自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

事關我地全家人每朝都有開咖啡機飲咖啡嘅習慣, 個仔由細望住我地飲, 佢而家上左小六, 今年就要準備考中學喇, 平時要佢最遲11點半訓上床關埋燈, 手機放床尾, 但小五時老師有同我地提佢晏就打完波上堂就會瞌眼訓, 佢自己會偷偷地去7仔買咖啡

我上網睇到12歲最多可以飲100mg咖啡因, 如果我比12歲阿仔間唔中打完波飲有沒問題? 或者有無咩健康又無糖嘅提神飲料??

-----------------
好多謝各位嘅Jm比嘅意見啊, 我明白係仔仔太夜訓, 我會叫佢早多半至一個鐘訓, 再改做朝早打波, 人都少啲安全啲..另外都有jm建議我比仔仔飲雞精, 滴雞精, 奶茶, 葡萄適, 我個人覺得奶茶同葡萄適係仲差過咖啡, 前兩者糖份太高, 咖啡因可能仲比咖啡多. 雞精我自己都有飲過白xx, 覺得味道太腥, 滴雞精懷孕時有飲田xx, 但唔知原來小朋友都可以飲無藥材的滴雞精. 亦有jm強調咖啡的壞處, 又建議18歲先好飲, 但其實一杯可樂糖,咖啡因仲高高一杯即磨無糖啡, 你有無可能叫佢18歲之後先飲可樂?

總結1. 叫仔仔早訓 (10:30-11:00上床, 手機放客廳)
2. 飲無糖, 無咖啡因提神飲料: 無加藥材的滴雞精
3. 飲低咖啡因飲料: 茶
4. 改朝早打波

大宅

咖啡唔落糖其實健康架, 只要咖啡因唔攝取過量就得, 再唔係都可以試下雞精/ 滴雞精

水晶宮

早d 瞓會唔會好d 呢。。。

複式洋房

雞精? 但好腥唔suggest 滴雞精會易入口d

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

問題根源係太遲訓,飲咖啡只係治標唔治本,應該要佢提早訓

大宅

回覆 jackieman640 的帖子

雞精我都飲唔落口啊.... 滴雞精唔係懷孕坐月先飲得?

大宅

回覆 jtw_ki 的帖子

所以想搵d無咖啡因嘅飲料. 11點半之前佢會訓唔到.. 我地都有試過要佢10點上床, 結果佢眼大大都1點先同我訓得著..

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mikkilai99 發表於 21-9-1 17:11
事關我地全家人每朝都有開咖啡機飲咖啡嘅習慣, 個仔由細望住我地飲, 佢而家上左小六, 今年就要準備考中學喇 ...

11點半先熄燈瞓,太夜喇,手機放床尾,點樣肯定佢無靜雞雞用手機,如果可以,要佢早啲瞓喇,你有無計過囝囝每晚嘅睡眠時間有幾多個鐘

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mikkilai99 發表於 21-9-1 17:29

所以想搵d無咖啡因嘅飲料. 11點半之前佢會訓唔到.. 我地都有試過要佢10點上床, 結果佢 ...

改變生活習慣係要長時間先會改到

將佢手機放係你間房,瞓唔着都要佢係房入面,你哋唔好入佢房睇吓佢瞓咗未

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

咁細就用咖啡提神? 有冇諗過佢仲發緊育會有影響? 最好就是叫佢早啲瞓

伯爵府

18歲後

男爵府

jackieman640 發表於 21-9-1 17:16
咖啡唔落糖其實健康架, 只要咖啡因唔攝取過量就得, 再唔係都可以試下雞精/ 滴雞精 ...
即沖有無係無糖?什麼牌子好飲

水晶宮

回覆樓主:

小學生要早d訓
11點半會唔會夜咗d
當然唔夠訓

我當年係最最最遲10點訓
一晚唔得 第二晚再試
好快可以令佢早訓

公爵府

所以想搵d無咖啡因嘅飲料. 11點半之前佢會訓唔到.. 我地都有試過要佢10點上床, 結果佢 ...

如果佢下午飲咖啡,1am 瞓得著都算好嘢!

我以前唔飲咖啡,试过有日下午3pm 定4pm 飲左罐pokka 咖啡,成晚都瞓唔著。

佢应该要早d上床瞓。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

起碼15 16,我自己16開始一日一杯,超大癮

男爵府

盡可能都唔俾佢飲,因為真係會上癮,我自己已經戒唔甩,唔想佢咁快日日靠咖啡

象牙宮

回覆樓主:

上到中學先!我仔小學只飲奶茶,到中學先跟我地飲咖啡,不過佢都少飲

珍珠宮

回覆樓主:

升中就飲咖啡?如果考DSE飲咖啡我就覺得可以。
高小學生可以10點至10點半左右瞓。
我仔初中大多數11點前瞓。
咁細個唔夠精神就應該早瞓,唔係咁快就用其他提神飲料,咁樣先健康。

侯爵府

2023年兔年勳章

基本上睡眠時間不足,如何有精神!未到青春期發育,萬不可攪壞身體。三思!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

日日比佢試!有一日一定瞓到!

首頁

尾頁

跳至