自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

要自己label 自己做二等公民,隨便啦!

大宅

蝦米豬 發表於 21-5-22 23:19
個案1. 大學生,年幼時患過血癌,幾經艱辛康服,憑毅力入到三大,想體驗大學宿舍生活,惟要打疫苗才能住? ...

其實,係美國,這類市民,更加要盡快去接種疫苗!
唔明白點解同一隻疫苗,去到香港就可以完全顛覆原有嘅科學數據?
香凌港啲毒媒體,每一日去唱衰,永遠唔會報導疫苗真實資料和情況!
:-?

大宅

蝦米豬 發表於 21-5-22 23:20
2. 個案二:患高血壓的親友,一家之柱,有年幼子女,食住藥量血壓上壓都150,唔食藥180都有?佢想打針,因 ...

呢個醫生,認真係依家難得嘅醫生!

大宅

蝦米豬 發表於 21-5-22 23:21
個案3: 或許癌症已年輕化吧?識得幾個在30-40歲時患過癌症的朋友,現在已康服,都猶疑打針,佢哋公司未迫 ...

不如請你的朋友,看一看外國醫療機構,例如:CDC,究竟乜人係需要接種疫苗?或者,問一問外國的醫生,佢地係用科學、證據去解釋,唔會用政治行先(依家香港就係甘)。
你朋友的 "身世",更加要盡快接種疫苗。

大宅

evip 發表於 21-5-23 00:17
要自己label 自己做二等公民,隨便啦!

大宅

traeh 發表於 21-5-22 23:32
調轉睇,如果疫情反覆,宿舍環境一有人感染,好易傳染開去,都一樣唔適合佢住。宿舍亦好可能關閉。

如果 ...

所以,依家美國啲大學,已經講咗,新學期要完成疫苗先可以番學,進入校園。作為家長,直情係舉腳趾讚成!
即係香港讀幼稚園,都要 check 針卡啦,完成適齡疫苗接種啦。

大宅

newinewi 發表於 21-5-22 23:33
過去兩年看到好多"例子", "個案"

政府有政策, 就有好多特別"例子"跳出來.

男爵府

Ethan/mama 發表於 21-5-23 00:24
其實,係美國,這類市民,更加要盡快去接種疫苗!
唔明白點解同一隻疫苗,去到香港就可以完全顛覆原有嘅科 ...
講得好!發現你係最早既一批BK會員

大宅

omother 發表於 21-5-22 23:26
好簡單啫,唔住宿舍就解決問題。

根本好多大學生都冇住宿舍。

入校園都要打針

男爵府

個案1. 大學生,年幼時患過血癌,幾經艱辛康服,憑毅力入到三大,想體驗大學宿舍生活,惟要打疫苗才能住? ...

住宿舍最平都要一個學期幾千蚊啦,仲未計洗費。要省錢,應該唔住宿舍囉。想體驗就要付出下。而且讀大學唔係為左住宿舍囉

男爵府

newinewi 發表於 21-5-22 23:33
過去兩年看到好多"例子", "個案"

政府有政策, 就有好多特別"例子"跳出來.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

個案 1. 唔住宿舍就唔駛打,又話冇錢為咩要住宿舍。

個案 2. 血壓藥根本唔夠力,食住藥上壓都150,呢個 case 根本未算控制得好,可以叫醫生寫、紙證明唔適合打疫苗。

個案 3. 已經康復可以去做身體檢查,如果冇血壓/心臟/血脂等問題都可以考慮打疫苗。

大宅

hphpphph 發表於 21-5-23 00:43
講得好!發現你係最早既一批BK會員

老鬼一個。
我全家,上至80+,下至17,已經完全接種疫苗啦
仲有,作為一個癌症患者,可以打得針時,就即刻九秒九去預約

hphpphph    發表於 21-5-23 01:11

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

讀大學可以不住大學宿舍, 住在家. 以前冇咁多大學、冇咁多宿舍, 同學都由新界過海回港大, 因冇錢. 上一代年青人好捱得.

如住太遠, 在大學附近同人share租單位

翡翠宮

蝦米豬 發表於 21-5-22 23:21
個案3: 或許癌症已年輕化吧?識得幾個在30-40歲時患過癌症的朋友,現在已康服,都猶疑打針,佢哋公司未迫 ...

政府的科興小册子印左,
如已完成癌症治療(包括化療), 係可以打科興, 不會出嚴重副作用, 最多發燒頭痛等幾日不適.

子爵府

2. 個案二:患高血壓的親友,一家之柱,有年幼子女,食住藥量血壓上壓都150,唔食藥180都有?佢想打針,因 ...

我諗呢一個有啲懷疑~

我同樣都係睇街症(九龍灣,二號房男醫生)我上壓通常唔到150 ,140幾左啦,食緊兩隻血壓藥才係呢個讀數,我問醫生我可唔可以打,佢話你上壓過140 ,下壓過85 就唔會俾你打~

我星期二複診,我打算叫佢開醫生證明俾我(即係唔適合打疫苗嘅醫生證明)我到時再向大家報告,街症嘅醫生會唔會開俾我啦~

翡翠宮

睇第二個醫生, 請佢寫紙證明有高血壓, 不適宜打疫苗, 俾上司睇, 可能被要求定期去做檢測.

ps. 吃住藥都150, 可能藥不適合佢或份量太少.
血壓太高是不適宜做勞動多的工作, 不打針也本身十分危險會中風或爆血管. 做文職會安全一些.

子爵府

1)大把人想體驗宿舍生活,又吾肯打針,如果比佢入去住對其他肯打針嘅人都好吾公平喎,同佢係佢自己驚死,病已經好左,怕咩?!

子爵府

2)公司只係鼓勵打,吾係迫,吾想打咪吾好打law

子爵府

3) 吾想冒險咪吾好打law, 最多吾去旅行,係人地其他國家吾歡迎你之麻

首頁

尾頁

跳至