自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我小朋友去公園玩我會跟住佢,響佢附近睇實佢,視線唔會離開小朋友,佢細嘅時候驚人整到佢,到佢大嘅時候驚佢整到人,有時見有啲小朋友玩得好瘋狂時會帶走自己小朋友,唔係話樓主,但眼見好多家長會企埋一邊自己睇手機或同人哋講嘢由得小朋友自己玩,到小朋友喊先慌慌張張問小朋友發生乜事,又或者唔知自己小朋友點整親人哋,傷到見血場面都見過

子爵府

我係睇晒全部先覆

樓主一開始話個女走去佢度喊到豬頭咁,點解係女行去唔係一出事樓主撲過去?喊聲應該唔細?樓主當時離開個女有一段距離?玩緊手機?個女K3咁細?

有人分析得好,無小朋友推點解個女隻手會在腳之下?扒低sir? 咁就已經唔啱。

個男仔主動道歉仲話人小心啲,整到自己個女,咩語氣?人地個仔都係K3!如果當時個女玩得唔守規則,個仔仲比人話我係家長都出聲!

呢單嘢無真係受害人,只可以話樓主個女唔好彩,樓主自己不負責任。有事大大聲以為自己係受害者,但自己責任都未做好!

子爵府

liy7239 發表於 21-4-29 10:51
我小朋友去公園玩我會跟住佢,響佢附近睇實佢,視線唔會離開小朋友,佢細嘅時候驚人整到佢,到佢大嘅時候驚 ...

就係...樓主完全不在視線範圍,要個女行過去!有事大大聲去追問班小朋友邊個整親個女!都幾搞笑!

子爵府

luckybaby2011 發表於 21-4-29 10:47
我唔知爸爸態度點、但點會諗到要人湯藥費架、如果樓主有講既我明男仔爸爸點會講到冇責任問題了
成 ...

所以無受害者!

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

liy7239 發表於 21-4-29 10:51
我小朋友去公園玩我會跟住佢,響佢附近睇實佢,視線唔會離開小朋友,佢細嘅時候驚人整到佢,到佢大嘅時候驚 ...

非常同意,我都係仔細怕人整到佢,到佢大就怕佢撞到人,所以一定跟著佢玩,有時真係冇心但係比d無情力整到,無論係自己受傷定整到人都唔好啦!如果同其他人社交溝通就會行開少少望,等佢自己處理。家長通常都會跟實,工人姐姐多數玩電話~

男爵府

試過喺公園見到一個唔夠兩歲嘅小妹妹係一個高過大人嘅滑梯上跌咗落嚟 一口都係血 其他家長係咁搵都搵唔到佢阿媽 問咗幾分鐘 佢阿媽先仆過嚟 係咁問: 哎呀 點解啊 點解會咁㗎 我心諗 你吔蕉啦 所以真係好憎啲家長掛住電話唔睇住自己小朋友

珍珠宮

貓薄荷123 發表於 21-4-29 07:36
我當時真係漏眼,但按你說法話我女赶住sir,理應坐到只腳而唔系手,難道sir滑梯手落先咩
...
你個女又話冇俾人推跌,咁點解隻手會係地下

子爵府

三國1 發表於 21-4-29 11:35
你個女又話冇俾人推跌,咁點解隻手會係地下

所以我想像唔到個畫面除非樓主個女扒轉個人sir
或有心塞住人地
受傷者唔一定乖
道歉果個未必錯,但肯定係有家教,所以個爸爸應該識教/會睇住,都係講個道理出嚟

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

大家都有責任, 你冇睇緊你都有責任, 男仔都道左歉, 爸爸都係講事實,只係佢講d野你唔岩聽 , 其實最緊要小朋友冇事

伯爵府

alicewtw 發表於 21-4-29 01:22
小朋友玩得癲,碰撞難免,況且大家都無心既,只可以自己睇緊d。
你亦唔需要小題大做,小朋友已主動道歉, ...

同意,如果自己做唔到望到實一實,遇到碰撞唯有叫小朋友下次多注意,始終係意外,我覺得男人都係講返件事,唔預佢溫柔對你

男爵府

luckybaby2011 發表於 21-4-29 10:47
我唔知爸爸態度點、但點會諗到要人湯藥費架、如果樓主有講既我明男仔爸爸點會講到冇責任問題了
成 ...

因為樓主覺得自己個女傷左就叫做受害人

子爵府

天真B 發表於 21-4-29 12:30
因為樓主覺得自己個女傷左就叫做受害人

其實我覺得樓主同男仔講時語氣唔好和唔細聲,先驚動人地呀爸走過去。
所以個男仔都慘...好彩佢呀爸全程望到唔洗個仔受委屈!認左錯道左歉仲比人鬧

男爵府

之緣 發表於 21-4-29 10:54
我係睇晒全部先覆

樓主一開始話個女走去佢度喊到豬頭咁,點解係女行去唔係一出事樓主撲過去?喊聲應該唔細 ...

100%認同
肥仔patpat向後坐,正常後面有人會坐到好正常,人類係無後眼
反而玩滑梯會比前面個人坐到手而唔腳就好似有啲奇怪,究竟佢係咩姿勢玩

男爵府

之緣 發表於 21-4-29 12:33

其實我覺得樓主同男仔講時語氣唔好和唔細聲,先驚動人地呀爸走 ...

真係好彩男仔家長睇到,照聽應該家教不錯,有時小朋友見對方喊哂可能自己都會驚,但個男仔會主動承認並道歉,欣賞這位小朋友,而且一邊玩爸爸都一邊睇住

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

但樓主其實唔係想要人賠湯藥費,佢咁講係對應返之前有jm同佢講既野。當時既佢並無咁諗。大家或者追返之前既回覆,可以避免誤會。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

luvkaka 發表於 21-4-29 09:18
回覆 貓薄荷123 的帖子

但有樣嘢你唔著, 因為人地睇到事情發生, 而你冇. 調返轉諗可能個男人真係一直睇住, ...

都係㗎……
樓主喺邊度有話要追究佢賠醫藥費,可能人地驚……

珊瑚宮

zola 發表於 21-4-29 12:40
但樓主其實唔係想要人賠湯藥費,佢咁講係對應返之前有jm同佢講既野。當時既佢並無咁諗。大家或者追返之前既 ...

呢D野唔可以隨口up

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

Fishqqma 發表於 21-4-29 12:44
呢D野唔可以隨口up
但我諗樓主經過呢件事都可經一事長一智了。

男爵府

之緣 發表於 21-4-29 10:54
我係睇晒全部先覆

樓主一開始話個女走去佢度喊到豬頭咁,點解係女行去唔係一出事樓主撲過去?喊聲應該唔細 ...
我都係睇完第一頁已經覺得唔對路
自己個人喊住搵佢, 即係佢響好遠地方
人地亞爸唔解釋, 咪即係被人推個責任上身
我相信好多JM去公眾睇實自己小朋友, 意外都少D
香港唔係外國, 共用設施家長就要睇實D

BTW 祝妹妹快D 好番

珊瑚宮

zola 發表於 21-4-29 12:46
但我諗樓主經過呢件事都可經一事長一智了。

希望啦!

首頁

尾頁

跳至