婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

Del

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

nicolekwok1214 發表於 21-7-15 09:39
以前BB細, 奶奶話唔敢自己帶佢出去我完全明白

但依家小朋友3歲幾

係咪小朋友出到去會周圍走,唔聽/唔拖嫲嫲先?
若報暑期班,盡量近屋企
叫老公出聲
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

我唔會奢望老人家幫接送暑期班。
係咪佢年紀大,驚睇唔住小朋友(走得快),係會睇少眼都出事架
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

crystal媽咪 發表於 21-7-15 09:49
係咪小朋友出到去會周圍走,唔聽/唔拖嫲嫲先?
若報暑期班,盡量近屋企
叫老公出聲

我小朋友會拖實
但好多時會扭抱

我地講明麻麻帶出去就唔抱
可能奶奶唔想拒絕自己個孫
但又怕抱完自己辛苦

大宅

heidys 發表於 21-7-15 09:53
我唔會奢望老人家幫接送暑期班。
係咪佢年紀大,驚睇唔住小朋友(走得快),係會睇少眼都出事架
...

可能我真係唔應該有期望

如果佢唔肯接送, 往後k1開始要外補...又係一個問題..

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

nicolekwok1214 發表於 21-7-15 10:21
我小朋友會拖實
但好多時會扭抱

我明點解奶奶唔帶
可能小朋友會應承你
出到去可能係另一回事
到時佢唔抱,小朋友有可能會扭計,抱又辛苦自己
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 21-7-15 10:47
我明點解奶奶唔帶
可能小朋友會應承你
出到去可能係另一回事

可能我鑽左牛角尖
聽完2位講完, 明白奶奶多左

多謝點醒我

子爵府

回覆 nicolekwok1214 的帖子

其實就咁睇,你奶奶體力有限,點解你唔請工人幫手?咁就一舉兩得,工人可以做到你所講,又有奶奶看住佢唔會出問題

禁止訪問

牛年勳章

大宅

HOPEFORBB 發表於 21-7-15 11:14

其實就咁睇,你奶奶體力有限,點解你唔請工人幫手?咁就一舉兩得,工人可以做 ...

其實以前有請工人
不過工人最後博炒跳工... 過程都幾唔愉快
所以無再請新工人

男爵府

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都唔會請求6299 帶佢出去玩 /SUMMER COURSE, 始終老人家體力有限, 我都係星期6/日自己湊佢上興趣班, 平日留家睇電視/玩/上網課咋

子爵府

都明白請工人睇彩數,但始終老人家就體力有限,嗰啲追追跑跑佢未必可以做到,你個仔又會大,唔同佢去放電又對佢唔健康,長遠你都係請返工人啦,除非你有plan做FTM

水晶宮

回覆樓主:

1.天氣熱到爆
2.帶去公園唔係淨係帶,3 歲會跑來跑去但又唔可以由得佢跑要跟住,即係老人家唔跑都要行來行去
3.小朋友扭抱點算,抱又抱唔郁,唔抱又扭。佢答你唔會扭,3 歲咋喎,可能出到街就另一回事啦
4.老人家會驚萬一睇唔實有乜意外咁點算,點賠返個細路比你。。。

我父母可以manage 到所以都有帶我女出街,但只係落樓下商場興趣班。真係出街行下例如去科學館,去公園的話,去到4+ 歲sure 唔會扭抱,累都唔會,先敢帶。
而6299, 雖然後生d, 但就矇d, 擰轉身我女跑咗去都唔知,甚至喺佢面前跑遠去都可以睇唔到,所以我連樓下平台都唔會比佢地帶。

Yeelim    發表於 21-7-17 23:22

男爵府

屋企係comfort zone,奶奶可以處理事情,出街有咩控制唔到就同唔到你哋交代,怕自己擔當唔起

別墅

同3歲小朋友去公園要好多體力㗎,有時我自己都要爬埋上滑梯,如果長輩帶其實我更擔心有意外,或小朋友自己太快走甩

男爵府

nicolekwok1214 發表於 21-7-15 09:39

但依家小朋友3歲幾

一個老人家睇住一隻甩繩馬騮好大責任。
老人家老左膽又細左,人又懶左。好正常。
請菲傭唔請太老都係咁既原因,何況真係老人家。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

3歲細路信唔過啦, 答應你唔跑啫, 去到公園唔跑就假嘅. 你想佢去公園放電, 唔跑又點放電呢.
外補/興趣班呢D, 留番星期六日你同老公自己帶去.

大宅

但依家小朋友3歲幾

我係奶奶都唔會想帶佢出街
帶佢出街太多風險
屋企安安全全無事無幹

帶出街呢d係父母既責任
唔好甘大聲去指責老人家 唔帶小朋友出街

要帶既你可以放工夜晚帶出街
放工帶佢落街5分鐘咋喎
點放電都得 你又唔帶?
多d諗下對方既感受 你就會明白點解佢唔想帶

男爵府

nicolekwok1214 發表於 21-7-15 10:21
我小朋友會拖實
但好多時會扭抱

天氣咁熱

我自己帶個女去公園都覺得辛苦啦

我覺得你要求太多啦,去到公園我哋從來都唔可以坐低,要陪個小朋友跑來跑去又要扶住佢想去玩滑梯
陪佢玩鞦韆

就算玩30分鐘大熱天時都會好辛苦

好心你啦,人哋幫你湊仲要帶埋佢
睇到都覺得你好過份

男爵府

nicolekwok1214 發表於 21-7-15 11:41
其實以前有請工人
不過工人最後博炒跳工... 過程都幾唔愉快
所以無再請新工人

可能你奶奶都博你炒佢
等你搵返個工人

其實5分鐘路程你放工自己帶小朋友去放電啦
同埋請返個工人

首頁

尾頁

跳至