嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友有蕁麻疹已經半年多了,想問下各位有什麼方法治療

大宅

yanch 發表於 21-8-4 02:27

食物引起定床單?

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

你可以睇下以下由張傑兒科醫生撰文有關蕁麻疹的資訊.

https://www.parentsdaily.com.hk/all/1224

風癱是蕁麻疹的俗語。它可以發生在任何年齡的人身上。若百分之三十至四十的人,一生至少有一次患風癱的經歷。它的特徵是在皮膚上長出一個個圓形而凸起的腫塊,而且非常痕癢。在 24 小時內,這些原來的風癱會自然消退,但是在附近的地方又再出現新的風癱。這種不間斷的新舊交替,足以令人十分困擾。根據病情持續的時間長短,風癱分為急性和慢性兩種,分界線是「6 星期」。但是,在處理上基本是相同。

找出可能的誘因

食物、環境、溫度和衣服等都是可能相關的。不過,大多數的個案是沒有確實的原因。同時由於一般的血液致敏源測試 (IgE) 結果指導性不足,所以如果只是單次的發作,一般不建議作任何化驗。其實,有時候即使普通的傷風感冒菌也可以誘發風癱,但是化驗上卻很難。

處方抗過敏藥

一般簡單的抗敏藥會對風癱有控制的作用,但實際的問題卻是需要服多久的時間。要解答這個問題,就如骨牌效應的比喻:當我們用手推第一隻骨牌後,第二隻的骨牌便會繼續倒下,並持續下去。到何時才完結,要視乎骨牌的數量和骨牌排列的連續性,這個情況就像風癱的開始和持續。當誘發的原因刺激敏感的免疫機制後,即使這個誘發的原因已經消失了,但風癱一樣會繼續,沒有人知道何時會停止。正因如此,醫生會先處方抗過敏藥物控制病情。過了一段時間後,便會試停藥。若再復發的話,便繼續服藥。這種方法會不停嘗試,直到不再復發。幸運的話,首次停藥後便會康復。

考慮找出致敏源

有少部分個案,病情的確持續。這個時候應由醫生決定作進一步的致敏源測試,一般可考慮用血液化驗,另一個目的是避免不必要的盲目戒口或過度的清潔。

所以,雖然風癱不是甚麼致命的疾病,但是它神出鬼沒的特性和極度痕癢的表現,的確令人十分困擾。不過,只要肯找醫生,他們一定有方法解決。

Treema    發表於 22-12-6 11:14
Misspipipi    發表於 22-8-10 14:18
Yuk_Lam    發表於 22-6-29 11:13
ada0708    發表於 22-1-20 15:51
WingsBobo    發表於 21-11-1 12:34
納蘭小主    發表於 21-9-30 22:19

大宅

回覆 我愛我的家 的帖子

每天食一次敏感丸,醫生話出時就食,😮‍💨又唔知去邊度睇。

大宅

yanch 發表於 21-9-4 20:11

每天食一次敏感丸,醫生話出時就食,😮‍💨又唔知去邊度睇。 ...

除左食抗敏感藥之外都無咩其他方法, 除非搵出致敏源.

Yuk_Lam    發表於 22-6-29 11:13

複式洋房

我愛我的家 發表於 21-8-31 19:08

https://www.parentsdaily.com.hk/all/1224

謝謝分享, 好有用資訊.

我愛我的家    發表於 21-10-29 00:22
做左媽咪先知道, 世上只有媽媽好

複式洋房

每天食一次敏感丸,醫生話出時就食,😮‍💨又唔知去邊度睇。 ...

係唔係成日都會好易敏感出風爛?

做左媽咪先知道, 世上只有媽媽好

大宅

回覆 納蘭小主 的帖子

又唔覺佢易敏感窩,好多時都係夜晚訓覺個時出嘅

大宅

yanch 發表於 21-9-30 23:54
回覆 納蘭小主 的帖子

又唔覺佢易敏感窩,好多時都係夜晚訓覺個時出嘅

如果成日都好易出風癩, 最好睇睇醫生, 我朋友個小朋友一轉天氣/抵抗力差時就會好易起蚊爛,
有需要就會比D抗敏感藥水佢食, 食完好快退唔會咁痕, 起碼唔會影響小朋友睡眠.

大宅

謝謝分享.

大宅

我愛我的家 發表於 21-10-29 00:26
如果成日都好易出風癩, 最好睇睇醫生, 我朋友個小朋友一轉天氣/抵抗力差時就會好易起蚊爛,
有需要就會比D ...

我都覺得抵抗力差時, 皮膚都會好易敏感.

別墅

荃灣南豐中心葉祺焜醫生 我都係尋麻疹喺佢嗰度睇好咗

侯爵府

謝謝分享. 好有用既資訊.

大宅

我第一次發現阿仔出蕁麻疹時,醫生話一般係敏感引起,可能係食物,但好難搵到源頭,因為有時唔係一食就即刻發出哩,而且一日食咁多嘢,點知係邊樣,後來開左敏感藥,好翻。

到阿仔第二次出蕁麻疹時,我就想了又想,終於發現,兩次出蕁麻疹之前都食過杯麵,食一次係無問題,但如果連續兩日都食過杯麵,咁第二日個次,食完三個鐘頭左右就會出疹。依幾年無再食杯麵就無再出過。

別墅

樓主你好
我仔仔五歲 都出左半年尋麻疹 呢半年都一直每日食敏感藥 遲左食藥都會發
請問你仔仔最後點好返? thx

大宅

回覆 paulai0106 的帖子

我之前一直用洗衣球洗衫有成一年多,之後停用咗用洗衣球洗衫兩個月就好返晒了。

別墅

yanch 發表於 22-4-29 14:41

我之前一直用洗衣球洗衫有成一年多,之後停用咗用洗衣球洗衫兩個月就好返晒了。 ...

我都轉左防敏洗衣粉 但冇作用 請問你轉左咩洗衣粉?thanks very much

大宅

謝謝分享~ 好有用.

~開開心心過每一天~

大宅

yanch 發表於 22-4-29 14:41

我之前一直用洗衣球洗衫有成一年多,之後停用咗用洗衣球洗衫兩個月就好返晒了。 ...

起因好大可能係因為洗衣球, 可能係香料引起.

Misspipipi    發表於 22-8-10 14:27
~開開心心過每一天~

別墅

BK Milk勳章

謝謝分享~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊