婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

6299一家經常都言語侮辱我,我陀b時剪了短髮,就問我係咪自己剪,係正宗師奶頭,到我生完,又問我有冇重了20磅,老公呀哥又加把口,話冇20磅,係30磅

到我爸爸有事入醫院,99當晚就打嚟問候我,話我爸一早就應該食supplement,話好多人好Mung 塞,唔肯食,又話佢有食supplement,身體比同齡人健康

老公次次都唔幫口,我每次要佢地之前,我都會抑鬱一至兩個星期,我唔知可以點做,同老公攤出嚟講,佢就話點解我對佢家人要咁敵意,話佢地把口衰,但心地好,點解我成日要避佢地,唔俾機會佢屋企人同我相處

點解乜都係我嘅問題?

大宅

我爸爸入醫院第二日,即使我地話我地要去醫院,6299堅持要上我屋企睇孫,話我同老公唔喺屋企都唔緊要㗎,佢地志在睇孫

點解佢唔覺得佢地會阻住我地休息?又唔覺得我地唔洗帶我地小朋友去陪下婆婆?

男爵府

happydayyy 發表於 21-9-12 00:42
我爸爸入醫院第二日,即使我地話我地要去醫院,6299堅持要上我屋企睇孫,話我同老公唔喺屋企都唔緊要㗎,佢 ...

揾次爆下佢地 咪比佢哋得寸進尺
亦比佢地知你底線

大宅

回覆樓主:

既然捉到佢路知道又有說話聽,講句多謝晒就交返個電話比老公啦,老公唔在場就搵借口收佢線啦 仲同佢講甘多

其實有d野又唔係非黑即白,無分對錯
明知道佢會幫呀媽
你就自己搵位避咯

當你好嬲既時候,同自己講,慶幸唔係一齊住,就咩都可以當成唔係一回事!

避唔到要見面,咪借聾耳陳隻耳,自得其樂幾個小時姐

唔洗同住,好好啦
乖唔好自己激氣,上黎呻下就算啦

大宅

KARORO1030 發表於 21-9-12 01:22
既然捉到佢路知道又有說話聽,講句多謝晒就交返個電話比老公啦,老公唔在場就搵借口收佢線啦 仲同佢講甘多
...

我都好想做到唔care,我平時返工EQ好高,但對住6299一家,我就會特別執着

同埋老公因為佢地而鬧我,我就覺得好委屈囉☹️明明係我俾人蝦,但老公幫住佢地嚟鬧我

大宅

KARORO1030 發表於 21-9-12 01:22
...

我好後悔同老公攤出嚟講,好似喺自己傷口灑鹽咁,仲冷戰咗足足一日,我每一秒都喊得出

珍珠宮

happydayyy 發表於 21-9-12 01:49
我好後悔同老公攤出嚟講,好似喺自己傷口灑鹽咁,仲冷戰咗足足一日,我每一秒都喊得出
...
窒番佢地轉頭

水晶宮

happydayyy 發表於 21-9-12 01:46
我都好想做到唔care,我平時返工EQ好高,但對住6299一家,我就會特別執着

同埋老公因為佢地而鬧我,我就 ...

我同你都同路人,我都有呢種感受。不過爆發完之後,老公識驚,就開始會避忌下,冇咁偏幫佢老媽。

因為我都攞啲客觀嘅事實去同佢講。冇計嫁,佢阿媽係生佢出嚟,佢偏幫都係好正常。問題有啲位唔好偏幫得咁犀利囉。我都有問佢,你下半世同你阿媽過人世定係同我過人世啊?如果覺得你同你阿媽過人世呢,咁就等仔女大個,大家各自各精彩。

如果你話仲係想同我過人世,就唔好俾你阿媽插手咁多嘢,唔好令做老婆嘅受委屈。

大宅

anna59 發表於 21-9-12 11:44
窒番佢地轉頭

我都想,但串人嘅轉數唔夠佢地高,佢地串人當食生菜

大宅

Astra00 發表於 21-9-12 13:11
我同你都同路人,我都有呢種感受。不過爆發完之後,老公識驚,就開始會避忌下,冇咁偏幫佢老媽。

因為我 ...

我決定以後都唔同老公講關於佢屋企人嘅嘢,唔想俾位佢入(emoji)講完都知道係會俾佢話返轉頭

珍珠宮

happydayyy 發表於 21-9-12 13:26
Long face 對著佢地

大宅

happydayyy 發表於 21-9-12 13:28
我決定以後都唔同老公講關於佢屋企人嘅嘢,唔想俾位佢入(emoji)講完都知道係會俾佢話返轉頭
...

等大家相安無事你先同佢傾
長期忍,放係心 你會辛苦呀

大宅

happydayyy 發表於 21-9-12 00:39
6299一家經常都言語侮辱我,我陀b時剪了短髮,就問我係咪自己剪,係正宗師奶頭,到我生完,又問我有冇重了2 ...

‘把口衰,心地好’尼句你老公既然講得出,佢都覺得咁係冇問題的。
如果係我,我就會一樣做到把口衰,心地好。例如:99你都幾十歲,要好好保養,尼盒mask好好架,你咁多皺紋最啱你用。我口衰咋,但我真心想你好,想你保持皮膚彈性的。

水晶宮

happydayyy 發表於 21-9-12 13:28
...

係啦,同埋呢,好似最近男家嗰邊又話有節日要食飯,特登又話唔就你時間,我老公霸氣一句各有各食,我即刻覺得佢好Man!有時人哋就係想你兩公婆嘈交,大家唔開心。

水晶宮

根媽媽 發表於 21-9-13 15:12
‘把口衰,心地好’尼句你老公既然講得出,佢都覺得咁係冇問題的。
如果係我,我就會一樣做到把口衰,心地 ...

你咁豪爽嘅,我連呢啲物質都慳返,我費事提。我依家學精咗啦,錢銀野禮物嘢我都慳返,留返比自己仲好。唔使太在乎佢哋,買咗都唔多謝你一句。

水晶宮

happydayyy 發表於 21-9-12 13:26

唔使識串㗎,沉默就得啦,而家最好㗎啦,一部手機可以上下網,冇嘢講就對住個電話。啲俾面派對,出到嚟食完咪閃囉。唔需要同佢地交流啲乜,當搭枱食飯咁解姐。識咁樣諗個人會輕鬆啲。我個層次就係我連見都唔想見到嗰啲毒姑。兩老就都仲可以對住食飯,食完閃嘅。

男爵府

我99以前都係,不過,之後佢話我,我都會話返佢,佢咪收聲囉

大宅

根媽媽 發表於 21-9-13 15:12
如果係我,我就會一樣做到把口衰,心地 ...

其實最嬲係老公幫住佢地,我嗰陣時個BB十幾日大,大伯娘嚟探我,入門口第二句已經話,”肥咗喎真係”

大宅

Astra00 發表於 21-9-13 21:29
係啦,同埋呢,好似最近男家嗰邊又話有節日要食飯,特登又話唔就你時間,我老公霸氣一句各有各食,我即刻 ...

真男人(emoji)(emoji)

大宅

熊貓小姐 發表於 21-9-15 12:50
我99以前都係,不過,之後佢話我,我都會話返佢,佢咪收聲囉

我都決定咁做

首頁

尾頁

跳至