時政擂台

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

台灣新冠肺炎疫情加劇,當地多家醫院分別出現確診個案。其中位於新市北的亞東醫院,周二(18日)證實有一名確診者死亡,是1名86歲患有多重慢性疾病的患者。高雄鳳山區醫院周一(17日)有員工確診,全院94人被安排接受檢測,據指有醫護人員檢測結果顯示受感染。台北市周三起高中以下全面停課,學生改為網上上課,網絡負荷大增。

亞東醫院周一爆出院內感染,共有9人確診。院方周二證實其中1人死亡,該院其後安排全院醫護接受第二次檢測,發現2人感染,已送往隔離。高雄市衞生局周一證實,仁惠婦幼醫院一名60多歲男性行政人員確診,衞生局緊急清空醫院,進行大規模消毒,同時安排院內55名醫護和39名住院病人接受檢測和居家隔離。據知檢測結果顯示全部病人均無感染,但醫護中有疑似感染個案,詳情有待高雄市稍後舉行的防疫記者會說明。

在台北,市長柯文哲周一宣布高中以下全面停課,教育局也呼籲各校使用該市網上學習平台「酷課雲」。教育局指出,自宣布停課2天以來,酷課雲已有超過200萬人次使用,導致系統超負荷產生滯遲,因此從周二開始,該市12個行政區將分4個時段使用該網上平台。

台灣的長途客運公司國光客運因應疫情風險提升,已要求旅客乘客必須利用實名制電子票證或掃描二維碼登記。若長者不會使用網絡,則需填寫登記表留下聯絡資料。學校停課,加上政府呼籲市民沒事別出門,有網上影音平台趁機推出免費收看活動。市民只要利用指定序號完成開通程序便可免費試看,既嚮應防疫,又可達到宣傳效果。

針對這波疫情確診者足迹幾乎遍佈全台各地,行政院長蘇貞昌周二在Facebook指出,大部分感染者症狀輕微,休養後即可自行康復,為了將醫療資源留給重症患者,他呼籲市民無論是確診者,或曾接觸過確診者,請留在家中等待衞生人員通知。同日上午他與台灣的蔡英文總統到流行疫情指揮中心視察,後者表示,兩款台灣自行研製疫苗已進入第二期臨床實驗最後階段,希望7月底前可供應使用。

台灣有政黨近日呼籲民進黨盡快開放大陸疫苗進口,以應對近日爆發的疫情。大陸國台辦發言人朱鳳蓮周一以應詢方式回應稱,對廣大台胞面臨的防疫壓力不斷加大深感擔憂,廣大台胞急切期盼使用大陸疫苗,當務之急是去除人為政治障礙。台陸委會隨即回應,要大陸不阻撓,台方就可以更快速地從國際上取得更多可靠的疫苗。陸委會又斥,大陸真以蒼生為念,更應停止軍機赴台。

rose-mag  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 21-5-19 07:06

水晶宮

2024勳章

台灣咁落後?D網絡連上網課都負荷唔到

公爵府

mickeyeva 發表於 21-5-18 12:12
台灣新冠肺炎疫情加劇,當地多家醫院分別出現確診個案。其中位於新市北的亞東醫院,周二( ...

台灣醫護唔係已經打左疫苗?點解會出現咁多感染?

珍珠宮

czl115 發表於 21-5-18 12:56

分分鐘大家要行56k

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

蔡英文總統到流行疫情指揮中心視察後表示,兩款台灣自行研製疫苗已進入第二期臨床實驗最後階段,希望7月底前可供應使用。

用愛發電 唔掂
而家仲自製疫苗
真係得?

公爵府

mickeyeva 發表於 21-5-18 12:12
台灣新冠肺炎疫情加劇,當地多家醫院分別出現確診個案。其中位於新市北的亞東醫院,周二( ...

新冠疫情簡直係一面照妖鏡,一次睇晒各地政府應變能力

水晶宮

回覆樓主:

台灣醫護人員今朝嘈,喊住同外界講速遞員將佢地外賣放係地下,明明件事就係大家要保持距離,速遞員冇做錯,台灣醫護人員真係好巴閉呀!

水晶宮

goldpiglet 發表於 21-5-18 13:03
蔡英文總統到流行疫情指揮中心視察後表示,兩款台灣自行研製疫苗已進入第二期臨床實驗最後階段,希望7月底 ...

睇下到時有冇人打

珍珠宮

口水包包 發表於 21-5-18 13:02
分分鐘大家要行56k
唔係化

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Fion710 發表於 21-5-18 13:06
台灣醫護人員今朝嘈,喊住同外界講速遞員將佢地外賣放係地下,明明件事就係大家要保持距離,速遞員冇做錯, ...

有包裝 有膠袋 放喺地下都冇所謂啦
總有離別的時候

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

台灣醫護人員今朝嘈,喊住同外界講速遞員將佢地外賣放係地下,明明件事就係大家要保持距離,速遞員冇做錯, ...

一於罷工抗疫啦!

TinyTomato    發表於 21-5-18 15:19
kckammy    發表於 21-5-18 13:34

水晶宮

Chowying 發表於 21-5-18 13:10
有包裝 有膠袋 放喺地下都冇所謂啦

佢地當自己係神去拯救大眾,個個要拜佢地!

珍珠宮

littledot 發表於 21-5-18 13:02
台灣醫護唔係已經打左疫苗?點解會出現咁多感染?

應該大部份醫護都未打針

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

送遞員怕好正常。台醫護應該自己醒目,放定一兩張枱出門外一邊,就唔會再發生放地下事情

水晶宮

babyhoi 發表於 21-5-18 13:12
一於罷工抗疫啦!

唔知你記唔記得,2003年沙士台灣醫護要求喊住加人工唔係就罷工,當時直播比全世界人睇佢地幾醜陋 相反我地香港前線醫護人員默默服務大眾,一句說話都冇埋怨過,高下立見

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

moma1023 發表於 21-5-18 13:06
新冠疫情簡直係一面照妖鏡,一次睇晒各地政府應變能力

水晶宮

czl115 發表於 21-5-18 12:56

我見到「網絡負荷唔到」,嚇左一跳,第三世界

香港真係好好

大宅

回覆樓主:

落後到不得了

珍珠宮

2024年龍年勳章

Fion710 發表於 21-5-18 13:24
唔知你記唔記得,2003年沙士台灣醫護要求喊住加人工唔係就罷工,當時直播比全世界人睇佢地幾醜陋 :igiveup ...

可惜香港的醫護同2003年已大不同了

SU213    發表於 21-5-19 12:28
happylife28    發表於 21-5-18 14:39

水晶宮

peaceaa1122 發表於 21-5-18 13:23
送遞員怕好正常。台醫護應該自己醒目,放定一兩張枱出門外一邊,就唔會再發生放地下事情
...

速遞員唔係怕,係醫院範圍內唔入得去,你講得啱放兩張枱係門外!

首頁

尾頁

跳至