自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我房的大金冷氣分體式1匹半,上年十月買,上年只開了幾星期,今年4月才開始再開,最近發覺風口噴水點,因為下面就係床,很不好受,找了大金保養來看。佢check吾到部機有壞,亦無塞。佢估可能新型號上面有層保護油,叫試下洗下機。另外一個原因可能漏雪種,佢話試完洗機唔得,就要我自己找搭棚師傅,佢再來check你系咪漏雪種。我真係好困擾。

男爵府

回覆 Ottomom 的帖子

我想問下大家有沒有遇過這樣情況?

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我又係用大金分體,用左半年,雖然冇你既情況,但我部機有一日開緊,d扇葉自己斷跟住跌落黎,再用就格格聲,過左保養半年,上黎睇睇五百,再換埋野二千,我覺得好易壞,下次唔再買佢。

男爵府

回覆 beryllium 的帖子

謝謝回覆,以為大金好,點知…。我覺得佢話有層保護油,要試吓洗下,又話可能漏雪種。我好沮喪

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

我都係用大金,估唔到買左幾個月就滴水,師傅上黎睇話有塵塞左,佢通番,不過我仍然覺得部機整體唔錯。

男爵府

回覆 Protea 的帖子

塞還可以通,我依家吾知點算,如果搭棚加雪種,好快又漏,上年十月先買,吾通又買新,到時又吾知得唔得。

男爵府

我全屋大金用咗六年了,仍然夠凍又靜冇壞過

大宅

beryllium 發表於 21-5-21 21:43
我又係用大金分體,用左半年,雖然冇你既情況,但我部機有一日開緊,d扇葉自己斷跟住跌落黎,再用就格格聲 ...

好怕大金
我以後都吾會買佢
9千買佢用一年就壞,心痛死

男爵府

回覆 yuk049 的帖子

我上年十月買連搭棚安裝萬幾蚊,依家就噴水,吾知點算

男爵府

登你心痛!真係唔明點解咁多人話大甘好,我幾年前貪佢平樂星少少,點知用唔夠2季就壞,就是初初安裝時都有勁大嘈音問題,師傅又話新機係咁!大甘已比我black list,永不幫襯。現在換返樂星,安樂晒!

男爵府

2018復活節勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

goodgoodluck 發表於 21-5-21 22:18
我全屋大金用咗六年了,仍然夠凍又靜冇壞過

我部大金分體(一匹半)~用咗18年半!
仍然夠凍好靜, 完全冇問題, 要久唔久拆個隔塵網出嚟洗下, 冇得 懶惰

男爵府

回覆 dssb 的帖子

我之前那部是樂星,但因外牆折左,再裝返就漏雪種,所以再買大金

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Ottomom 發表於 21-5-21 21:55
回覆 beryllium 的帖子

謝謝回覆,以為大金好,點知…。我覺得佢話有層保護油,要試吓洗下,又話可能漏雪 ...

咁好離譜,保養期佢都唔整好部機?
你上FB 報名狀況啦!

子爵府

janhk09 發表於 21-5-21 23:04
我部大金分體(一匹半)~用咗18年半!
仍然夠凍好靜, 完全冇問題, 要久唔久拆個隔塵網出嚟洗下, 冇得 懶惰 :g ...

勁!我全屋11部大金分體,有3匹有2.5匹,用左12年,有時會漏水,但洗完機就無事
有時師傅裝機技術都好影響,工人姐姐房用Panasonic 窗口式分體,舊年裝完今年就漏雪種要整

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

舊年兩部大金都漏水,應該係條管塞左,老公通了一條,另外一條通通地啦!

其實揾CF洗冷氣都是差不多效果嘅(they have better tools to do the job).

珍珠宮

Ottomom 發表於 21-5-21 22:13
回覆 Protea 的帖子

塞還可以通,我依家吾知點算,如果搭棚加雪種,好快又漏,上年十月先買,吾通又買新, ...

上年10月買,應該仲有免費保養,打去問下,大金好襟用我全屋2007年買仍然好夠凍

侯爵府

Ottomom 發表於 21-5-21 21:23
我房的大金冷氣分體式1匹半,上年十月買,上年只開了幾星期,今年4月才開始再開,最近發覺風口噴水點,因為 ...
可能是雪種,若果漏應該是裝工問題,咁叫裝的C fu 來check / 維修。

大金近年馬拉做的好唔掂,泰國做是還ok.

唔好話大金樂聲,10年大陸機都好kum

珍珠宮

Ottomom 發表於 21-5-21 21:30

我想問下大家有沒有遇過這樣情況?

你去睇下條管,可能師傅裝個時條管裝得唔好,向裡傾斜,咁水就會倒灌

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

慘,電器真係講彩數,加裝工C夫功力(又係彩數)!

男爵府

回覆 MrBeast 的帖子

裝的師傅說上年裝的工程只包90天保養,要再搭棚再裝再計.心灰

首頁

尾頁

跳至