自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

伯爵府

大笨鐘 發表於 21-7-21 22:52

我都係聽返嚟,只可以參考吓~
Jupas HD 又可唔可以第3年轉其他U?

用戶要求終止服務

牛年勳章

RoseRose1980 發表於 21-7-22 00:10
Jupas HD 又可唔可以第3年轉其他U?

難,因為 Jupas HD 得 Poly。一般轉 U 唔容易。
未經許可,請勿轉載

伯爵府

大笨鐘 發表於 21-7-22 00:30
難,因為 Jupas HD 得 Poly。一般轉 U 唔容易。
甘咪無人肯讀jupas HD?

用戶要求終止服務

牛年勳章

RoseRose1980 發表於 21-7-22 00:46
甘咪無人肯讀jupas HD?

一心讀 Poly 某個 degree,又入唔到個 degree,就會讀住同一個科嘅 HD。留意吓經 Jupas 報嘅 HD,其實都有相應嘅 degree。亦有人 HD 畢業後,去英國讀 year two 或者 final year。

未經許可,請勿轉載

珍珠宮

Lovelymame 發表於 21-7-20 11:33
謝謝你回覆
想問這行需求大嗎?容易找到工作?
萬一考唔到專業試,前景係咪麻麻

測量界內,都有好幾瓣,要睇你揀邊樣,有些行頭相對窄d。。基本上唔會發大達,但勤勤力力實有工做,薪金算唔差中規中矩。

大宅

Lovelymame 發表於 21-7-20 09:05
阿仔讀文科,數理麻麻,是否適合讀測量呢?
D牌難唔難考?如果考唔到,係咪人工唔高?
HKUspace 的測量文憑 ...

測量師最緊要人緣好
考牌搵到勁人幫手
已經成功左一半
新入職已有$50000月薪
去到senior surveyor. 月薪已經過10萬,其實唔錯。

侯爵府

mingxxx 發表於 21-7-22 01:11

測量師最緊要人緣好

講咩呀?考牌試係hall 考,點揾人幫手法?都係越善於考試越容易考到牌,咁文憑試考得唔好個D 後生仔即是唔善於考試,覺得個牌難考係好自然(利申:已考牌15年,HKIS corporate member (QS))我好鍾意自己呢個專業,可能好似樓上咁講唔會發大達,但經歷幾個金融風暴,QS 呢行係建築業幾低潮都唔會揾唔到工。作為請人那個,sub-degree 來講,Space Vs VTC ,我較鍾意VTC 畢業,基本功扎實,較有機會考到牌。(當然我宜家唔熟個D 五花八門非degree 嘅課程,以上只是個人觀感)。有D 人覺得HKIS 個牌難考,就去考RICS 個牌,但係香港工作,HKIS 牌先有用。

侯爵府

測量師最緊要人緣好

新入職有50k?邊個stream ?有可能咁多嗎?我好懷疑

侯爵府

煎雙蛋 發表於 21-7-21 14:27
呢行做實有得做,牌係邊做邊考,唔易考的,我見好多都放棄無再考,同埋算係幾悶嘅工種,人靜OK的

...

好辛苦黑炭頭嘅量地人工高,因為未有牌來講要做地盤,要出咁多錢人工先請到人。其他 stream 好多都是office work ,做得幾年嘢就算未考到牌都會有25k 至35k ,但OT 勁 ,工時都長。考到牌係professional ,就可以繼續上做大公司管理層

侯爵府

Lovelymame 發表於 21-7-20 09:05
阿仔讀文科,數理麻麻,是否適合讀測量呢?
D牌難唔難考?如果考唔到,係咪人工唔高?
HKUspace 的測量文憑 ...

可能我自己係呢行,早兩年我仔Jupas ,我都有想過佢報唔到degree ,就叫佢做測量,我太清楚測量條career path ,真係一D 唔艱難(當然後生仔又會嫌工時長、又無得著西裝體面咁去開會呀、又要落地盤、覺得份工難哽都會)。其實我甚至識好多原本大學不是讀測量、甚至同工程無關嘅學科,轉行來做測量,一邊返學一邊返工。而我最鍾意叫後生女仔的receptionist、 clerk 試下兼做測量工作,啱做就轉行,唔使考到牌,唔使長駐地盤,起碼叫專業(就算無牌)容易揾工跳槽,勝過做文員啦。

侯爵府

TobsterBB 發表於 21-7-21 14:46
樓主, 其實你有冇問過你呀仔想唔想讀呢科? 如果佢有興趣叫佢自己去搵下資料問下啲學校詳情
...

同意,最緊要讀書那個有興趣呢科

侯爵府

大笨鐘 發表於 21-7-21 22:56
你電郵比佢地問,唔好自己演繹,網友亦未必清楚了解。寫電郵比佢地,佢地好樂意答你㗎!
...

同意呀,問返學會最好

水晶宮

Lovelymame 發表於 21-7-21 22:25
見這裡寫話HKIS 和RICS可以互換,即係資格一樣?

測量師只是一個統稱,內裡分為Land,QS,Building,GP,共4種,現在多1個FM,但很少,很少人,他們互認是在大灣區,一帶一路,而且只是GP,不是在香港,你可以看看jobDB,看看公司,政府要求要RICS,還是HKIS,就知道要讀什麼。

水晶宮

Fion_Chan 發表於 21-7-22 01:29
講咩呀?考牌試係hall 考,點揾人幫手法?都係越善於考試越容易考到牌,咁文憑試考得唔好個D 後生仔即是唔 ...

認同你所說,只有HKIS在香港才有用,只有行內人才明白。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

MariaTsui 發表於 21-7-22 07:14
認同你所說,只有HKIS在香港才有用,只有行內人才明白。

咁我又唔係太同意這點, 好多工都係寫HKIS or equivalent. RICS就係international, 至於HKIS係local.

男爵府

Fion_Chan 發表於 21-7-22 02:00
可能我自己係呢行,早兩年我仔Jupas ,我都有想過佢報唔到degree ,就叫佢做測量,我太清楚測量條career p ...

你自己做測量,可以帶住個仔真係好好啊

本身我仔讀書麻麻,我想佢學啲專業,將來工作好啲,我又唔係話期望佢搵到好多錢,只係夠養家就好,如果佢肯努努力力,考到牌做上去,我真係老懷安慰

男爵府

Fion_Chan 發表於 21-7-22 02:12

同意,最緊要讀書那個有興趣呢科

係佢自己話選這科的
不過佢其實未有好明確的目標,話一定要做測量師,但學個專業,到時工作都有啲彈性

公爵府

牛年勳章

測量師最緊要人緣好

邊個stream新入職就有$50000?嘩~ 大把人淨住入行喇!
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

男爵府

LokYauYau 發表於 21-7-22 00:59
測量界內,都有好幾瓣,要睇你揀邊樣,有些行頭相對窄d。。基本上唔會發大達,但勤勤力力實有工做,薪金算 ...

佢依家未清楚自己想做邊樣,因為都未接觸到,係咪好似樓上講,考牌困難程度係

QS>BS>GP

男爵府

Fion_Chan 發表於 21-7-22 01:29
講咩呀?考牌試係hall 考,點揾人幫手法?都係越善於考試越容易考到牌,咁文憑試考得唔好個D 後生仔即是唔 ...

1)Space 係主要讀產業/物業設施管理
2)VTC 讀工料/建築測量

係咪1會容易啲考牌,背的嘢多,工作都係在屋宛或商場這些?
2就實用性啲,有畫圖,計數咁,好似冇咁悶

還是其實這幾類,開始時都係學相似的課程,到第三年或出嚟做嘢之後,可以才專讀一科?

首頁
23456...7

尾頁

跳至