自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

純粹因為身邊識兩個人打完復必泰都較大應(想嘔,胃抽筋,瞓足半日,簡單講「冧咗」)
我驚自己弱雞頂唔順,揀咗科興,零反應
打晒兩針安樂晒

大宅

PonyoBB 發表於 21-5-28 20:11
暈嗰啲多數係「血管迷走神經性昏厥」,由恐懼引起,唔關支針入面係咩,即係好似啲人見血就抨嘭一聲暈低咁 ...

原來係有名ka,我以前細見過有人係街流左好多血,跟住我就暈左。 由個時開始我就好怕見血。。

子爵府

Maksin 發表於 21-5-28 21:07
原來係有名ka,我以前細見過有人係街流左好多血,跟住我就暈左。 由個時開始我就好怕見血。。
...

有呀,英文叫vasovagal syncope
仲有老公入產房嚇都暈咗都係呢種

伯爵府

都多人選科興喎!
身體壯健打復必泰又岩既。

只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

Robinrobinrobin 發表於 21-5-28 20:25
打得梗係打保護性高d同認受性高d既
始終第時都會去外國旅行玩
所以都係揀左 biotech
呢個疫症,專家講咗往後都要打疫苗。
最緊要都係睇番自己身體狀況啦!
旅行都唔會係近期既事始終,疫情睇全球。
睇怕過多幾個月,又要補針,復必泰話要打第三針,確保保持保護效能。

大宅

ohxxxsi 發表於 21-5-28 19:39
我3x歲,已打兩針復必泰,我只係諗,反正都係打,揀隻保護率高啲黎打囉

我4x歲都係咁諗

會俾我仔打復必泰,年青人免疫反應好強,中和抗體有康復者10倍多(成年人約康復者的2、3倍),幾乎等同於無敵。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 21-5-28 21:01
純粹因為身邊識兩個人打完復必泰都較大應(想嘔,胃抽筋,瞓足半日,簡單講「冧咗」)
我驚自己弱雞頂唔順 ...
我細佬打復必泰,後生仔,第一針都仲ok,第二針佢都話辛苦,瞓極都係攰,冇乜精神,第二日請病假,唔係咁舒服,瞓多日先ok。
我見佢咁樣,都係打科興,打完冇乜嘢,正常生活。

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

如果第一針打復必泰,第二針打科興得唔得?

男爵府

Charlotte_mom 發表於 21-5-28 21:01

我都係咁諗。

珍珠宮

janetlam74 發表於 21-5-28 19:30
你地既年青人係打復必泰定科興?我仔有敏感揀左科興打,
其實揀邊隻打有冇影響?
(以身體為首要決定,冇任何 ...

我仔19歲打科興,因為是早期跟70歲嘅爺爺嫲嫲預約位,佢地打科興,所以一齊打

男爵府

raicherry 發表於 21-5-28 19:47
我3x歲今日打左第一針復必泰,自己本身對針藥冇乜大反應所以揀隻保護性強啲 ...

真人真事,我朋友打第一針復必泰,打完話自己乜事都冇,重仲特登過嚟搵我食lunch,到佢打第二針之後,打完嘅第二朝清晨早上,除咗持續發高燒,仲半邊身好似中咗風,之後call白車,就咁瞓咗兩日急症室,佢話打復必泰嘅代價實在太大,真心祝你唔會好似我朋友咁樣

我朋友玩開健身,從來冇藥物敏感,打完第二針復必泰,覺得自己同死神呃過手一樣

男爵府

其實揀邊隻打有冇影響?

現在有些檢查係比打疫苗前做的。我上星期覆診,我問醫生,我吾適合打針,再問佢我仔有蠶豆症可否打針,醫生話我知如果擔心,有疫苗前既檢查,政府醫院都有得做,但只有幾間,你可以上網搵吓資料,再自己衡量參考吓。但有疑慮,都係問下自己醫生

珍珠宮

D..D 發表於 21-5-28 19:47
我首選既係國藥,可惜唔到我打
然後係科興
我黎緊就打科興

Me too

子爵府

baby1628 發表於 21-5-28 22:22
真人真事,我朋友打第一針復必泰,打完話自己乜事都冇,重仲特登過嚟搵我食lunch,到佢打第二針之後,打完嘅第 ...

第2針發燒個機率其實好高,愈健康愈後生愈易有反應,因為正常健康既身體會想打走d外來既野

我識幾個做開運動,30歲左右既打完第2針都高燒

珍珠宮

Robinrobinrobin 發表於 21-5-28 22:54
第2針發燒個機率其實好高,愈健康愈後生愈易有反應,因為正常健康既身體會想打走d外來既野

我識幾個做開 ...

咁發燒有睇醫生嗎?

珍珠宮

得仔會打科興

珍珠宮

其實揀邊隻打有冇影響?
你仔係咪药物敏感?
係咪對NSAID敏感?複必泰好似有致敏成份。。。15/16中。。

子爵府

大姑娘 發表於 21-5-28 23:00
咁發燒有睇醫生嗎?

有一個有呀,因為返唔到工要拎 sick leave 同埋佢手都痛左幾日
另外有幾個燒左晚之後無事就無睇

珍珠宮

我識後生女準備去留學,所以一定要打復必泰,佢都冧左四、五日。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

慢吞吞E 發表於 21-5-28 22:39
現在有些檢查係比打疫苗前做的。我上星期覆診,我問醫生,我吾適合打針,再問佢我仔有蠶豆症可否打針,醫 ...

請問有蠶豆症可否打疫苗?

首頁

尾頁

跳至