少年成長

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我女而家 Form 6,好多科已進入備戰階段,當然好多嘢做好忙。中文每星期測驗,Chem,Physics, Econ亦已測驗。嚟緊月尾考試,下星期仍要測中文,Econ, Physics.
呢排 Chem 趕教緊 Organic Chem,老師每教完一part 會叫大家做份 summary ,阿女昨日返咗一朝學,下午補咗3個鐘 Physics,見份星期一要交嘅 summary 要花頗多時間做就打算每日做啲,昨日都不例外。
佢阿爸 wfh,睇到就話老師多餘,一方面 chem 唔係咁學,另一方面而家入直路應該多做題唔好做呢啲無聊嘢。

侯爵府

回覆樓主:

我女嘅睇法:雖然佢自己唔係,但大部份同學其實係靠背記嚟溫書,做 summary對嗰啲同學係好有幫助嘅。企喺老師角度,當然係採用對大部份人嚟講 work 嘅方法。少數服從多數,佢認為既然對大部份人嚟講唔係無謂,作為少數,咪陪做囉。
就好似背中文[始得西山宴遊記],佢其中兩個死黨一個視藝好一個中文好,話因為腦中已有圖畫背兩次就識,佢自己呢啲只識畫火柴人嘅要背十幾廿次,咁老師想大家好咪分幾次背默囉,佢認為冇問題。

侯爵府

回覆樓主:

我當然唔出聲,老公咁關心個女,高興都嚟唔切。
但真心覺得老公今次怪獸咗:其實阿女咁大個,肯咁捱,肯體諒老師同學,做父母就咪倒米啦真係 幾十歲人都唔化。
呢啲我唔敢同老公講,因為實嗌交(我好怕同人嘈),只敢喺度講,多謝各位收看。

珍珠宮

你老公關心個女係好事,不過應該尊重個女選擇嘅讀書方法,因為每個人學習方式都唔同。我大仔讀緊IB,我已經放手俾佢自己溫習,有時佢會用我做sounding board,我就會俾我嘅意見,平時我係唔需要擔心佢嘅學業成績,唯一係擔心佢嘅健康,希望佢唔好搏得太盡!

大宅

繼續收看你的文章. 好好睇

侯爵府

goodsnooky 發表於 21-9-10 11:08
你老公關心個女係好事,不過應該尊重個女選擇嘅讀書方法,因為每個人學習方式都唔同。我大仔讀緊IB,我已經 ...

同意
我覺得我老公,有時干涉太多,個女明年都攞成人身分證咯
佢都自相矛盾嘅,一方面叫阿女自己決定,但又喺側邊塘邊鶴多多事實,咁叫人點好?但我講冇用架,盞嗌交。

珍珠宮

回覆 YolandaTam 的帖子

你個女可以同佢講,多謝佢嘅關心,但讀書方式因人而異,希望可以俾啲空間考好個試。

侯爵府

goodsnooky 發表於 21-9-10 15:29

你個女可以同佢講,多謝佢嘅關心,但讀書方式因人而異,希望可以俾啲空間考好個試 ...

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

YolandaTam 發表於 21-9-10 15:18
同意
我覺得我老公,有時干涉太多,個女明年都攞成人身分證咯
佢都自相矛盾嘅,一方 ...

男人D關心有時比較另類
你個女咁乖,亦有自己諗法
所以老爹說話,一笑置之吧
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

侯爵府

babyislove 發表於 21-9-10 21:57
男人D關心有時比較另類
你個女咁乖,亦有自己諗法
所以老爹說話,一笑置之吧

多謝,惟有咁諗啦

侯爵府

回覆樓主:

昨日老公又嚟料,罵年輕人有時太過功利,讀書為考試。
年輕人功課忙,本來想話自己錯就算,後來我"加入戰團", 追問一啲問題,對年輕人嘅處境諗法多咗了解。

侯爵府

回覆樓主:

對話如下:
我:其實可能係代溝或者性格唔同,你爸同我都覺得如果讀書太功利,又或者冇"火"係好難堅持得到。我哋見你係好出力溫,但似乎冇乜主動追求知識嘅行為,其實你點諗㗎?
年輕人:讀好書係我現階段嘅責任,我揀得呢啲科,辛苦又好,枯橾又好,我現在都要先做好。一向老師都係 focus 叫大家考好 DSE.

侯爵府

回覆樓主:

我:我唔知你點睇,當年我揀社會科學係因為對人類行為有興趣,我嘅問題係:人點解要爭嚟爭去,唔可以和平相處?初初經濟系,我搞唔掂啲數,先至轉政治系。你呢?見你係鍾意數學,但又冇話主動揾數書嚟睇,反而花好多時間溫 Chem, 聽財經新聞又全神貫注,同平時好唔同咁。
年輕人: 我現階段真係冇乜空間去睇其他嘢。我都幾喜歡 Chem, 所以咪出力溫,Econ 我都有溫㗎,只不過呢科唔難,毋須花咁多時間。你對比吓我點對中英文,就知我係有 preference 嘅

侯爵府

回覆樓主:

年輕人(續):我睇人生,係每個階段都有啲目標要達成,有啲事要做。我好 enjoy 奔赴目標嘅過程同達到目標嘅滿足感。
父:咁你喜歡金融嘅乜嘢呢?
年輕人:我覺得金融市場好似好 unpredictable 咁,完全唔似上帝創造嘅自然界有規有矩。我想知道我感覺有幾真,另外見你公司(某銀行)咁多 incident,我都想睇吓有咩辦法可減低風險。
**跟住佢哋討論何謂風險,我完全 **

侯爵府

回覆樓主:

有時覺得老公真係似足我99,乜都 咗先。
其實我覺得我女脾氣算好。我哋做父母,如果俾多啲耐性聽佢講,會發現子女有好多令我哋意外嘅地方。

侯爵府

YolandaTam 發表於 21-9-24 12:44
有時覺得老公真係似足我99,乜都 咗先。
其實我覺得我女脾氣算好。我哋做父母,如果俾多啲耐性聽 ...

你老公兩母子都可能好須要存在感。

珍珠宮

你個女對爸爸同你都好有禮貌,一家人可以傾計,你地又俾空間個女講學科喜好,值得其他爸爸媽媽借鏡。

侯爵府

yantung2010 發表於 21-10-1 17:10
你老公兩母子都可能好須要存在感。

可能係啩(emoji)
我99可能體型關係(嬌小型,五尺差兩吋),要大大聲先至有人留意佢?
老公就奇啲,佢聲又大人又肥,好難唔留意佢喎⋯⋯或者因為佢係阿氏保加?

侯爵府

goodsnooky 發表於 21-10-1 21:13

你個女對爸爸同你都好有禮貌,一家人可以傾計,你地又俾空間個女講學科喜好,值得 ...

又咁講,我哋二對一,我仲要係 ftm 係比較多資源俾阿女嘅。
好似 C Hing 你一對三,仲要兼顧事業先至令人佩服

侯爵府

YolandaTam 發表於 21-10-1 23:11
可能係啩(emoji)
我99可能體型關係(嬌小型,五尺差兩吋),要大大聲先至有人留意佢?
老公就奇啲,佢聲又 ...

唔係指身形有無人留意佢既存在,而係心理上佢要覺得自己有價值,阿女識諗又有主見,佢覺得阿爸再唔係仔女心中既英雄,顧問,無人聽佢果套,心理唔平衡。

首頁

尾頁

跳至