自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 goosema 的帖子

想問兩個小朋友咁想痴你,係當年爸爸平時無咩理佢哋,還是你一直好錫好錫佢哋?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

kayer 發表於 21-8-23 15:54
我陪伴簽證
已過期
因為我係非洲高風險國家

非洲?

男爵府

honeyfamily@@ 發表於 21-8-23 15:55
回覆 goosema 的帖子

想問兩個小朋友咁想痴你,係當年爸爸平時無咩理佢哋,還是你一直好錫好錫佢哋? ...

爸爸無好好陪佢地

男爵府

kayer 發表於 21-8-23 16:10
爸爸無好好陪佢地

咁你仲點捨得留低個2歲既比佢呀

男爵府

要我放低細仔,真係好難接受。
但現實係自己可以搵到幾多錢。
香港屋租都佔人工大部分。
如果兩個小朋友跟自己,前夫隨時唔比小朋友生活費,咁生活更加難。

不過香港係屋細,但樣樣方便,多姿多彩又多美食。商場周不時搞兒童活動,又唔駛錢。去玩具反斗城玩玩具都消磨到1小時。
教育,係多功課,做到好夜。但另一方面諗,多練習都未必係壞事。

男爵府

kayer 發表於 21-8-23 13:25
同前任係外國住
小朋友一個5歲一個2歲
目前準備回港,之前因疫情拖延了半年

我唔會只帶走一個,一係帶晒2個,既然返嚟香港都係挨,我會留喺外國挨到仔女大

珍珠宮

littlefunpig 發表於 21-8-23 14:37
唔記得就可以放棄離開佢?
新媽咪一定會錫個BB??
萬一個新媽媽對BB唔好

係咯!好難以理解,唔記得就可以放棄自己骨肉?呢個故事聽到都覺得難過!佢唔識表達唔代表佢唔知,呢d缺失唔係咁容易發現到姐!而且樓主又無親人係香港,單親完全無support照顧一個小朋友根本唔容易!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

你唔駛理人哋講乜,睇自己能力,帶到一個走就一個,無能力又點帶兩個走?!佢哋講就易。仲有,第時大咗感情幾好都係兩房人,結咗婚都係過時過節先食下飯,所以無為執着,睇自己能力最實際。若婚姻真的不能挽救,就早D回港開始新生活,你係果邊連工作證都無,無可能改變命運的!

大宅

kayer 發表於 21-8-23 14:34
其實我係香港出世
係香港讀書長大,不過只係考完DSE
上一輩家事

2個小朋友分開好慘,就算你之後想接埋2歲嗰個,佢都唔會跟你,你對佢黎講只係陌生人(恕我咁講,日日facetime 都無用架)
我係你,既然前夫肯養,為兩個小朋友留喺外國照顧佢地,起碼3母子唔分開
自身嘅價值,咪好好湊大兩個小朋友囉。
喺外國,你照樣可以進修增值。
我係你我一定唔俾離開兩個仔

琥珀宮

kayer 發表於 21-8-23 13:58
其實我唔委屈啊
我主要係果邊搵唔到工(無簽證)
搵到都係d 人工較低,

「時候再返去搵份工」
一樣係無簽證。你既決定似乎注定兩兄弟要分開成長。
你覺得跟你生活的哥哥,對佢是否對好選擇?計需要,兩歳的更需要媽媽。
希望你唸清楚才決定

男爵府

木土土 發表於 21-8-23 17:31
「時候再返去搵份工」
一樣係無簽證。你既決定似乎注定兩兄弟要分開成長。
你覺得跟你生活的哥哥,對佢是 ...

簽證呢方面其實很容易解決
非洲國家

其實自己心好亂,因為之前以為走到
呢大半年落黎 細仔大個 兩兄弟玩得好好
開始考慮,點解唔係呢度做嘢?
又有人幫湊 衣食又不大問題

但係大仔偶爾去爸爸度 佢成日提我ex女朋友
心裡有點不舒服。。。

琥珀宮

kayer 發表於 21-8-23 17:49
簽證呢方面其實很容易解決
非洲國家

你話呢度(即非洲)又有人幫湊 衣食又不大問題,只係純粹因為你心不舒服,就要兩兄弟分開成長,帶個哥返香港?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

"佢成日提我ex女朋友" 即係未婚,
無身份可以留底在當地生活.
返香港都正常.

水晶宮

如果係歐洲我會建議留在當地,但係非洲,我就建議帶晒兩個返嚟。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

wiiabcd 發表於 21-8-23 18:41
返香港都正常.

就算未婚,佢有兩個小朋友,如果小朋友有居留權,佢一樣可以申請dependent visa
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

複式洋房

希望你一切順利啦

男爵府

wiiabcd 發表於 21-8-23 18:41
返香港都正常.

身分其實問題唔大
幾時都可以處理到
但係如果我無心留係度
唔想花一筆錢去搞。。。

琥珀宮

kayer 發表於 21-8-23 14:09
其實我自己個人鍾意香港
生活多姿多彩自己又有朋友
去邊度買咩都方便,d野又啱食

你得DSE,年紀最大都係27歲,應該工作經驗不多,你返香港可以搵到咩工?養個細路隨時搵朝唔得晩。
單親又無人幫手湊,返唔返到full time 工都成問題。你以為你仲話有時間金錢去進修,搵朋友過多姿多彩生活?你真係唸清楚先行動啦!

男爵府

木土土 發表於 21-8-23 19:00
你得DSE,年紀最大都係27歲,應該工作經驗不多,你返香港可以搵到咩工?養個細路隨時搵朝唔得晩。
單親又 ...

無錯
呢一席話就係我另外一個想法
加上因為疫情,我好似已經適應咗慢慢的生活
就覺得,其實留係度話唔定可以展開新生活
(以前其實唔係好開心)
覺得呢家同前任分開 反而開心咗
以前係成日都想離開呢個地方

大宅

kayer 發表於 21-8-23 13:53
好可惜,我全部家姐細妹都係大陸(emoji)
佢地全部都係有小朋友
有時候我覺得自己係咪自私,帶佢返香港

咁有無考慮帶小朋友返大陸生活,單親媽媽,有個照應好重要。況且依家大陸經濟各樣都比香港好,俾小朋友早d 返內地讀書,北望神州,早日係內地建立人脈,熟悉國情仲好。

首頁

尾頁

跳至