自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

貓咪達人 發表於 21-7-9 08:15
好認同,唔好太在意名次先,只要跟得上既話就唔需要太擔心,壓力過大細路會辛苦兼唔開心,眼見 ...

好多家長覺得,上咗間band 1中學就一天都光晒,殊不知先係問題嘅開始,再加上青春期,如果關係唔好,真係得不償失。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

男爵府

lily233242 發表於 21-7-8 18:41
我個小朋友Band 1 直資F1, 全級考第尾咁滯,我都唔知明天家長會嘅時候可以同老師講啲乜嘢野,因為我個女唔 ...

教你一樣野,我都係知左無幾耐,你家用緊咩modem? tp-link?佢有一個軟件可裝手機控制屋企ip address, 我都係每天限時開數據比佢用,一夠時間就截停,手機沒收,電視天線收埋,今次考試才正常返 真係要迫到佢介打機心癮為止

珍珠宮

lily233242 發表於 21-7-8 18:41
我個小朋友Band 1 直資F1, 全級考第尾咁滯,我都唔知明天家長會嘅時候可以同老師講啲乜嘢野,因為我個女唔 ...

是否中學適應有問題? 儘量同老師、學校社工傾下,尋求解決方法

B1直資應該有唔少活動,要培養其他興趣,亦要建立正確讀書態度才是長遠有效方法

水晶宮

回覆樓主:

你同老公要攻佔佢的時間,每人的時間都差唔多限定,做得呢樣就做唔到呢樣。搣甩online的引,頭幾日最情緒大,因為1日唔練主號會同其他人落後1小節,3日沒得玩會落後到不想玩。

嚟緊暑假,去staycation幾日,全天候戶外玩,你2個攻佔佢的時間,縮小打機什致不能打

安排嗰幾日行程,玩咩,食咩,安排full, d 打定心理佢會發脾氣,預左,為搣甩為重任。

我小朋友曾試過都迷打機

伯爵府

翡翠宮

牛年勳章

樓主個女問題已經係小四小五開始,又厭食又有自殺想法,加上沈迷打機,真係要搵社工幫手,可能情緒有問題,有需要睇精神科醫生。

唔正視問題只會愈來愈嚴重,過兩年都只係上來呻

首頁

尾頁

跳至