自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

kittynleo 發表於 21-8-6 15:35
其實人哋一日派咁多單,
唔係只做你一單,
而且佢哋派之前都會打比收件人的,

我就係知佢會打畀我,我先怕佢搵我唔到
我其實有講我唔想打爛人飯碗,我只係覺得太無禮,我覺得投訴可能冇用!咁大間公司一日接幾十單!
但其實我想說,成件事唔係我填錯嘢,我只係驚佢搵我唔到,我亦冇鬧返佢,盡量好態度了。
可能做錯一步,係唔應該打畀佢!而家學識了!

大宅

VickiC 發表於 21-8-6 15:38
人哋打工咋
想像下1日忙到甩轆仲聽幾十個呢啲電話
仲要戶外工作緊

我幾時需要佢多謝我?唔好講到我對佢好多要求咁好嗎?一般正常講嘢就可以,或不想解釋,直接叫我打畀hotline亦可,好多種處理方法,我以前亦做服務性行業,也知辛苦,更知點做更好呢!
不過我也有錯,錯在不知道不應打畀佢,我只係在app上亂到佢聯繫電話,誤以為應打畀佢!

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

商廈D順豐哥哥又幾好架喎, 而且真係好快手, 一落單幾分鐘就黎收件....

男爵府

派我嗰度個哥哥仔好好,佢次次打嚟都有禮貌,冇人叫佢放低佢會即刻影返相比我,
其實如果你知道資料錯左,就應該打去hotline由佢地安排去改野嘅,
速遞員理應係跟單跟order做野,所以責任根本不在佢

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

點解你唔係打去hotline 改,要打俾courier 哥哥改?

琥珀宮

廷廷媽 發表於 21-8-6 15:50
商廈D順豐哥哥又幾好架喎, 而且真係好快手, 一落單幾分鐘就黎收件....

派我嗰度個順豐哥哥超好人又盡責,新年嗰時我地好多同事都會俾利是佢

大宅

vivibabyvivi 發表於 21-8-6 15:59
點解你唔係打去hotline 改,要打俾courier 哥哥改?

我有打畀hotline,改了,係怕佢未收到改電話已經派咗一次,搵我唔到,所以打畀佢想提醒佢,怎料原來好心做壞事呢。

琥珀宮

yunyan 發表於 21-8-6 15:31
唔係我寫錯㗎

唔係你寫錯更應該叫寫錯嘅人改啦,點解要自己攞嚟煩?

琥珀宮

yunyan 發表於 21-8-6 16:01
我有打畀hotline,改了,係怕佢未收到改電話已經派咗一次,搵我唔到,所以打畀佢想提醒佢,怎料原來好心做 ...

唔需要咁架,hotline搞咗就ok, 有今次經驗下次要醒喇

珍珠宮

你要搵人留係屋企交收,又或者搵朋友幫你交收就唔好寄去屋企啦,寄去順豐站或者智能櫃啦

咁以後有件收咪要餐餐都要打電話比個哥哥問佢幾點送到咯?

已經搵左hotline改就唔洗再call個哥哥啦,人地已經接左電話做左野,你再打多次人地又要做多一次咁小ge事

水晶宮

VickiC 發表於 21-8-6 15:38
人哋打工咋
想像下1日忙到甩轆仲聽幾十個呢啲電話
仲要戶外工作緊

乜原來辛苦工作就可以爆閙人串人、刷新我新知識!

yaupp    發表於 21-8-7 05:07

伯爵府

試過賣家搞錯我同另一個客份件,順豐客服主動搵我,態度好好仲肯主動跟進,呢啲情況都係搵客服穩陣啲。

大宅

mcs74 發表於 21-8-6 16:36
你要搵人留係屋企交收,又或者搵朋友幫你交收就唔好寄去屋企啦,寄去順豐站或者智能櫃啦

咁以後有 ...

唉,可能你睇漏咗我個留言。我有留時間等收貨,但寄者突然早寄,我又不知可以自取,所以方寸大亂呢!

珍珠宮

yunyan 發表於 21-8-6 16:55
唉,可能你睇漏咗我個留言。我有留時間等收貨,但寄者突然早寄,我又不知可以自取,所以方寸大亂呢!
...

咁就算知道寄件果個幾時寄,你都好難預測佢今日定聽日先送到嫁wor

大宅

mcs74 發表於 21-8-6 17:01
咁就算知道寄件果個幾時寄,你都好難預測佢今日定聽日先送到嫁wor

因我星期六日都在家,及下星期是放AL,所以好老定!但計劃趕不上變化

琥珀宮

yunyan 發表於 21-8-6 15:08
話說我網購買咗件貨,但寄件者填錯我資料,咁打去改返,但因為一開始填錯資料,我驚速遞員已經派咗件,咁我 ...

應該打去熱線搵客服幫你,唔好直接搵派件嗰個
昨日先打去順豐叫佢改門市收件,因為冇人係屋企收件,好正常冇咩問題

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

工廈順豐d哥哥仔真係幾好, 好多時急件, 我都會直接打比順豐派件員,叫佢上黎收件, 有問必答, 好好禮貌

大宅

回覆樓主:

跟開我公司個個SF哥哥幾好人,反而hotline 麻麻地。我試過落左order一直等唔到人黎收件就打電話去問,我都未講完佢就態度好差叫我繼續等,我爆番佢,有咩可能公司件要等2,3日都未黎,平時都唔係咁。佢先知衰,原來佢自己有嘢搞錯左。
就算忙都冇理由第一句開口就起哂鋼。

珍珠宮

2023年兔年勳章

fanny590 發表於 21-8-6 15:28
呢D情況一定係打去熱線同佢地講轉去順豐站自取

X2,熱線態度都ok,
我之前都會用順豐app嗰度更改收件地址(順豐站),就算文字對話,佢哋態度都好。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

同早排個post好類似,所以就算有得送上門,我都寧願sf站拎,除非今次份件好重就無計。

首頁

尾頁

跳至