6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

佢4個月開始已經識打側身,無諗過到而家都未識轉,係咪好遲?

佢已經識坐,平時tummy time個頭仔都可以hold到一陣,係唔知點解唔識轉身

男爵府

BB嘅動作都係好奇而起,佢唔識轉身、但已經識坐,可能玩到想玩嘅嘢就無需要轉身…… 佢有無類似動作?如果有時你幫手推一推?可能佢試一兩次就知係點樣用個力,成功咗就會做多啲

大宅

我阿B都係唔識轉身。。因為之前係婆婆湊。。成日抱又唔俾佢練tummy time,話怕腰骨唔得喎。。而且話我地細個都係唔識轉身就識坐係冇問題既。。
阿B到6個半月時我自己湊返,先日日同佢tummy time 同練轉身,佢7個半月就識轉身。。8個月識坐。。
唔係個個BB都自動想翻身,我bb本身有d懶佢轉身時見佢要用力。。佢唔係咁鍾意。。要用佢鍾意既物件引佢同幫佢翻身姿勢。。。練習多d就會識翻。
你BB識坐已經good ga la..想佢轉身可以多d練習下。

子爵府

回覆 ecila123 的帖子

基本上已經識坐就唔會無啦啦想轉身,但係因為轉身係轉換動作其中一種,例如平放BB係床,BB會轉身變成扒姿勢,咁BB就可以向前、轉彎同向後爬,宜家放平BB係床,佢會點?

大宅

識坐已代表佢後面對條骨發育得好,可以支撐身體
我係BB一個月時,已經進行tummy time
宜家BB五個月,已經可以不停翻身、坐、爬
加油,俾多D時間佢,好快就可以

大宅

uckukuku 發表於 21-5-22 00:25
BB嘅動作都係好奇而起,佢唔識轉身、但已經識坐,可能玩到想玩嘅嘢就無需要轉身…… 佢有無類似動作?如果 ...

有教過佢轉身,但都學唔識

大宅

CCHINGC 發表於 21-5-24 09:39
回覆 ecila123 的帖子

基本上已經識坐就唔會無啦啦想轉身,但係因為轉身係轉換動作其中一種,例如平放BB係 ...

佢唔會自己轉身
佢會平瞓喺度扭計喊,要你抱佢

大宅

回覆樓主:

攞佢好鍾意既野,引佢轉身等佢自己攞。

如果都唔係肯,其他發展係正常,係個性問題(有性格)識做唔想做 唔想彩你地d大人。

子爵府

我個女9個月先識轉身(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

每個人都有自己時間表,我女9個月都係爬下坐下
朋友女女6個半已企起,爬高拿野

首頁

尾頁

跳至