自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 21-7-18 20:35
謎底解開,原來3x,Econ +Bafs+VA ,咁都正常啲。

係囉,3x VS 2x,好大分別wor
最多之後drop VA
我知VA都好花時間的

如果成績唔夠,想揀到理科真係有難度。有不少學校M1/2係要數學達標至有得傾

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

謝謝…
ICT在Block2

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kylie10 發表於 21-7-18 21:57

謝謝…

你兒子block 2 首選BAFS, 次選ICT?

佢唔like ICT?

公爵府

回覆 Jasmine-4711 的帖子

謝謝Jasmine…中三男孩話大一定吾係大個囝好識諗(阿媽心目中都是這樣吧),可是話細吾細,他有自己思想,有自己心目中的喜好,有一點我相信大部份中小學生喜歡的科目原因都會因為是自己成績較好才會喜歡吧!
我小朋友Maths係group1班,phy中上位置…

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

VA 好呀, 唔係人人有天份讀

公爵府

BB.Mummy 發表於 21-7-18 20:27
搵班主任傾, 強烈的提出你嘅要求
謝謝BB Mummy,
會做,但相信無嘜用…
而且選科前一天有跟班主任電聯了半小時,班主任都表示以阿囝成績選Phy無問題!

公爵府

elbar 發表於 21-7-18 21:04
試下 聖道迦南、顯理
謝謝提意!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Chowying 發表於 21-7-18 21:28

我女每個 block 都可以填 3,4 個 choice 㗎喎, 點解咁快到 ...

如果我冇估錯,通常每個 block 有幾個選擇,樓主兒子 block 1㨂 physics. 可能亦有排 VA .只係冇諗住會派唔到 Physics. 至於 M2,而家開始唔少學校會改為1x去選修。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

謝謝…

你介唔介意講 Block 1. Block 2 有咩選項? 幫你分析下

男爵府

kylie10 發表於 21-7-18 22:14
謝謝BB Mummy,
會做,但相信無嘜用…
而且選科前一天有跟班主任電聯了半小時,班主任都表示以阿囝成績選Phy ...

既然選phy 無問題,點解會派左VA,打電話問下佢!

公爵府

Physic M2 都要數學好。如果唔係,其實econ +BAFS 真係唔錯。
VA 我覺得...不到會唔會係你個仔自己揀嘅?一般學生唔揀係唔會派嘅。

珍珠宮

2024年龍年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 21-7-18 14:41
BAFS 都算,點會質科 VA 比人㗎
唔係個個有能力讀到 VA

係啦!塞科VA比人真係好痴線。

如果我仔派呢兩科,我都要幫佢轉校
希望每天開心渡過 ;-)

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

kylie10 發表於 21-7-18 22:08
回覆 Jasmine-4711 的帖子

謝謝Jasmine…中三男孩話大一定吾係大個囝好識諗(阿媽心目中都是這樣吧),可是 ...

我住東區, 顯理及劉永生都係band 2頭, 你個仔已在band 2 頭中學讀, 成績唔好又想修理科(男仔搶手科)只可插band2尾, 師資、學習氣氛、校風都和band 2 頭很不同.你要考慮清楚, 轉了校冇得翻轉頭, 未必有位剩.

細路的興趣係重要, 但有冇能力讀得好更重要, 否則浪費3年, DSE仍可能炒.
中四課程難過中三(皮毛而已)很多.我有個男親戚, 學校俾佢中四讀理科. 但一年後, 因太低分, 要留班及轉讀文科.另一個係朋友個仔, 由中四理科轉去VTC. 兩個都浪費了一年.
年青人追求夢想(dream job: engineering)可能未試過唔心息, 但如一年後成績跟唔上, 就要面對現實.

如你講出你校網, jm 先可以提議該區或附近區band 2尾中學

珍珠宮

謝謝…

既然唔 like Bafs. 問老師轉 ICT 啦,正常 ICT 冇咁易滿,而且你嘅選修完全冇理科墊底, ICT 就有用過 Bafs 。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 21-7-18 22:32
如果我冇估錯,通常每個 block 有幾個選擇,樓主兒子 block 1㨂 physics. 可能亦有排 VA .只係冇諗住會派 ...

我有偷睇今年升中四同學份選 科表,比我哋當年重豐富 , 純參考吓

洋蔥頭媽咪    發表於 21-7-18 22:53

翡翠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 21-7-18 22:42
既然唔 like Bafs. 問老師轉 ICT 啦,正常 ICT 冇咁易滿,而且你嘅選修完全冇理科墊底, ICT 就有用過 Baf ...

未來世界都係AI世界,ICT係男仔搶手科

block 1派VA,唔知佢選科表填錯排位
或級名次低到只剩VA有位

翡翠宮

Chowying 發表於 21-7-18 22:48
我有偷睇今年升中四同學份選 科表,比我哋當年重豐富 , 純參考吓

...

間間校不同套餐, 撞堂唔揀得架

eg.我仔個間中學如揀ICT,
只可拼Phy 或VA或中史

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Jasmine-4711 發表於 21-7-18 22:53
間間校不同套餐, 撞堂唔揀得架

eg.我仔個間中學如揀ICT,

唉, 最慘係 家長同學生入學之前根本好難知道 ,原來組合太少 所以我都好衷心多謝學校, 因為我哋入學前都唔知道係咁
總有離別的時候

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 21-7-18 22:49

認同,不過普遍家長依然較傳統,一般都會叫子女選番傳統科文理科行先,由其早幾年我仔揀選修科時,真係有啲家長直頭叫子女唔好揀 ICT 話冇用,所以 ICT 呢啲一般競爭都冇咁大,亦冇咁容易滿。

子爵府

牛年勳章

Jasmine-4711 發表於 21-7-18 22:49

ICT 真係搶手科

首頁
23456...9

尾頁

跳至