自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

睇完都唔係太明 ,驚誤解,呢個在職家庭津貼係以一個家庭總收入計算是吧?
我好耐之前聽一個朋友講佢有申請到,佢老公有返工應該有數萬,老婆做pt ,兩個子女,佢都話可以申請到,乜係以老婆pt來計就可以申請?
而家其中一個仔已返工又搵3萬一個月,唔通呢個家庭仲可以申請? 即一家4口有2個返全職一個返pt一個在學

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

Lavender22 發表於 21-5-25 08:23
請問知最尾各項津貼是指什麼?
前面入息如果過了是否完全不能申請?

同問,我見我月入入息過左,但我個資產唔過,可唔可以申請?

侯爵府

liyung696 發表於 21-5-11 17:27
想住6月收到,誰不知今天已到帳
4月申請10-2020-3-2021期間的津貼
好開心啊!!

香港政府派錢一向疏爽,鬼咩,慷我地納稅人之慨。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

小ice 發表於 21-5-25 08:17
一個個月計嗎?假如之前有工開,但今個月只開工10日,日薪出糧,一家3口,收入低過2萬,都可以申請呢個月津 ...

係一個家庭總收入計每月計算,如其中一個月工作時算不足(最小144小時) ,果個月就冇津貼
1家3口計收入低過2萬可以申請到, 有3/4津貼

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

hudsonchui 發表於 21-5-25 08:37

同問,我見我月入入息過左,但我個資產唔過,可唔可以申 ...

入息過左就申請唔到

翡翠宮

小ice 發表於 21-5-25 08:35
睇完都唔係太明 ,驚誤解,呢個在職家庭津貼係以一個家庭總收入計算是吧?
我好耐之前聽一個朋友講佢有申請 ...

1. 係, 係似一個家庭計
2. 1家4口收入唔過3萬1 都可以申請, pt都可以, 夠工時就得
3. 如其中一家庭成員入息已過,就申請唔到, 除非個人搬走, 咁就唔計佢入息

珍珠宮

2024年龍年勳章

魔怪媽媽 發表於 21-5-25 08:50
係一個家庭總收入計每月計算,如其中一個月工作時算不足(最小144小時) ,果個月就冇津貼
1家3口計收入低 ...

哦,原來一個月工作時數不可低過144小時,少過呢個時數唔可以申請? 咁一家3口,得一個人返工,那個月只返左幾日工,咁咪無得申請? 但家庭總收入好低喎,死啦我理解能力不足,好亂 一方面唔夠時數(最小144小時),另一方面那個月總收入好低,但就申請唔到?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

魔怪媽媽 發表於 21-5-25 08:51
入息過左就申請唔到

oh....thanks

珍珠宮

2024年龍年勳章

魔怪媽媽 發表於 21-5-25 08:56
1. 係, 係似一個家庭計
2. 1家4口收入唔過3萬1 都可以申請, pt都可以, 夠工時就得
3. 如其中一家庭成員 ...

第3點,點證明佢搬走? 可以話自己搬走但又無搬走
如我朋友話而家仲可以申請到呢個津貼,即是佢呃政府錢啦?佢個仔無搬走喎一齊住的

翡翠宮

小ice 發表於 21-5-25 08:58
哦,原來一個月工作時數不可低過144小時,少過呢個時數唔可以申請? 咁一家3口,得一個人返工,那個月只返 ...

申請係6個月申請1次, 即係如你依家申請, 就係11/2020 ~ 4/2021呢6個月份, 但如你呢6個月內有月份的工作時數不足(如3月份) , 果個月份就冇津貼, 但其如月份都有津貼

珍珠宮

2024年龍年勳章

魔怪媽媽 發表於 21-5-25 09:12
申請係6個月申請1次, 即係如你依家申請, 就係11/2020 ~ 4/2021呢6個月份, 但如你呢6個月內有月份的工作 ...

咁係咪要比晒其他家庭成員嘅銀行戶口佢睇? 如唔洗,咁政府點知我其他家庭成員收入幾多? 有無呃佢

翡翠宮

小ice 發表於 21-5-25 09:00

第3點,點證明佢搬走? 可以話自己搬走但又無搬走

佢搬走會要佢比住址證明
你朋友case, 有可能佢出糧出現金, 所以查唔到, 如果4人家庭收入多過$31,300就申請唔到

翡翠宮

小ice 發表於 21-5-25 09:14
咁係咪要比晒其他家庭成員嘅銀行戶口佢睇? 如唔洗,咁政府點知我其他家庭成員收入幾多? 有無呃佢
...

係, 連小朋友銀行戶口都要, 如有d大數出入佢地都會問

珍珠宮

2024年龍年勳章

魔怪媽媽 發表於 21-5-25 09:17
佢搬走會要佢比住址證明
你朋友case, 有可能佢出糧出現金, 所以查唔到, 如果4人家庭收入多過$31,300就申 ...

no現金,大公司和政府做的

翡翠宮

小ice 發表於 21-5-25 09:21
no現金,大公司和政府做的

咁佢可能呃你 或呃政府

珍珠宮

2024年龍年勳章

魔怪媽媽 發表於 21-5-25 09:19
係, 連小朋友銀行戶口都要, 如有d大數出入佢地都會問

小朋友戶口都要,咁小朋友d錢係咪要計埋家庭總資產到呢?
我聽朋友講話要一早造靚條數 我覺得佢好像欺騙津貼咁... 但我聽唔明,因我無申請過呢類津貼,只是最近我老公近期開工不足,一家得佢搵錢,想了解一下 ,如果今個月我c6只返左10日,不足100小時,咁咪申請唔到囉…

珍珠宮

2024年龍年勳章

魔怪媽媽 發表於 21-5-25 09:26
咁佢可能呃你 或呃政府

佢同我講得應該唔係呃我

翡翠宮

小ice 發表於 21-5-25 09:26
小朋友戶口都要,咁小朋友d錢係咪要計埋家庭總資產到呢?
我聽朋友講話要一早造靚條數 :laug ...

係, 小朋友戶口都計總資產
如果依家申請係計11月2020~4月2021呢6個月, 今個月係唔計在內, 但如你下個月申請就係12月2020~5月2021呢6個月, 如你5月份工時不足,5月份係冇津貼, 其如5個月份都有

翡翠宮

小ice 發表於 21-5-25 09:14
...

如要申請你先計下過去6個月份的收入,睇下有冇超額

珍珠宮

2024年龍年勳章

魔怪媽媽 發表於 21-5-25 09:51
如要申請你先計下過去6個月份的收入,睇下有冇超額

好,thx

首頁

尾頁

跳至