自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

非廣告

本人30歲頭,都做左HR Payroll好幾年
本身只有張Advanced Diploma

最近最工都比人問會唔會補返個Degree
(其實自己無咩上進心,只係in Officer grade)
好1516補唔補個Degree好,因平時返工、收工湊囡已經好累

但for長遠又真係補返會好d

上網睇最快係HKMA HR degree
但請問各位,呢間考試難唔難?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

無讀過呢間。 但長遠計,無論條路點行,讀返個degree 對自己都好。 我之前都係,仲要係四年半嘅course中間,生咗兩個b,将個course defer 咗2個sem, 功課、測驗、考試、presentation樣樣齊,一星期返3,4晚學。 唔會唔辛苦,不過做到之後好有滿足感,而且可以俾小朋友知道,媽咪都好努力讀書。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我覺得讀HR/商科都唔會太難... 最難係"堅持"... 我當年進修degree時大肚.....仔半歲左右讀完.. 之後再讀master... 讀完仔就入幼稚園.... 好彩有C6照顧仔... 頭三年大部分的weekend, 我都要去上堂或閉關溫書同做功課....

大宅

唔好意思樓主,想騎劫一下你個post想請教一下,工作左十幾年,得文憑學位 而家想讀返個degree,有咩方法?係咪可以去OU ?唔該哂

別墅

ChloeMa 發表於 21-6-14 11:30
無讀過呢間。 但長遠計,無論條路點行,讀返個degree 對自己都好。 我之前都係,仲要係四年半嘅course中 ...

請問你係工人湊定長老湊?
因我係長老湊
怕佢地有微言

別墅

lojo11 發表於 21-6-14 11:53
我覺得讀HR/商科都唔會太難... 最難係"堅持"... 我當年進修degree時大肚.....仔半歲左右讀完.. 之後再讀mas ...

我另一半又唔太湊得掂
所以我係想讀,但又未必有人幫到手....

別墅

wahnamwah 發表於 21-6-14 12:21
唔好意思樓主,想騎劫一下你個post想請教一下,工作左十幾年,得文憑學位 而家想讀返個degree,有 ...

HkBUSCE
Poly
Hkuspace
HKMA

都好多

侯爵府

Vivi1990 發表於 21-6-14 20:18
HkBUSCE
Poly
Hkuspace

唔好意思,請問要咩資格?HKCEE5科pass?

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

讀書真係要後生讀好,當年大住肚讀MASTER樓主盡快讀吧

複式洋房

回覆樓主:

讀,我慶幸30頭,2個小朋友幼稚園時讀左

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

Vivi1990 發表於 21-6-14 20:16
請問你係工人湊定長老湊?
因我係長老湊
怕佢地有微言

我家姐幫我,夜晚係佢屋企食完飯,再湊走。 星期六日自己湊,如果星期六要返學/傾 project, 就送去呀媽度。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

如果你無諗住轉工就可以唔洗讀

不過我自己揀Officer / 什至Assistant Officer , 我會prefer 請個有degree

原因係,我覺得讀過degree 既candidate, 都會比較有分析能力,做野都會比較有邏輯

大宅

wahnamwah 發表於 21-6-14 12:21
唔好意思樓主,想騎劫一下你個post想請教一下,工作左十幾年,得文憑學位 而家想讀返個degree,有 ...

其實各大院校校外進修部, 凡過咗 (23/25歲)之後, 係可以以高齡資格入學, 詳情請查詢相關院校收生資格。

首頁

尾頁

跳至