懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今次係第二次懷孕,第一次懷孕喺七八個星期嘅時候就流產了。
記得第一次嘅時候,
因為公司要我快啲比醫生證明,同預產期,
我五個星期,已經去咗照超聲波。
醫生話BB太細,要伸入去照,
結果照完之後,第二日立即已經流血,
西醫當然話唔關事,
但係中醫同我講,如果個胎本身唔係特別穩定
我又走去刺激個身體造成緊張,
其實好容易會造成流產。

我都唔知信邊個好?!!
有啲媽媽建議八個星期先去照,
因為之前怕太早冇心跳,
又要擔心一場,
但係未照硬係唔清楚到底係唔係真係懷孕咁樣,
各位又有咩建議可以比我呢?
謝謝大家先呀!

別墅

BossLadyS 發表於 21-6-8 19:13
記得第一次嘅時候,
因為公司要我快啲比醫生證 ...

6週照一照睇胚胎起唔起子宮裏面,
防止宮外孕
8週照一照睇有冇心跳
照陰超根本唔會令到你流啡

大宅

記得第一次嘅時候,

我覺得都唔使咁早,8星期都okay. 我又係好早期照,陰超都照唔到。照唔到,自己心情又會唔好。陰照正常係唔會導致流產既。

複式洋房

回覆 clarissakwan 的帖子

想問下八星期照洗唔洗飲水先可以照到呀?

複式洋房

回覆 yingman1985 的帖子

但係中醫話會刺激到,我又真係一照完第二日就流啡。之後每次照都愈來愈多。。。

男爵府

其實有不好經歷的媽媽,就算照出一切正常都一樣會擔心
特別是你對照陰超有陰影,那幾時去都好堅持不照陰超好了
有啲人可能早啲照肚超都照到,咁你問下自己如果早去,堅持肚超但肚超照唔到會點?白行一趟咪又係驚,跟返正常做法7-8周去就好啦

大宅

BossLadyS 發表於 21-6-8 21:00

唔洗呀,到時其實都幾清楚。

大宅

BossLadyS 發表於 21-6-8 21:01
回覆 yingman1985 的帖子

但係中醫話會刺激到,我又真係一照完第二日就流啡。之後每次照都愈來愈多。。。

你照多過一次陰超呀?點解照咁多次呀?
第一次照唔到,就等第二次耐d先再照,直接肚超。
你8過前可以去驗下血先,確定係懷孕。
個陣陰超照唔到,8個星期前,我每個禮拜去驗下血,睇下到唔到個個禮拜個hcg 自我安慰一下。

大宅

記得第一次嘅時候,

我深信做陰超同你第二日流血無關
其實陰超只係比肚超更能接近子宮,取得清晰形象,就唔係隊入去隊爛左個胎,或者d聲波影響到個胎
正如中醫所講,本身個胎唔穩定,可能行路行大一步已經出事
所以希望你能夠對西醫有信心

我4w5d陰超已經照到微細胎囊,隔兩個星期7w有埋閃閃
首先,每胎都獨立,就算之前有幾多次失敗,只要再有機會,預期擔心的話,不如放鬆自己
對於有流產史嘅人黎講,再次成功懷孕而可以去私家度照嘅話
通常都係6w~8w
如果4,5w會建議做抽血睇hcg指數
大致上通常都係6w先有野睇,確認宮內,兩星期後覆診睇閃閃
我建議JM如果真係較早o既,抽血睇指數初步了解下懷孕狀況
若然已經5w幾,就不妨6,7w book個私家照下

別墅

回覆 BossLadyS 的帖子

我都係5w做第一次陰超,因為有流啡..要check入面咩程況...之後開啲小白球,塞咗10日就無事...所以我覺得唔關陰超事...

大宅

BossLadyS 發表於 21-6-8 21:00

經期準真係Day 1計足8週唔駛
已經好清楚
我都係8週去照

複式洋房

回覆 uckukuku 的帖子

好贊成你嘅意見!

複式洋房

我當時係公司吹我攞醫生證明,其實我唔知道可以就咁去診所驗。

咁我就五個星期去咗私家醫生度做超聲波,
佢同我講個小朋友好細,
照得唔清楚叫我做陰超。
咁我都反映咗唔係咁想做,但係醫生都鼓勵我。

咁照完第二日流啡,我打去問,醫生叫我番去睇,
去到又叫我做陰超。

過兩日流鮮血,我想問醫生可唔可以比啲藥我,
佢又叫我做陰超。

複式洋房

回覆 Goku1986 的帖子

請問係邊度抽血呀?

複式洋房

回覆 cuceme 的帖子

我個醫生無比藥我呀,我去睇好幾次每次都叫我照,但話唔建議比藥我或者打針,叫我自然啲算。
我當時都覺得好無助。

男爵府

記得第一次嘅時候,

其實唔關事,我今胎第六胎就去照陰超,
如果你擔心既話,其實第8週左右去照,等照完先通知公司都得

別墅

calbeexcalbee 發表於 21-6-9 00:23
經期準真係Day 1計足8週唔駛
已經好清楚
我都係8週去照

咁HCG高低同早遲照有無關系呢?

大宅

BossLadyS 發表於 21-6-9 07:10

我當時係公司吹我攞醫生證明,其實我唔知道可以就咁去診所驗。

正常好既私家醫生見你流啡作小產,實會開安胎藥你食

我就係第一次睇個衰既私家醫生,流緊啡都照陰超,又唔比安胎藥,之後冇再睇佢

大宅

BossLadyS 發表於 21-6-9 07:11
回覆 Goku1986 的帖子

請問係邊度抽血呀?

一般婦科醫生都有得做
亦可以自行去化驗所度驗
好多JM都講過旺角岱機化驗所,驗hcg應該350,但可能得report,無醫生講解
另外坊間仲有啲叫咩現代乜乜,乜乜醫學體驗果啲應該都有
如果係早期又擔心,不妨隔日去抽血睇有無翻倍,到6週打後就交俾醫生處理

大宅

回覆 BossLadyS 的帖子

其實點解要咁早同公司講? 講真5W真係好早我覺得8W之後照會好D, 因為正常8W肚超都會照到心跳

首頁

尾頁

跳至