時政擂台

跳至

首頁
23456...10

尾頁

水晶宮

littlesister 發表於 21-8-13 00:36
美國咪一樣殺人如麻,西方國家軍人,連小孩都唔放過,你又知阿富汗人唔鍾意塔利班?!
...

你睇清楚?我冇話美國唔殺人如麻喎。我覺得最令我反感嘅係有人竟然講到俾返塔利班統治係「撥亂反正」囉。

咁逼迫、剝削女人、破壞文明嘅政權,一定有「人」鍾意、覺得冇問題嘅。阿富汗如是、美國亦如是。可悲,但唔係新事。

禁止訪問

牛年勳章

子爵府

EstrellaDamm 發表於 21-8-13 01:24
你睇清楚?我冇話美國唔殺人如麻喎。我覺得最令我反感嘅係有人竟然講到俾返塔利班統治係「撥亂反正」囉。
...

首先,塔利班是阿富汗人,民族自決點都高於入侵者,塔利班重新掌權是撥亂反正冇咩錯。
今時今日嘅塔利班,宣稱尋求重建國家,保護兒童婦女權益,保障人權。係唔係?國際可以拭目以待。

侯爵府

EstrellaDamm 發表於 21-8-13 01:24
...

你反感'撥亂反正'的前設係:
美國(無論幾衰)一定比被入侵國家好,
美國係救世主, 佢入侵別國係正義的.

逼迫、剝削女人、破壞文明嘅政權...
希望你咁實在地指責呢個國家前, 有途徑確定報導係100%正確.

正如西方說的強迫勞動, 種族滅絕, 為求合理化自家的陰謀, 總有千千萬萬個罪行強加在別國, 誣捏/誇大/顛倒/扭曲/斷章取義, 呢兩年仲未睇清?

水晶宮

回覆樓主:

代入香港,即係黃人想自立成國,1係政府讓權1武力推翻

侯爵府

spikenard 發表於 21-8-13 09:07

代入香港,美國(西方)想利用黃人立附屬國,1係中國/中國香港讓權, 1係中國/中國香港強力撥亂反正.

國安法一出, 君不見西方呼天搶地, 話香港冇自由, 話香港侵犯人權, 又話制裁又話走資

happylife28    發表於 21-8-13 11:44

大宅

lakgarden 發表於 21-8-13 07:51
你反感'撥亂反正'的前設係:
美國(無論幾衰)一定比被入侵國家好,
美國係救世主, 佢入侵別國係正義的.

本來都冇咁清楚呢啲係fake news, 不過自從有新疆單嘢之後就睇得太過清楚

公爵府

2024年龍年勳章

花花姐 發表於 21-8-11 23:26
阿富汗已經打仗打到一窮二白,要幾爛有幾爛,塔利班取到勝利又有咩得益? C9仔唔明國際視野,請高人分析一 ...

美國佬攪分化, 越亂越好!

水晶宮

happylife28 發表於 21-8-13 02:26
咁你咪最多話人用詞不當, 但我睇到你真係當美國好正義! 如果你的消息來源只係睇所謂 "新聞", 果啲咩逼迫, ...

如果你連塔利班炸毀阿富汗巴米揚大佛、强制要所有婦女戴遮眼 burqa 出街、馬拉拉被槍擊頭部呢啲咁耐嘅舊聞都當係 fake news (又或者你根本唔知、未聽過),我都真係冇嘢可以再講。

公爵府

2024年龍年勳章

花花姐 發表於 21-8-11 23:26
阿富汗已經打仗打到一窮二白,要幾爛有幾爛,塔利班取到勝利又有咩得益? C9仔唔明國際視野,請高人分析一 ...
一旦獲得政權、自然大把收入來源。你唔見民進、國民爭餐死都想執政。陳水扁袋咗幾多

公爵府

2024年龍年勳章

spikenard 發表於 21-8-13 09:07
馬鞍山大腫桶萬萬衰

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Amy1974 發表於 21-8-12 22:37
大陸只係夾縫中生存,環顧四周都係敵對國家。知道又如何?

請教,如果中國真係卑微到要係各國夾縫中生存, 點解鷹尾要聯同八國聯軍中國?

子爵府

Nancy20090615 發表於 21-8-12 14:40
何志光中美爭霸, 屈機TV, 屈機小世界, 對世界時事局勢都有講解. 你都聽下.
屈機小世界而家講緊 -
https: ...

何志光值得一看

琥珀宮

畀面勳章

...

我唔知塔利班好唔好,但我地唔係穆斯林既人,好難評論,可能人地會覺得比美國好呢?!正如好多人話共產黨點衰點衰,但人地狼9x% 信任度,呢個世界無一個制度係完美,每樣野都有好有唔好,外國就最好唔好干涉人地國家,咁關心女權又唔見美國幫下印度婦女?!

翡翠宮

畀面勳章

EstrellaDamm 發表於 21-8-13 10:37
如果你連塔利班炸毀阿富汗巴米揚大佛、强制要所有婦女戴遮眼 burqa 出街、馬拉拉被槍擊頭部呢啲咁耐嘅舊聞 ...

阿富汗是伊斯蘭國家,伊斯蘭一直視阿拉是唯一真主,大佛在他們的眼中,只是一堆石頭,而且在戰爭中毁於戰火的古蹟不計其數,入侵他人國家,毁人文物的所謂文明國家也不見得比塔利班高尚。

馬拉拉是巴基斯坦人,被巴基斯坦塔利班槍傷,與阿富汗塔利班有什麼關係?如果話阿富汗塔利班曾受巴基斯坦塔利班支援,巴塔的罪行也一應歸入阿富汗塔利班的話,培植ISIS,阿拉賓的美國是不是也應一併清算?

罩袍(Burqa)與面紗(Niqab)一直是伊斯蘭地區的傳統服飾,要求婦女穿罩袍不是什麼大過錯,而且塔利班發言人亦講了,掌權後只會要求婦女戴Niqab。

阿富汗塔利班現在宣稱將掌權後將會致力重建阿富汗,允許女姓上學同工作,國際可以拭目以待是否能夠實現。事實上,即使現在由塔利班控制的地區,女姓在教育及工作等方面並未受到限制。

一個地方要富起來,才可以開放眼界,慢慢擺脫以往的不良傳統。在阿富汗,就算是不滿塔利班的人也支持國家統一,謀求發展,這就是阿富汗人民的聲音,而不是由美國代言的所謂追求民主。況且美國入侵阿富汗20年,美國傀儡的阿富汗政府有沒令這個國家變得更富庶與開放文明?

塔利班不是什麼好政權,但阿富汗區內人民寧願支持塔利班也不支持阿富汗政府,這要想想為什麼。
日日是好日

公爵府

2023年兔年勳章

。。。。。。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mother904 發表於 21-8-13 12:09
阿富汗是伊斯蘭國家,伊斯蘭一直視阿拉是唯一真主,大佛在他們的眼中,只是一堆石頭,而且在戰爭中毁於戰 ...

對,子非魚,焉知魚之樂,其他國家憑什麼以他們自己的標準去干涉別國內政,定還是以此藉口去侵略別國謀求利益?美國一直干着這事,正如香港,黑暴令真香港人如在煉獄,但其他國家卻評之為民主爭取的義士,看見這些,作為真香港人,想吐

mickeyeva    發表於 21-8-13 12:32

翡翠宮

畀面勳章

Amy1974 發表於 21-8-13 12:21
唔係卑微,大陸已經够膽同澳洲玩制裁。但係根本無乜朋友,日本、歐盟都係對立面,連印度都係敵人。

國家 ...

中國唔係冇朋友,只係大部份朋友都唔係發達國家而已,在聯合國,中國要搵一百幾十張支持票是閒事
日日是好日

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

因為阿富汗地理位置重要, 位於歐亞必經之地.
另外, 就係地下資源丰厚, 有礦石及天然氣.
英國佬及英國佬點會死錯人, 無著數, 點會幫你.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Amy1974 發表於 21-8-13 12:21
唔係卑微,大陸已經够膽同澳洲玩制裁。但係根本無乜朋友,日本、歐盟都係對立面,連印度都係敵人。

國家 ...

國與國之間,甚麼是朋友?當疫情初始時,美國到處攔截別國嘅救援物資,是真朋友?對印度禁運疫苗原材料,致使印度不能自製疫苗,哩啲係真朋友? 美國對其他國家一直欺壓,但仍有國家靠攏,講到底,就係因為美國係大國,至於澳洲,根本不足為患,只要中國夠強,自然會靠攏,世界上冇真正的公義,只有強弱之分,弱國無外交,係真說話。

首頁
23456...10

尾頁

跳至