自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

好耐冇寫分享了,因為開學實在太忙,我諗家長都同我一樣,為小朋友開學而忙碌。

早幾日去左兒童醫院探學生,佢係我上年教的中一生,打波期間暈倒,送去醫院後輾轉發現患上血癌。第一次踏足兒童醫院,無論醫院裝修有幾色彩繽紛,我心情都好沉重⋯沿路一直諗,我應該要講D咩說話先最恰當⋯

隔住玻璃見面,見到佢消瘦左好多好多,戴住冷帽,尷尷尬尬對我笑笑,媽媽將部電話遞比佢:「Miss X, 多謝你來探我呀!我聽同學講你知我入左醫院,當住全班喊左出黎,我真係冇嘢喎!起依度日日攞正牌打機,都唔知幾爽!」

(續)

男爵府

畀面勳章

明明媽媽前兩日同我通電話先話佢化療期間成日嘔、冇胃口,半夜偷偷地喊,而家竟然安慰返我轉頭,我為佢嘅懂事更加心痛⋯

「我知你好鐘意砌Lego,所以買左一盒等你悶時可以砌下,唔好成日對住電話,要多休息呀!仲有老師同同學寫比你的心意咭,大家都等緊你返去,你要加油呀!」

「多謝你呀老師,我有D攰了,想入去休息⋯」然後媽媽同我講byebye就帶左佢入房⋯

一上車收到媽媽WhatsApp:「老師,好多謝你來探佢,佢其實唔知點面對你,一入房就匿埋起度喊⋯」

媽媽,請你都好好保重身體⋯照顧者要承受的心理壓力都好大,願你一家平安⋯

珍珠宮

希望你嘅學生早日康復

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

看到,不期然流淚,祝福這年輕人和其他患病的人早日康復。

珍珠宮

averymom 發表於 21-9-11 11:51
明明媽媽前兩日同我通電話先話佢化療期間成日嘔、冇胃口,半夜偷偷地喊,而家竟然安慰返我轉頭,我為佢嘅懂 ...

唔知點面對你?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

averymom 發表於 21-9-11 11:51
明明媽媽前兩日同我通電話先話佢化療期間成日嘔、冇胃口,半夜偷偷地喊,而家竟然安慰返我轉頭,我為佢嘅懂 ...

病者同照顧者都好大壓力 希望佢早日康復
放下自在

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

祝同學仔早日康復

wcpcelia    發表於 21-9-14 12:08

別墅

回覆 averymom 的帖子

老師好有心,祝同學早日康復

子爵府

回覆樓主:

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

原來除家人外都可以探?

btw, 見到都心痛,祝早日痊愈

大宅

老師,一次過睇曬你10個post,有歡笑,有感動,更有眼淚,希望呢位同學會可以康復,亦希望你以後可以再分享多d故事,從文中感受到你係個好老師,希望你事事順利,桃李滿門

珍珠宮

希望呢位中一生早日康復,可以過正常生活

侯爵府

sukkiu 發表於 21-9-11 12:16
看到,不期然流淚,祝福這年輕人和其他患病的人早日康復。

我都眼濕濕
願呢個同學得到治療

男爵府

牛年勳章

祝個位同學早日康復!

大宅

回覆樓主:

老師,祝福你的學生。也祝福你,一直都有追你d post

伯爵府

希望兒童醫院愈嚟愈小症,個個小朋友都健康成長。

子爵府

averymom 發表於 21-9-11 11:50
好耐冇寫分享了,因為開學實在太忙,我諗家長都同我一樣,為小朋友開學而忙碌。

早幾日去左兒童醫院探學生 ...

睇到我眼濕濕,同學有您這位老師真係幸福,祝同學仔早日康復

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

見到咁細個就重病,總會心痛
希望學生能早日康復

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Debbie0331 發表於 21-9-11 13:19
希望兒童醫院愈嚟愈小症,個個小朋友都健康成長。

係!去過做野,地方設計好靚,但希望長期無人幫襯
放下自在

公爵府

2024年龍年勳章

averymom 發表於 21-9-11 15:51

希望同學仔早日康復!

首頁

尾頁

跳至