婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實係咪點都會有影響,會早過常人?冇咗m做指標,應該留意乜嘢其他症狀?

男爵府

回覆樓主:

你的主題好好,我也切了子宮,上網查到其他症狀,可以留意

https://www.famplan.org.hk/zh/health-info/menopause

係呢,你要幾耐時間才好返?
是開刀嗎?

複式洋房

zitali8283 發表於 21-4-6 21:46
其實係咪點都會有影響,會早過常人?冇咗m做指標,應該留意乜嘢其他症狀?
...

醫生話無月經其實唔會知,只有靠每年去照卵巢睇下個卵巢仲活唔活躍去睇是否更年期。個個人體質唔同,好難一概而論。不過可以改善生活習慣,多做運動,食高鈣食物(或鈣片), 萬一步入更年期都無咁大影響。

大宅

doublehappygirl 發表於 21-4-24 21:30
你的主題好好,我也切了子宮,上網查到其他症狀,可以留意

https://www.famplan.org.hk/zh/health-info/me ...

我本來微創手術,點知因為腺肌瘤黏連大腸,分開嘅時候整傷左大腸,所以開刀修補大腸。所以最後又微創又開刀。我覺得自己半年後先至完全好返。不過日常生活嘅話,其實大概三個月左右就已經OK,我仲去咗旅行。

複式洋房

回覆 zitali8283 的帖子

其實我都係,切左全子宮,雖然復原都唔耐,但唔知係咪醫生打橫切,手勢唔好,左下腹近切口位置無晒知覺,到而家都差唔多十年,初頭以為麻醉藥未過
後來再去睇醫生,話切嗰時切到d神經線斷左

大宅

yan1123k 發表於 21-5-1 03:46
回覆 zitali8283 的帖子

其實我都係,切左全子宮,雖然復原都唔耐,但唔知係咪醫生打橫切,手勢唔好,左下 ...

佢唔同你用微創呀?

首頁

尾頁

跳至