自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

三日前打完科興第二針,老實說,打第一針吉入果下完全冇感覺,唔痛唔癢唔痕,第二針反而感覺2秒的輕微痛楚,不知是不是打針手勢唔同還是什麼。打完第一針坐休息區的半小時成個人都有點心悸,個人有點浮浮。第二針卻完全沒有。第一針回家幾小時後好眼訓,我平時完全冇午睡習慣都要瞇一瞇,之後幾日針口都冇感覺。第二針回家後冇眼訓,其他什麼特別的也沒有,只係針口到今日為止依然有D痛,托賴沒有專家說的第二針反應較大。
講完係咁多,希望可以比到個參考大家,希望大家身體適合都踴躍D去打疫苗,為己為人!#小朋友可以正常返學#早日通關#

豬小B    發表於 21-4-18 17:59

琥珀宮

stopBB 發表於 21-4-18 16:27
三日前打完科興第二針,老實說,打第一針吉入果下完全冇感覺,唔痛唔癢唔痕,第二針反而感覺2秒的輕微痛 ...

多謝分享!

收集返嚟,打完2針嘅報告,各有不同,我打完一針,針口唔痛但有墮感,朝早打完,夜晚就照做帶氧運動,冇不適。會係5月頭打第2針。

家中男人打哂2針,佢話兩針一樣冇反應。

男爵府

SandyKL 發表於 21-4-18 16:35
多謝分享!

收集返嚟,打完2針嘅報告,各有不同,我打完一針,針口唔痛但有墮感,朝早打完,夜 ...

可能每人感受都唔同,說出來讓多D人知道早D去打

珍珠宮

三日前打完科興第二針,老實說,打第一針吉入果下完全冇感覺,唔痛唔癢唔痕,第二針反而感覺2秒的輕微痛 ...

水晶宮

2024勳章

我同你一樣
第一針完全唔痛,打完都唔知,血壓有高少少,心跳都有加快,休息一日就如常
第二針就針口有感覺,但唔痛,其他都正常,比第一針感覺好

男爵府

czl115 發表於 21-4-18 16:42
我同你一樣
第一針完全唔痛,打完都唔知,血壓有高少少,心跳都有加快,休息一日就如常
第二針就針口有感 ...

問過姑娘佢話成分同劑量跟第一針一樣的,但兩針感覺都唔同

wcpcelia    發表於 21-4-21 16:37

子爵府

虎到金來勳章

上月打完第一針科興,針口痛,眼訓+口渴
前日打完第二針科興,針口痛,眼訓+口渴+大食

今日試跑番10k,得咗!

男爵府

jamesbond007 發表於 21-4-18 16:43
上月打完第一針科興,針口痛,眼訓+口渴
前日打完第二針科興,針口痛,眼訓+口渴+大食

系喇系喇,好口乾,我兩次都一樣

男爵府

回覆樓主:

我老公昨日打埋第二針,兩次都唔痛(皮厚吧!),冇乜感覺,冇反應。

琥珀宮

stopBB 發表於 21-4-18 16:38
可能每人感受都唔同,說出來讓多D人知道早D去打

好多人唔去打,打科興又好,輝瑞又好,都應該打。

截至4月11日,香港打咗1針嘅有57萬9千人,打哂2針得25萬人,接種率只有3.3%,要達到群體免疫起碼都需要有70%即523萬人接種咗,咁計落可能2、3年至達標。

一定要有誘因。

以安心出行為例,推出初期只有60萬人安裝,後來政府要求所有食肆要裝QR code同埋掃碼入場,就即有超3百萬人安裝。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

第2針其實係唔係粗d?我打第1針冇睇,打完完全唔覺打左,過5分鐘黎開始少少酸痛,到第2日都有。
第2針我有睇枝針,佢打時我冇睇,吉果下feel到痛,注射時有幾秒,feel到咭更入(我老公話我脂肪多,可能咁打唔入 ),總知就係痛,打完5分鐘開始退冇痛,唔掂佢就完全唔痛,身體亦冇不適。
但我身邊果個打時佢話唔痛,但之後針口痛,佢話而家仲有d痛,上次有身體不適,但今次冇。

伯爵府

BK Milk勳章

想問14日後會唔會去查下有冇抗體。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

多謝分享!
我下星期要覆診,問醫生我適唔適合打同打邊隻。
其實佢我同老公都想打國藥,但香港冇

男爵府

Kmee@@ 發表於 21-4-18 17:15
想問14日後會唔會去查下有冇抗體。

去邊度查?我又冇諗過wor

珍珠宮

2024年龍年勳章 熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

今日打埋第二針,2針感覺一樣,針口唔痛只係想瞓。今晚又偷懶唔使煮飯
我的生命由我主宰.

侯爵府

回覆樓主:

thx

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我打第一針後係眼瞓, 但第二針無乜反應

伯爵府

BK Milk勳章

stopBB 發表於 21-4-18 17:35
去邊度查?我又冇諗過wor

坊間係咪有啲檢測盒,滴血可以驗到有冇抗體。我家庭醫生就話要驗血就check到。

珍珠宮

回覆樓主:

我第一針完全冇感覺。
第二針打嗰時都係冇感覺,但初頭針口附近痕,之後就成隻手臂痕(唔係特別痕嗰種)第二日就覺得針口周圍有少少肌肉酸痛感,第三日乜事都冇

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

謝謝分享
我打第一針係無痛, 無唔舒服
希望5 月頭打第二針都一樣

首頁

尾頁

跳至