想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我今年32歲, 2019年尾都老公結婚, 當時做左婚前檢查, 都知道老公精少, 初時以為佢工作壓力大, 不以為意……

2020年, 嘗試自然懷孕, 試左幾個月, 已經唔耐煩, lur老公去做IVF, 但老公唔肯, 話點都要試一年先, 我雖然唔想, 但都無辦法, 我用晒排卵紙,又探熱, 基本上每次都能找準排卵時間 (我period好準, 都係28-30日, 完全無M痛), 但都係落空, 每次黎M, 我都好傷心……

今年一月, 又黎M了, 試足一年, 傷心足一年, 終於lur到老公俾我去做IVF, 第一時間去左搵PWH私家症(完全無做資料搜集), 見醫生時, 醫子話精子數量係非常非常低, 一定要做IVF(當時真係好驚, 無諗過會咁嚴重)

二月, 同老公簽同意書, 佢要驗精, 點知啲精再創新低…….醫生話要抽血睇下係咪染色體有問題, 同埋雪精備用

三月, 染色體結果出左, 原來老公有染色體平衡易位 (真係下巴跌左落地), 咁就解釋到點解精子數量咁少, 所以我地唔止要做IVF, 仲要做PGT, 另外要睇genetic…...

三月正式開始打針, 抽左16粒卵, 13粒成熟, Day 3得番7粒, Day 5得番2粒, 做左PGT, 兩粒embryos都有染色體問題, 要棄置 (醫生當時話俾我地知, 因為先生染色體有問題, 所以IVF係特別困難, 好多embryos都會有染色體問題)

我知道係難, 但原來比想像中仲要難好多好多……….

醫生話我卵巢反應已經好好, 唔可以再加藥, 驚會有OHSS, 如是者5月頭再開針, 抽左17粒卵, 14粒成熟, Day 3有9粒, Day 5係3粒, 醫生打黎, 話今次grading再好左, 希望PGT會有好結果…..

但岩岩收到姑娘電話(6月頭)….話三粒embryos都有染色體問題, 要棄置………
到底我要點算呀???我真係已經好努力, 好努力了…

兩次IVF+PGT, 真係用左好多錢, 仲要依個都唔係錢可以解決到既問題........
六月尾可在PWH試第三次, 但我又排左QMH公家症, 7月簽consent, 10月開針 (QMH講左, 如果係其他地方仲有embryos或者等梗result, 唔可以簽同意書)
咁計法, 六月尾就唔可以再做, 如果唔係7月就簽唔到同意書…….

IVF既路上好孤單……有無同路人一齊行???

大宅

回覆樓主:

祝你好運成功
我未經歷,下月中會開針

但已感受到你的壓力你的痛心

子爵府

回覆 cc_2021 的帖子

我自己都做過IVF,明白個種等待同未知係好難捱

但相比你的情況,你個個案真係複雜好多,唔係養卵養精咁簡單,明白你的無奈同擔心,其實醫生有無話要點做?定係只係不停咁試?你會唔會再睇吓私家例如仁安個啲,拎個second opinion,睇吓有咩可以做

因為你不停試,可能真係會試到,但咁燒錢法,唔係辦法

大宅

回覆 HOPEFORBB 的帖子

問左PWH, 除左放鬆心情(好難), 無其他野可以做, 就係再試......遺傳科醫生都係咁講

仁安...收費應該仲貴, 同埋抽卵要全身麻醉...又唔太想...
就係因為唔知要幾多錢先成功, 先去排QMH 公家症...果度啲醫生都好明白我的情況, 都知我地洗左唔少錢
但除左不停試....真係無其他方法

錢都解決唔到既....先係最大問題

複式洋房

好鄧你辛苦
我未開始ivf,大概7月先開針。
我case係我老公精子形態<1%,check過兩次,一次响仁安;另一次PWH。兩次出黎嘅reports 相若。最後因為價錢同地點,我地揀左响PWH度做ivf,跟羅思敏醫生(我都係無做資料搜集就bk私家症)。
互勉之。祝你好快成功。

子爵府

理解,盡量放鬆啲,知道係好難,但唯有迎難而上。祝你早日成功!

別墅

cc_2021 發表於 21-6-3 17:52
我今年32歲, 2019年尾都老公結婚, 當時做左婚前檢查, 都知道老公精少, 初時以為佢工作壓力大, 不以為意…… ...

如果QMH公家隊7月簽,10月就開始既話
我覺得去左QMH先,
因為你既情況,真係估計唔到要ivf+pgs幾多次
就算最壞情況,公家隊唔成功,都仲有錢去私家繼續

大宅

回覆 ching2304 的帖子

如果只係形態問題,相信應該會較易成功,加油我就唔係度公開我搵左邊個醫生啦,因為佢已經好好,會給電話我跟進情況,唔知係咪個個醫生都係咁,而失敗都唔關佢事既⋯
Anyway, 一齊加油,祝好孕,之後update 我,你既情況丫

大宅

回覆 Sakura櫻 的帖子

老公都覺得我依家既心理狀態,就算六月尾再開始,情緒咁大波動,都未必會好,或者今個月就抖下先
公家症排得咁快,應該係我嘅情況好嚴重,有時諗點解六合彩又唔見我中

希望慳得到就慳啦,始終資金不是無限⋯

大宅

我今年32歲, 2019年尾都老公結婚, 當時做左婚前檢查, 都知道老公精少, 初時以為佢工作壓力大, 不以為意…… ...

你兩次都抽到好多粒,你第一次受精有9粒 第二次受精有12粒 係全部都做PGT? 一粒胚胎都儲過晤到?

大宅

你兩次都抽到好多粒,你第一次受精有9粒 第二次受精有12粒 係全部都做PGT? 一粒胚胎都儲過晤到?

洋房

你個情況真係複雜啲。
老公嘅精少,要做IVF-ICSI,加上染色體易位,做PGT-SR, 聽落treatment 都好合理。 除非你好唔滿意而家個醫生, 又或者你想碰下其他醫生夾唔夾,唔係嘅又未使轉住。 現階段都只能係搏有個週期有粒正常嘅胚胎可以移植。不過一定有chance 嘅。加油呀,呢度大家都會支持你㗎

大宅

回覆 idy0722 的帖子

要去到day 5既胚胎先可以做PGT... 所以之前果5粒都有做晒⋯

大宅

cc_2021 發表於 21-6-5 11:39

要去到day 5既胚胎先可以做PGT... 所以之前果5粒都有做晒⋯ ...

淨返Day 3個d醫生有無話溶咗再試下培養到D5

大宅

cc_2021 發表於 21-6-5 11:39

要去到day 5既胚胎先可以做PGT... 所以之前果5粒都有做晒⋯ ...

你day3 仲有咁多 可以博下

大宅

回覆 EmbryologistDom 的帖子

係呀⋯做晒你講既treatment...其實都真係好合理⋯⋯
其實PWH個醫生真係好好,我都知道胚胎唔得唔係佢既問題⋯但無限課金之餘,唔知幾時成功

心好累⋯不過我點都唔會放棄⋯多謝你

大宅

唔係咁樣架,每次都會由day 3培植到day 5, 中間無雪過⋯Day 5得番咁少係自然流失

加上去到day 5既胚胎,佢地都只會選擇B grade或以上既胚胎做PGT

我唔知私家醫院係咪咁,我估可能embryos 只要去到day 5,唔理grading都會做,所以感覺會多好多胚胎去到day 5 (都係估only)

洋房

cc_2021 發表於 21-6-5 11:52

唔係咁樣架,每次都會由day 3培植到day 5, 中間無雪過⋯Day 5得番咁少係自然流失

Trophetoderm Grade C 本身細胞唔多,做活檢時對胚胎損害風險更高,加grade C 胚胎個PGT result 一般都很少normal, 唔係無,不過少,所以會建議唔做。公家嘅會係資源啦,有啲私家嘅就睇patient 願唔願意做囉,始終個test 都貴, 逐粒計喎。

大宅

回覆 EmbryologistDom 的帖子

Pwh 無得俾我揀,直接將我C級既embryos 棄置(我係後來睇到embryos report 先知)之後我睇過一個台灣網,都有話grade C bb基本上都有染色體問題,加上我老公又有平衡易位問題,可能佢地都覺得唔好晒錢做⋯
如果連B級BB都唔得既話
看來都係運氣問題~
唯有繼續努力⋯

洋房

以我經驗都有Cc嘅胚胎生到出黎嘅,咁梗係唔多啦,只係機會唔係零姐。當然因為先生有染色體移位問題,PGT 實要做㗎喇。咁PW 個threshold set 係Bb or better 都好standard。
祝福你成功先啦😊😊😊加油呀,大家都會支持你嘅!

首頁

尾頁

跳至