家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

本來我想用富途牛牛月供股票, 但好像沒有的, 有邊間月供股票手續費比較平D.

謝謝

大宅

mkwok 發表於 21-7-5 15:30
本來我想用富途牛牛月供股票, 但好像沒有的, 有邊間月供股票手續費比較平D.

中銀
供款金額收費0.25% (已包括所有費用)
冇存倉費、收息紅股不收費
用信用卡供款有積分
另外月供碎股可以跟正股同價賣出

HSBC
供款不收費
但有每月$25存倉費,收息紅股亦要收費

銀行來講係呢兩間比較好 (利申:用開中銀月供股票)

股票行就好似致富(每隻股票供款$10k以內不收佣金)同一通(每隻股票$5)比較平

男爵府

emm0824 發表於 21-7-5 18:17

中銀

謝謝回覆.

子爵府

emm0824 發表於 21-7-5 18:17

中銀

中銀 0.25% 只適用於月供額 $20,000 以上,$20,000 以下收 $50,現時好像有推廣,首年的收費會先收後回。

男爵府

choyki 發表於 21-7-7 13:16
中銀 0.25% 只適用於月供額 $20,000 以上,$20,000 以下收 $50,現時好像有推廣,首年的收費會先收後回。
...

好的, 謝謝回覆.

男爵府

用緊中銀月供,供2萬內每月只需俾$50,收息收股不收費,諗住長揸收息儲貨最抵用

子爵府

choyki 發表於 21-7-7 13:16
...

請問邊度睇到費用先收後回?

子爵府

Lovelybbs 發表於 21-7-8 10:20
請問邊度睇到費用先收後回?

https://www.bochk.com/dam/investment/securities/msp/popup_t.html
https://www.bochk.com/dam/investment/securities/msp/tandc_t.pdf

中銀月供股票計劃想模仿月供基金的收費方式,
月供基金於認購時收認購費,沒有存倉費,派息沒有手續費;
中銀月供股票計劃月供時收手續費(此費已包括稅、交易徵費、交易費),沒有存倉費,派息沒有手續費。

但沽出時則好像並沒有模仿月供基金的收費方式,
月供基金贖回時沒有收費,
中銀月供股票計劃沽出時好像會如一般買賣股票般收費,與一般買賣股票不同之處只是碎股可以正股價沽。

有證券行免佣免平台費,但免佣免平台費也得付稅、交易徵費、交易費,
而月供股票免了手續費後,連稅、交易徵費、交易費也不用付,即是零成本(加幾多印花稅都唔關你事),這還不特止,用信用卡供還有積分賺

洋房

mkwok 發表於 21-7-5 15:30

睇吓你會唔會睇埋月供基金 因為月供基金手續費就AXA比較平
都係要睇賺唔賺到錢 賺到錢手續費都唔得係差好遠

大宅

tingtingtingyt 發表於 21-7-8 15:03
都係要睇賺唔賺到錢 賺到錢手續費都唔得係差好 ...
富途都有月供基金,$15一次手續費,入面都有好多靚基金買

子爵府

eeswong 發表於 21-7-9 14:02

乜而家要 $15 吖?年初時 $0 嗰喎。「一次」是「設立時一次,其後供款時不收」還是「供一次款收一次費」?

我剛喺中銀香港開始月供基金,0.01% 咋(供 $500 收 $0.05)!$15 係 $0.05 嘅 300 倍呀!
(0.01% 嘅推廣期應該過咗,而家好似係 0.28%。)

洋房

eeswong 發表於 21-7-9 14:02

呢啲係每次收費 有啲公司唔收基金轉換費 嗰隻基金唔啱就隨時轉 唔使紥死係度

子爵府

tingtingtingyt 發表於 21-7-9 16:12
呢啲係每次收費 有啲公司唔收基金轉換費 嗰隻基金唔啱就隨時轉 唔使紥死係度
...

匯豐靈活智投同恒生 SimplyFund 都唔收認購費同轉換費,但收月費。可以隨時轉其他基金,或者贖回,攞現金,無罰款。
FSM 嘅債券基金同管理組合都唔收認購費同轉換費,但收季費。可以隨時轉其他基金,或者贖回,攞現金,無罰款。
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1gm5SRH_Q-bceZvBW1Y4FWG2L-wQ9vcMxNf5uMKhntSc/edit#gid=996378439

唔收原有的項目就會增設另一名目來收費。費一定要收,只是用甚麼名目收而已。如富途不收佣,便增設「平台費」。

男爵府

tingtingtingyt 發表於 21-7-8 15:03
都係要睇賺唔賺到錢 賺到錢手續費都唔得係差好 ...

我係保險公司已買了基金, 所以想諗住買下月供股票, 月供股票除了每次15元, 賣係咪都係比15元, 咁管理費仲要不要比呀. 謝謝

子爵府

mkwok 發表於 21-7-10 16:17
我係保險公司已買了基金, 所以想諗住買下月供股票, 月供股票除了每次15元, 賣係咪都係比15元, 咁管理費仲 ...

你關注收費,為何會在保險公司買基金?在保險公司買基金,收費應不平啊!哪間保險公司的收費平?

月供股票,我未聽過有管理費,但唔排除有銀行或者證券行會增設這項收費。

大宅

一通

首頁

尾頁

跳至