婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

我因為肥,所以血壓同埋膽固醇指數都差,入過醫院之後又故態復萌近年亦開始出現脫髪等問題,曾經自暴自棄過好一段長時間,但係身體狀況越嚟越差,問題越嚟越嚴重,M期又唔準!我才開始醒覺要正視及去看醫生,醫生問我是否想一世人也食藥?問我是否不想陪著小朋友成長?我說不是!醫生説我當務之急是減肥,如果肯努力嘅話,好多問題會迎刃而解!

別墅

續:我接受他的建議,開始做運動,但奈何實在太肥,膝頭哥負荷不到,血壓亦高升!之後我嘗試節食,但只維持到一個星期,雖瘦了二磅,但某天在街時差點暈倒,之後我又無再繼續了,我的心情跌到谷底,又想再沉淪下去!之後又再亂衝亂撞搵方法,168,生酮等,之後亦問過醫生,但醫生唔建議我這樣做,佢話我本身已經有高血壓根本係唔適合用呢啲方法!直至有一天,我和朋友傾訴,她教了我少食多餐,食Supplement ,之後情況逐漸改善,瘦下來頭髮亦甩少了很多,最令我開心嘅係血壓已經回復正常水平,所以大家JM加油,一定搵到解決方法去幫到自己!我仲努力緊!

別墅

我之前幾個月同現在的血壓指數,減咗大半肥嘅我keep住努力中!

子爵府

honeybee2000 發表於 21-5-13 21:38
續:我接受他的建議,開始做運動,但奈何實在太肥,膝頭哥負荷不到,血壓亦高升!之後我嘗試節食,但只維持 ...

請問食咩supplements 做幾耐運動? 怎樣改善

別墅

LC116 發表於 21-5-16 20:23

我食iHerb, 同optavi 等維他命補充品及食品醫頭髮同減肥,約二個月瘦左之後血壓同膽固醇嘅指數回復返正常,而頭髮亦健康了!之前做不到運動,太重負荷不到!

別墅

LC116 發表於 21-5-16 20:23

我食iHerb, 同optavi 等維他命補充品及食品醫頭髮同減肥,約二個月瘦左之後血壓同膽固醇嘅指數回復返正常,而頭髮亦健康了!之前做不到運動,太重負荷不到!

大宅

我想問下你有幾肥?

別墅

Genini_kwok 發表於 21-5-19 23:30
我想問下你有幾肥?

唉!最重時15X磅!

大宅

回覆 honeybee2000 的帖子

最緊要你揾到適合自己控制三高的方法,唔會太辛苦,可以長期實行到,對自己身心都好改善。

大宅

我家下都成77kg 😆😆😆😆😆

大宅

回覆 Genini_kwok 的帖子

大家加油,我用左半年時間,由90kg 減到78kg,主要靠飲食,多菜少肉飯正常,戒甜野和零食,加上少量運動,主要是行斜路。

別墅

Genini_kwok 發表於 21-5-20 19:41

我家下都成77kg 😆😆😆😆😆

你幾高呀?

首頁

尾頁

跳至