時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

tsewong 發表於 21-7-30 21:15
塔利班係阿庫汗之前嘅執政黨,有啲似美國共和黨民主黨同中國共產黨咁

拉登嘅阿爾蓋達係恐怖組織,走咗去 ...

正確

禁止訪問

侯爵府

waterlilymonet 發表於 21-7-30 23:11
多謝JM 觀點。塔利班不只炸大佛的,佢哋殺老師燒異教徒為所有恐怖組織提供資金武器…總之我覺得原教旨主義 ...

其實我真係唔係好熟中東嗰邊嘅歷史,我前公司老細係以色列人,有條中東team, 同事有猶太人,會去約旦,伊朗開會,佢地話約旦同伊朗係好靚同好文明㗎,尤其伊朗,唔係想像中咁邪惡

我就去過杜拜,土耳其,埃及呢幾個伊斯蘭國家旅行,印象唔差㗎

阿庫汗打咗廿年杖,嗰度係真正嘅亂世,我對阿庫汗人民深表同情。但坦白講,我而家對美國介入戰爭嘅地方講到當地政權好邪惡呢啲說話有保留,真正邪唔邪惡要當地人民感受過先知

男爵府

tsewong 發表於 21-7-30 23:40
其實我真係唔係好熟中東嗰邊嘅歷史,我前公司老細係以色列人,有條中東team, 同事有猶太人,會去約旦,伊 ...

疫情前我開始見都有旅行團去伊朗架,去啦去啦

老美仲好似話年底前撤軍伊拉克添,佢地仲慘呀

超級版主

超級版主

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

侯爵府

waterlilymonet 發表於 21-7-30 23:45
疫情前我開始見都有旅行團去伊朗架,去啦去啦

我去伊斯蘭國家都係未嫁前去,我c6超保守,佢覺得呢啲接近戰亂嘅地方好唔安全唔會肯去

以前公司就因為我係女人,唔會俾我去中東team同中東國家做嘢開會。唔係老細性別歧視,佢地好坦白同我講女人去嗰邊做嘢真係唔方便,有啲國家連女同事坐飛機都要有男同事陪住先可以上機

阿庫汗係個歷史好悠長嘅古國,攪到而家咁真係好可惜

子爵府

回覆樓主:

越睇越唔明,真係要揾D修世界历史的人分析下

別墅

Amy1974 發表於 21-7-30 21:12
咁美國都係恐怖組織,年年月月都用飛彈去炸其他地方。仲有咁多國家都同佢有外交關係,有乜問題?

無咗偽美國,世界可能更和平。

hungng    發表於 21-8-1 04:35

男爵府

toffeechoco 發表於 21-7-30 23:19
問下當地人係唔係恐怖組織先啦, 中東人既事唔係西方世界話係咩就咩

經過呢幾年好多從前既認知已顛覆 ...

非常認同你嘅言論,點樣定性為恐怖組織只有當地人有權利評價,我淺薄見解打個比喻,國共內亂時期中國人都打中國人,但日本仔打入黎都即刻停止內戰槍口一致對外,阿富汗更加復雜,地理環境再加上某D國家自身利益下支持嘅各種派系各種組織都伸手於呢片土地,呢個塔利班經過幾十年到今日可以佔據差唔多八成阿富汗土地,如果冇阿富汗人民支持可以做到咩?又點解阿富汗人民會支持呢?唔身在其中只接收西媒單一嘅報道,就批判呢樣果樣,問過阿富汗人未?批判之前你又了解過幾多呢個國家嘅歷史?又是否了解點醜國死都要駐兵廿幾年呢度?

珍珠宮

Amy1974 發表於 21-7-30 21:12
咁美國都係恐怖組織,年年月月都用飛彈去炸其他地方。仲有咁多國家都同佢有外交關係,有乜問題?
美國絕對係本世紀最大最賤格嘅恐怖組織

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

waterlilymonet 發表於 21-7-30 22:05
冇錯,都係CIA 圈養的,本用來對付蘇聯的

拉登跑左去巴基斯坦,阿富汗塔利班同巴基斯坦割席,而家就快做 ...

正一樣虎為患、抵美國佬死~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

小魔童 發表於 21-8-1 02:21
非常認同你嘅言論,點樣定性為恐怖組織只有當地人有權利評價,我淺薄見解打個比喻,國共內亂時期中國人都 ...

相信香港大部份人對中東毫無認識包括我自己, 但我覺得要瞭解/評價/定義任何嘢無論人, 組織, 國家, 係要睇佢一路如何走來, 唔係睇單單睇一面 (可能仲係某d 人想俾你睇既嘢)而定

首頁

尾頁

跳至