉又唔係老馮要封既!
話屋企個邊有喜事唔Q封啦!

goldpiglet    發表於 21-3-22 04:41

大宅

Ashley_kyu 發表於 21-3-22 03:40
女同事琴日問我,C啲人都封哂帛金得佢未封問我點,我話唔封咪唔封囉又唔係老馮要封既!
話屋企個邊有喜事 ...

子爵府

2023年兔年勳章

如果C部門其他人有封,自己係C部門又同其他同事闗係本身都合群/好的話會封,當做善事,如唔同部門或一向都同部門其他人無兩句就唔封都無所謂

別墅

cindy123 發表於 21-3-22 04:05
如果C部門其他人有封,自己係C部門又同其他同事闗係本身都合群/好的話會封,當做善事,如唔同部門或一向都 ...

就係C大家都好好唯獨男既獨自一方,但女同事唔想封比佢

子爵府

2023年兔年勳章

Ashley_kyu 發表於 21-3-22 04:22

如個個都有俾,有可能當中有同事都唔係咁想俾但都會俾而不滿佢唔俾,不過人際闗並非咁簡單單一事件或單一事件就俾其他人搵倒位入,有時並非唔想俾就唔俾,自己覺得做得合適就得

別墅

cindy123 發表於 21-3-22 06:05
如個個都有俾,有可能當中有同事都唔係咁想俾但都會俾而不滿佢唔俾,不過人際闗並非咁簡單單一事件或單一 ...

所以我叫佢自願啦,想比就比,唔想比就唔比,叫佢話家有喜事唔封帛金算

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Ashley_kyu 發表於 21-3-21 22:38
所以我叫佢自願啦,想比就比,唔想比就唔比,叫佢話家有喜事唔封帛金算
...

話屋企有人生日,唔方便比,加句take care 就算。

侯爵府

Ashley_kyu 發表於 21-3-22 04:22

你又話係C冇人鍾意個男。但又個個做帛金,就咁睇個男既唔差,比我跟大隊。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

比少少
始終唔係常比
對死者一點心意
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

回覆樓主:

不會比

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

比$21 / 51都叫比, 一場同事你自己鍾意啦