自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Kittymummy 發表於 21-8-14 22:57
唔會唔知,因為見工都要比dse成績,同埋就算駁到上year 3, 個大學period 冇理由寫4年掛。所以唔少讀完兩年 ...
IC

我都係聽個妹妹仔同事講, 佢冇話比HR知, CV冇寫, 冇人問佢, 只係知佢某U畢業讀咩科

子爵府

木土土 發表於 21-8-14 22:48

CV應該要寫明咩年份係邊間學校讀咩course,人地點會唔知係As ...

係,算我醜陋,自呢次事件,我自己一會discriminate 呢D駁腳degree。

別墅

木土土 發表於 21-8-14 22:48

CV應該要寫明咩年份係邊間學校讀咩course,人地點會唔知係As ...

Asso 駁上八大 Sr Yr Entry (Y3) 唔容易,G P A 一定要好高,反而我覺得這些學生起碼認真和勤力讀書,珍惜機會。

水晶宮

MMVV 發表於 21-8-14 23:03
係,算我醜陋,自呢次事件,我自己一會discriminate 呢D駁腳degree。
我明你有陰影, 但又真係有人DSE唔差, 只係中文2左, 迫於無奈讀 ASSO 再上8大. 其實都可以睇下佢 DSE 成績再決定

水晶宮

chocolatebean 發表於 21-8-14 23:03
IC

我都係聽個妹妹仔同事講, 佢冇話比HR知, CV冇寫, 冇人問佢, 只係知佢某U畢業讀咩科

少數公司掛。就算cv學你咁寫,去到見工人地張form period 係要填fm 同to. 反而我覺得冇需要刻意唔寫,asso上咪asso上。亦唔好以為HR唔知,特別係大公司,到人地開口問時就已經印象唔多好。大公司都會請fresh grad 由asso駁腳的。成績係被考慮既其中一因素,面試表現同態度先係最主要。

水晶宮

naicha 發表於 21-8-13 10:01
但請人HR唔係要做晒written test同用英文對答過咩? 會screen過晒喎
我都請唔少副學士TOP UP城大的, 也有請 ...

其實講最醒目,我覺得係poly學生。 3大有請過,有個女仔以為自己好把閉,點知做一排已經唔敢再意氣風發。另一個3大爛gpa畢業,成日唔係做野,夠膽死開會比鬼佬睇到恰眼訓。asso上既都有請過,有d係唔差,勤力肯做態度又好。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Kittymummy 發表於 21-8-14 23:01
Year 1成績一定要有president honor roll, 即係cgpa兩個sem最少要有3.4以上先好去apply.
...

謝謝你Kittymummy
咁轉到U,是由year1讀起?

水晶宮

pooh仔 發表於 21-8-15 00:37
謝謝你Kittymummy
咁轉到U,是由year1讀起?

通常係
BU其實唔差,我女都讀緊,今年年尾已畢業。我女year1時我都叫佢試下轉u, 佢話唔轉。同類課程比較過其他u,其實唔會程度比其他低。今年fresh grad 既就業率見圖。慶幸我女3年都有intern做,今年間公司話比佢開學後每星期返一日,邊做邊等佢畢業。

wcpcelia    發表於 21-8-16 16:41

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Kittymummy 發表於 21-8-15 00:45
通常係
BU其實唔差,我女都讀緊,今年年尾已畢業。我女year1時我都叫佢試下轉u, 佢話唔轉。同類課 ...

亞女好識諗

首頁

尾頁

跳至