自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

daijuju 發表於 21-8-29 10:35
自己去youtube search MCS School bullying case 聽,費事口述有偏差

聽左少少班主任(應該係)果段,唔想聽落去,學校只想淡化,唔覺得想解決件事
總有離別的時候

珍珠宮

可能係SEN學生, 學校可能想比d時間比 SEN學生同處理好

大宅

回覆 renewdanny 的帖子

同意! 我都係咁諗. 昨天與幾個家長傾呢件事,
平時惡死D既家長, 都無表達對被打既女孩子既同情, 甚至話個家長煩,
但女女有被欺凌過既家長, 或比較有同理心既家長, 都話今次學校做得唔好!

我兩個女以前都係呢間學校讀,
我自己覺得有一部份既家長係無家教, 或者唔識教女,
有D家長以為自己好有錢(注意係以為自己好有米, 我識D真係好有錢既家長係好有禮貌),
以為自己好叻, 以為個女入左呢間學校就唔駛教女, 或者懶得教女,
或者只係注重學業補習, 而唔理會學生既品德.

我兩個女在這學校都曾經被欺凌, 或者係我地唔惹事, 甚至係怕事,
學校被欺凌既同學, 大多數都係咁既性格,
而欺凌同學既家長, 知道自己個女欺凌人, 係唔教, 唔道歉!
(不過我唔知今次呢件事打人既學生家長有無道歉)

大宅

renewdanny 發表於 21-8-28 22:13
講得出個受害人家長有問題果d。相信佢地嘅子女平時都係蝦蝦霸霸冇家教果類。 ...

平時惡死D既家長, 都無表達對被打既女孩子既同情, 甚至話個家長煩,
但女女有被欺凌過既家長, 或比較有同理心既家長, 都話今次學校做得唔好!

我兩個女以前都係呢間學校讀,
我自己覺得有一部份既家長係無家教, 或者唔識教女,
有D家長以為自己好有錢(注意係以為自己好有米, 我識D真係好有錢既家長係好有禮貌),
以為自己好叻, 以為個女入左呢間學校就唔駛教女, 或者懶得教女,
或者只係注重學業補習, 而唔理會學生既品德.

我兩個女在這學校都曾經被欺凌, 或者係我地唔惹事, 甚至係怕事,
學校被欺凌既同學, 大多數都係咁既性格,
而欺凌同學既家長, 知道自己個女欺凌人, 係唔教, 唔道歉!
(不過我唔知今次呢件事打人既學生家長有無道歉)

公爵府

mimi199188 發表於 21-8-29 07:42
系呀,而且佢有病就可以打人?因為佢有病所以就可以原諒佢?對受害者公平咩?如果佢真系控制吾到自 ...

聽了錄音,打人果個似係SEN,有啲SEN小朋友在社交上係弱,與人相處上有很多誤解或不理解。同類事件正正發生過喺我女身上,班主任hea 我 hea 得仲離譜過MCS,唔好以為只在名校發生,根本咩學校都可能會發生,睇你好唔好彩,學校最想息事寧人。

男爵府

MySweetBB 發表於 21-8-30 16:55
回覆 renewdanny 的帖子

我都識兩個女仔係入面讀緊小學,品行都嘛嘛,屋企吾識管教個種。
尼間學校管理可能有問題。入到去nice既反而卑人蝦,學校搞到家長要上報投訴欺凌,縂出聲明指責個投訴家長,應該平時都係噁慣個種。

大宅

10歲已經咁好恐怖

大宅

feifei_baby 發表於 21-8-30 17:46
聽了錄音,打人果個似係SEN,有啲SEN小朋友在社交上係弱,與人相處上有很多誤解或不理解。同類事件正正發 ...

Fb見到 ,即係受害者本是欺凌者,對方還手(emoji) 然後投訴家長要求對方退學,學校唔肯,佢就將錄音cut頭cut尾,暪左自己個女打人先果段,以及自己要求對方退學果段,再透過傳媒,令公衆網上再欺凌多一次個10歲女仔

侯爵府

dimdimfafa 發表於 21-8-30 20:09

Fb見到 ,即係受害者本是欺凌者,對方還手(emoji) 然後 ...

唔係好信,如佢老公係大律師,佢唔會咁不智報咗警仲放錄音上網。

男爵府

Fb見到 ,即係受害者本是欺凌者,對方還手(emoji) 然後 ...
唔係好信,警察無証據唔會起訴人!如果爸爸係律師仲點會被maryknoll反告到,律c甘蠢擺錄音上you tube?

琥珀宮

回覆樓主:

侯爵府

princesscupcake 發表於 21-8-30 20:38

唔係好信,如佢老公係大律師,佢唔會咁不智報咗警 ...
同感

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

全班都知所謂受害人其實有打人??

既然報咗警 ,咁有冇去落口供 唔多可信喎
總有離別的時候

子爵府

回覆樓主:

如果是SEN, 應該要有幾多包容?SEN打人,被打的人要包容多少?SEN學額政府資助更多,SEN考試又可以按情況
調整,咁SEN操行和打人呢?
不過,從那段錄音,知道打人的小朋友先用手指督同學太陽穴,這個動作至少我的小朋友便不懂了,那個小朋友從哪裡學這個動作?是她的家人這樣對她?還是家人這樣對工人姐姐或其他人有樣學樣?
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

男爵府

段錄音個老師唔係咁講,個老師話件事係打人個女仔一開頭督人太陽穴,兩個追逐然後佢再打個女仔背脊

男爵府

一睇就知係膠

別墅

renewdanny 發表於 21-8-29 02:23
聽完, 成件事明顯就係攻擊人果個小朋友冇家教. 同埋感覺就係一向都係惡霸果類, 打完人最叻講玩下之MA嘅野. ...

攻擊人果個小朋友冇家教. 係一向都係惡霸果類, 打完人最叻講玩下之MA嘅野.

你講個D全部係事實 可以推斷佢父母係咩人

首頁

尾頁

跳至