自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-7-21 11:18
Degree人工都唔高,HD 都唔知點
係咪都好難升到上degree?

好似唔係喎!不過我唔太清楚,唔敢難答 你要fc 呀!
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

男爵府

大笨鐘 發表於 21-7-21 10:48
無比較過課程內容,我個人鍾意 HKU Space 多 d。

唔好意思,想再問下,兩間讀完之後的資格係咪一樣
上面係vtc
下面係hkuspace

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-7-21 11:18
Degree人工都唔高,HD 都唔知點
係咪都好難升到上degree?

可能初畢業,人工唔高,我唔清楚而家市價,Degree 畢業大約兩萬左右?一般未考到牌,人工唔會大副增加,HD 畢業會比 Degree 畢業稍低。考到牌又入到政府做,起薪有六萬。當然,牌難考,政府職位更難考。
未經許可,請勿轉載

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我仔既中同,理大測量畢業,佢畢業到而家都响仲X行做,聽佢講要成日飛既,尤其係要成日上內地。(而家疫情就當然多响香港啦)

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

有朋友係ive讀過,畢業生起薪點一萬到萬四,返六日朝八晚六,大學生應該多啲

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-7-21 12:18
唔好意思,想再問下,兩間讀完之後的資格係咪一樣
上面係vtc
下面係hkuspace

就咁睇就唔一樣,VTC 話佢個課程係香港測量師學會認可,畢業之後,可以申請做 Probationer,在職培訓之後可以考牌(Assessment of Professional Competence)。
而 HKU Space 個課程獲英國嘅特許工程師協會承認,可以申請 Assessment of Technical Competence,未係正式考牌,都係要進一步培訓先可以考牌。
VTC 獲本地專業認可,HKU Space 獲英國專業認可,有無互認,我唔肯定,所以唔知係唔係等同,不過係相似。
你可以電郵香港測量師學會問清楚。如果打算讀,建議你留起測量師學會比你嘅回覆。

未經許可,請勿轉載

男爵府

大笨鐘 發表於 21-7-21 13:34
就咁睇就唔一樣,VTC 話佢個課程係香港測量師學會認可,畢業之後,可以申請做 Probationer,在職培訓之後 ...

多謝你回覆,實在太複雜,頭都痛

男爵府

royal_plus 發表於 21-7-21 13:01
有朋友係ive讀過,畢業生起薪點一萬到萬四,返六日朝八晚六,大學生應該多啲 ...

咁低人工

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-7-21 13:45

我個仔打算讀嗰科,我都研究咗一輪,亦有留起專業學會嘅回覆。
未經許可,請勿轉載

公爵府

2023年兔年勳章

TobsterBB 發表於 21-7-20 10:34
https://www.rics.org/en-hk/surveying-profession/

Maybe you can take a look of this website and und ...

算吧啦,樓主都唔明你噏乜

好多人都唔明測量師係有唔同嘅專業。求其見到個名,就以為第日會做測量師,,好似梁振英咁,做埋特首添。

讀完先知道讀錯左另一科,變左量地官,日日係度量地

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-7-21 13:47
咁低人工

專業嘅工,起薪點係低,因為公司要投放資源培訓。有 d 大公司,仲會提供部分資助比員工讀上去,通常亦比較體諒佢地唔 OT 去返學。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Amy1974 發表於 21-7-21 13:50

好多人都唔明測量師係有唔同嘅專業。求其見到個名,就以為第日會做測量師,,好 ...

梁生係測量師喎~ 之後做老闆。特首就同佢專業無咩關係喇~
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Amy1974 發表於 21-7-21 13:50

好多人都唔明測量師係有唔同嘅專業。求其見到個名,就以為第日會做測量師,,好 ...

冇錯一般行外人一聽到測量就以為係量地, 其實都仲有好多種

男爵府

減齡達人勳章

Lovelymame 發表於 21-7-21 13:45

VTC課程受HKIS認可,HKU Space課程受RICS認可。
睇下你小朋友對邊方面測量有興趣,測量有分Land, building(檢測樓宇結構/safety), QS (計算building cost+ contract management) , GP (投地,計算樓宇價值等) .
暫時HKIS 同RICS只有GP可互認 (HKIS可直接拎RICS,但RICS要Interview才可拎HKIS).
難考程度應該:
QS>BS>GP

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

咁低人工

都唔算好低啫. 可能佢有site allowance添

男爵府

TobsterBB 發表於 21-7-21 13:59
都唔算好低啫. 可能佢有site allowance添

樓主竟然覺得低人工
佢以為high dip畢業就三萬起跳

大宅

咁低人工

ive畢業,fresh grad ,一萬四,咁都算低人工

公爵府

2023年兔年勳章

ceci_tse 發表於 21-7-21 14:10
樓主竟然覺得低人工
佢以為high dip畢業就三萬起跳

BK 做文員都有三萬喎。

讀完 VTC 應該要有五六萬

男爵府

呢行做實有得做,牌係邊做邊考,唔易考的,我見好多都放棄無再考,同埋算係幾悶嘅工種,人靜OK的

上面綱友講得啱,測量有幾種,量地個啲先最高人工,但好辛苦,個個黑炭頭咁

利申: 做緊建築業

男爵府

大笨鐘 發表於 21-7-21 13:48
我個仔打算讀嗰科,我都研究咗一輪,亦有留起專業學會嘅回覆。

謝謝你,我真係一D都唔識,好迷惘,我見VTC 的好似實用D,學的嘢廣範啲
但HKUspace 係港大的學院好似好啲

https://www.vtc.edu.hk/admission/tc/programme/eg114111-higher-diploma-in-surveying/curriculum/

http://hkuspace-plk.hku.hk/f/programme/208/HPSHCC%20SPM_20210503%28outline%29.pdf

首頁
12345...7

尾頁

跳至