自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

珍珠宮

為了自己嚮往既生活,ok既,古往今來都大把人移民,每人選擇不同,亦都識有人後生時移民,後來在中國做到風山水起,已註消咗外國護照... 無謂比較,自己揀啱自己既生活方式就得啦!別人又唔係要佢俾錢養!

minimirror    發表於 21-9-9 20:51
minimirror    發表於 21-9-9 20:51

珍珠宮

mypineapple 發表於 21-9-9 12:22
早前同義工家長gathering, 差唔多9 成會移民,去澳洲、加拿大,最多當然去英國。佢地的另一半做醫護、會計 ...
平常心 。
放長雙眼 ,看誰笑到最後 …

禁止訪問

水晶宮

docomo 發表於 21-9-9 12:50
其實咁心急移民嗰班係唔係多數思想都係偏黃? 我親戚朋友 都係偏藍嘅 (其中都有專業人士 )暫時未聽到有人 ...

伯爵府

回覆樓主:

其實都係雙贏,依家年輕人缺乏向上流机会,難得的老C F甘心掉低高薪厚職,可以比更多人上位
要外國降低要求先可以移民既人,都唔会係社會頂尖份子,对香港可以講係0損失,好快有其他人填補位置

珍珠宮

ic34 發表於 21-9-9 13:54
我國內廠同事已經有錢過我地呢D港燦人地有車又有樓
我估大陸而家努力想做到嘅共同富裕 ,
就係想達到呢個 :
大部分人都係有樓有車嘅小康階級程度

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mypineapple 發表於 21-9-9 12:22
早前同義工家長gathering, 差唔多9 成會移民,去澳洲、加拿大,最多當然去英國。佢地的另一半做醫護、會計 ...

幾多個家庭呀?

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

其實香港on and off 一直都有人移民,大家各有目標同遠景,唔需要同人比較,亦唔需要羊群心理,人去我去。我覺得如果朋友有理想所以移居外地,我會送上祝福;而我選擇留低係因為香港呢度仍然係適合我生活,如果佢因為自己有得走而比說話我聽,我會覺得佢係因為前景唔secure而需要他人認同,他人accompany,俗語話一齊入火坑,佢咁講咪笑下算囉,樓主唔需要認真同介懷!

子爵府

回覆 mypineapple 的帖子

走D公務員乜部門啊?請樓主祝福佢哋去外國生活愉快,千其吾冇返香港。我而家諗吓準備考公務員可能有好前景。

珍珠宮

Ononluk 發表於 21-9-9 13:37
又唔駛替移民嘅人擔心,每個人際遇都唔同,的確會有人移民後生活得開心咗,只求香港人去到真心溶入當地文 ...
佢哋係門口狗, 喺香港事無大小投訴, 無論如何責任一定唔喺自己度; 去到外地無論點受委屈都唔會投訴, 仲好開心

hungng    發表於 21-9-9 15:15

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hungng 發表於 21-9-9 14:32
我估大陸而家努力想做到嘅共同富裕 ,
就係想達到呢個 :
大部分人都係有樓有車嘅小康階級程度
果時佢地重好鍾意黎香港濕平,又買名錶,金,手袋又成....濕完就會返上去,佢地真係有樓又有車,有D會有舖頭仔
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

珍珠宮

wcandtt 發表於 21-9-9 12:36
我身邊朋友冇乜人移民,我班朋友好多係專業人士。

其實移唔移好個人,祝福佢哋有好嘅生活,最重要係唔好返 ...

我自己圈子親友都冇乜人移民,佢哋大部分專業人士或高資產人士

仔女留學都唔急於去,原來大家想法差唔多!

伯爵府

其實大家既祖先太公阿爺都係由大陸走難黎到香港,落地生根,當然有親友無走啦,人係好醒,同動物一樣,會走去合適既地方生活和生存。而家走既人好多唔滿意唔安心 現在的政策和政權,佢地有權走,唔岩咪返黎囉,no big deal,自己選擇,各安天命。

唔洗吓吓咀咒離開既人,從來只有權貴、有錢人、中產才相對容易出國留學,而家部分無家底既人都有機會出國讀書,咪出去博下囉,重新出發。

子爵府

2010小蜜蜂 發表於 21-9-9 13:37
我身邊都有幾個細細個成家人由大陸嚟香港嘅同事,佢都話鄉下嘅鄉親,而家環境全部都好過哂落嚟香港嗰班 :t ...
都有D吾太好嘅。。。我佛山個D親戚躺赢個個開廠,條村每年分錢,但阿媽鄉下同樣廣東,等收地等拆屋等極都未來收,然後上年政府話該區不發展工業要綠化。佢哋勁失望。

珍珠宮

RelaxHippo 發表於 21-9-9 14:44
佢哋係門口狗, 喺香港事無大小投訴, 無論如何責任一定唔喺自己度; 去到外地無論點受委屈都唔會投訴, 仲好 ...
以前香港咁自由 ,佢哋都唔識得珍惜 。
而家等佢哋過去,過下D二等人嘅生活 。
見到佢哋好委屈都唔敢投訴 , 我認我好心涼 。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

happy33 發表於 21-9-9 12:26
其實我覺得走嗰班人先至係傻,去到又搵唔到食,又要俾人歧視。
係睇唔通形勢班人先至會咁。
但係走咗最好就 ...
其實真係好多

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 donald63 的帖子

隔離POST先講緊同一個問題﹐但D REPLY大部份覺得無問題呀? 我重諗係咪我太OLD SCHOOL﹐我仍然覺得應該要照顧年老父母的。我真係唔捨得留佢地係香港.....講到為小朋友讀書﹐大把寄宿學校﹐根本家長唔使一齊過去 (好細另計啦﹐我個D都大LU)

公爵府

cattz288 發表於 21-9-9 12:37
明年?做咩今年唔走?

搵錢搵多一年

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mypineapple 發表於 21-9-9 15:55
搵錢搵多一年

夜長夢多喎
放下自在

公爵府

bybewong 發表於 21-9-9 14:21
9成移民,假咗d

係gathering 裡面既人啫,唔係全校家長義工

首頁
12345...18

尾頁

跳至