自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章

要容易搵工,飲食應該最容易,長期請人,洗碗很多時候都招不到人,不介意可以兼職先做。但是從長遠打算,最後學一門技術,水電,建築,裝修,木工等等。ive或edb有些晚間課程可以讀。年輕不要怕吃苦,早上返工夜晚讀書增值。我老爺沒讀過書都可以考個建築行業的綠卡。不要為了一時穩定收入放棄增值自己,要從長遠發展並結合自己興趣最好,加油!

珍珠宮

唔驚辛苦真係可以揾下物流行業,hktvmall,順豐, dhl呢d未來都唔會差

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

樓上e e 好提議,你去學裝修,裝修分木工、電工、泥水、油柒,你睇吓自已啱邊範,比心機唔好怕開頭辛苦些,眼光放遠啲,學滿師(要幾年㗎),做師傅後,工作時間可以好彈性,人工高...

而家啲後生怕辛苦冇咩新入行,咁競爭就唔大,容易入行

服務性行業工時長、受氣、人工又唔高,跳出嚟啦!

複式洋房

回覆樓主:

加油

珍珠宮

如果服務行業,有冇考慮下牛角?
見人工福利都吾錯
吾好介意起薪點低少少

工餘時間留意下工聯會課程,課程有資助,發掘下一技之長

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

雞丁大仔 發表於 21-9-4 22:08
公務員嘅話我可能成績未必得~有諗過做麥當勞但係人工太低~未必負擔得起家庭開支和細佬讀書(emoji)
...

可唔可以暫時做住熊貓步兵果類?邊做邊搵長工?

公爵府

公務員嘅話我可能成績未必得~有諗過做麥當勞但係人工太低~未必負擔得起家庭開支和細佬讀書(emoji)
...

你試下逢星期五睇政府公務員招聘,試下考二級工人,入咗去再考其他職位

但遠水不能救近火,你試下做其他jm提議嘅HKTV Mall等等的物流業,或者考保安牌試下做保安,物管呢行都有前景

水晶宮

院舍真係好辛苦,其實被同事欺凌辛苦個比院友屈,因為院友係有病,佢哋自己控制唔到,反而係同事之間的欺凌,你己好叻叻了,捱到一年,我只捱3⃣️個月都好辛苦,你不如學下物理治療助理課程或者職業治療助理課程,我覺得比較有出路,加油(emoji)(emoji)

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

加油
放下自在

水晶宮

做飲食行業都吾錯,你仲後生試吓先,侍應都會升陪長,部長都會升經理

子爵府

考保安牌先?

子爵府

回覆樓主:

試下揾明x,x愛
尼間機構有人情味
試前線服務業 如安老,長期缺人

男爵府

回覆樓主:

加油呀!祝福

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

雞丁仔,加油(emoji),祝你早日搵到合適的工作

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

雞丁大仔 發表於 21-9-4 21:43
親子王國的姐姐哥哥你哋好嗎?小朋友都已經要開學啦~係到同各位家長及小朋友講返聲"辛苦晒喇~加油努力" ...

加油,我相信你比起同齡人已經好叻叻,一時既失意唔好氣餒,亦唔好比太大壓力自己。
有咩唸唔掂須要意見,有咩須要幫忙即管上嚟開聲,好多人願意幫你的。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

男爵府

...

有考慮過做mtr技工學徒嗎?都係出路呀!

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

珍珠宮

畀面勳章

既然做咗一年呢間,轉第二間會唔會好啲呢?
起碼有相關經驗。
服務業唔系唔好,但感覺好似好易失業。
男仔學歷唔夠,去做建築,裝修之類,收入高啲。
因為後生沒什麼錢,但有時間去學嘢,學一技之長又好,讀下書考公務員又好,多為將來打算。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

加油

首頁
12345...13

尾頁

跳至