3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

仲未好叻咁講到句子,2歲安排左去醫院排言語治療,因為個陣咩都唔識,原來健康院醫生竟然miss左個評估,去到k1加疫情,成年無返學,升k2個仔都仲未識講野,我就開始急,咁岩家姐同事個女都係咁,佢問我做左評估未我都唔知係咩,最後了解做就自費去左做,評估發展遲緩,之後就建議到校服務,已經安排k3開始,但政府個邊醫生就建議我仔留一級,學好講野先升班,我都唔知點好,智力無問題,只係未講到句子

男爵府

rithue 發表於 21-6-28 07:48
仲未好叻咁講到句子,2歲安排左去醫院排言語治療,因為個陣咩都唔識,原來健康院醫生竟然miss左個評估,去 ...

我仔都係智力冇問題,2歲在政府評估左語言發展遲緩,未排到政府服務前,在私人機構做言語治療,嗰時只識講好少單字,之後排到政府喺協康做訓練,而家已經追返好多,因之前疫情冇得返n,今年k1都停左好耐課,所以我下年都會再讀k1做超大b(而家佢係k1細b),唔想佢追得咁辛苦,識講多啲野,對學習係有幫助的,明年重新黎過

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

未講到句字
K.3留級真係安全好多
直接升P.1
佢都表達唔到
學校課程多同密
佢更加跟唔到
留級一年
加上校內訓練
對佢點都有幫助呀

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

我都會建議幼稚園重讀好過上到小學先留班,到時仲更加打擊小朋友信心,幼稚園基本上都係happy school,趁重讀時追發展進度好過上小學先追。

大宅

rithue 發表於 21-6-28 07:48
仲未好叻咁講到句子,2歲安排左去醫院排言語治療,因為個陣咩都唔識,原來健康院醫生竟然miss左個評估,去 ...

讀多年幼稚園無問題,對你小朋友都有幫助!

大宅

多謝大家意見,我家長日睇埋老師點講,我都仲係心大心細

男爵府

如果重讀, 我建議係今年9月就重讀,
即係重讀K2, 而唔係下年重讀K3

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至