3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友而家5歲, 3歲開始日間己經唔駛著片, 但一直都戒唔甩夜片... 試過7點半後唔食唔飲,瞓覺前去一次廁所,夜晚唔著片片瞓,12點前抱佢去多次廁所,但第二朝都有賴尿,可以分享下點幫小朋友戒夜片?

大宅

幫推

別墅

貓狗褓姆

p_olivia 發表於 21-4-8 16:01
小朋友而家5歲, 3歲開始日間己經唔駛著片, 但一直都戒唔甩夜片... 試過7點半後唔食唔飲,瞓覺前去一次廁所 ...

咁可能你要辛苦d
清晨5點幾捉佢去多次

我4歲仔都係咁
頭1星期會辛苦D
12點 5點
慢慢就拉長
12點 6點
10點 6點
臨訓前 起床 (8點)
2星期左右斷半夜起身
每朝無瀨尿 就即刻讚佢
欣賞佢 比佢儲印仔
連續一個月無瀨尿
就可以去換禮物
咁就戒左

別墅

naikko 發表於 21-4-12 14:37
咁可能你要辛苦d
清晨5點幾捉佢去多次

我仔都係,半夜唔抱佢去,實瀨尿,好煩惱

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

小朋友而家5歲, 3歲開始日間己經唔駛著片, 但一直都戒唔甩夜片... 試過7點半後唔食唔飲,瞓覺前去一次廁所 ...

咁佢著住片瞓,第二朝一定會尿濕?

我阿三都算遲戒夜片,我哋見佢起碼一個月都係一覺到天光冇濕片先戒,最初佢好抗拒唔著片瞓,可能覺得有片著就算萬一瀨咗都唔怕,所以心理問題搞到佢反而半夜試過瀨濕少少,佢自己彈起身同我哋講濕咗,於是之後我哋喺佢瞓前去一次廁所,如果痾得少,半夜2點幾又要再捉佢去一次,一瞓醒二話不說立即去廁所,如是者過咗兩個月先正式戒晒片,冇再尿床。

男爵府

減齡達人勳章

小朋友懶左尿喺床有冇感覺?
我仔果時3歲已經唔敢著片
會夜晚抱佢去痾尿,但冇話瞓覺前唔比飲水

抱左一星期左右,有一晚太 攰冇抱,咁就懶左
懶左尿佢好唔舒服,好唔鐘意呢種感覺

就係咁.....就冇再懶過,半夜會自己叫痾尿

大宅

佢係咪懶唔肯去吖?定係訓前重要飲一大杯奶?戒夜片半夜抱佢去廁所我覺得係戒唔到,要俾佢有個意識知道半夜急要去屙尿。
我女一到3歲基本上佢半夜尿急會自己起身去廁所⋯有時日頭玩得太累,佢都會間唔中會失手瀨尿!

大宅

我小朋友之前同你果個情況一樣。 佢2歲幾就介左日片,但夜片介極都介唔到。 一樣試過夜晚7/8點後唔比水飲,晚餐湯都唔敢煲;又試過夜晚叫醒佢去廁所。。。等等方法。 點知都係賴尿重要係賴得多果隻。 真係上網見人分享咩方法都用哂。 每次同佢介片果排佢都訓得好差, 去完廁所又訓唔番。小朋友都好大壓力。
之後我就放棄諗住夏天先再介, 比番片佢著。點知 前幾個月 (剛5歲) 突然有日無濕片, 就鼓勵佢狂讚佢, 慢慢唔濕片既次數愈來愈多。 到宜家成功介片。
所以我好相信佢地準備好就會自己介到, 我地唔駛心急幫佢。 反宜我咩都無做佢身體準備好就自己介左。

首頁

尾頁

跳至