自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

珍珠宮

rainiemama 發表於 21-9-20 19:09
咩醫學觀察呀 實側係隔離多7日,一樣唔比出大門口
...

最後7日係自由出入,同住家人亦唔受影響
只需要去居委會要求嘅測試中心做2次test

珍珠宮

西瓜包 發表於 21-9-20 17:25
可以出街但要申請,我估黃色,因為社區講明連工都唔比返,不建議聚會。
...

最後嘅+7日健康碼係綠色
任何酒店都可以接待,冇任何硬性要求,只是建議避免去人多地點

水晶宮

rainiemama 發表於 21-9-20 19:09
咩醫學觀察呀 實側係隔離多7日,一樣唔比出大門口
...

已經好多人答左你最後那7日其實可以出門口

水晶宮

mizuho 發表於 21-9-20 23:08

如果第15日檢測左可以轉綠碼,入到餐廳真好 之前我只知可以出門口,但唔知可否入到餐廳

男爵府

回覆樓主:

疫情以來我返大陸隔離過3次,都係廣東省,兩次經深圳,一次經珠海,依家廣東基本都係14+7,即14日酒店+7日社區監測(社區監測唔同社區唔同要求,有D可以出門口唔去人多地方,有D要居家隔離,但前提係要有屋無人住先可以社區監測,監測期間黃碼,公共場所都唔可以去),如果深圳有屋可以7+7+7,7日酒店7日居家7日社區監測,剛剛有朋友第三個7本來已經可以出門口,點知第二日社區話改左政策要居家隔離唔准出門口。深圳珠海過關無得揀酒店,但深圳南山區因為比較貴可以揀大概價位。珠海過關會比較舒服,因為一車人比較少,全程幾乎室內有得坐住等。珠海可以要求比較平的酒店。

別墅

littlesister 發表於 21-9-20 22:47
請問第15天是綠碼嗎?

是的,但是過一兩日後會轉橙色,顯示醫學觀察中,不過是可以自由出入的。

男爵府

回覆樓主:

如果想知最新隔離情況可以睇小紅書,搜深圳隔離或者珠海隔離,然後揀最新就會睇到最近的分享,好多詳細分享包括過關流程分酒店外賣等。如果澳門過關就可以提前預約酒店可以自己揀,同埋可以同朋友一齊住(深圳珠海朋友關係唔可以同住),但澳門酒店餐就麻麻地,外賣又比較貴選擇少。澳門隔離好處係隔離完14日就基本自由,返大陸唔需要再+7.因為依家好多其它省份例如江浙,東北,福建個邊隔離政策好多係14+14+7,好恐怖幾乎隔離一個月。

男爵府

濃郁的奶茶 發表於 21-9-20 21:56
正常要綠碼先得,不過第15天要做核酸,之後會顯示綠碼咁就可以入得

# 第三個七天中,可以周圍去,不過社 ...

第三個7可以坐高鐵嗎?

男爵府

littlesister 發表於 21-9-20 22:46
咁請問係咪可以去其他地方架?例如深圳隔離左14天,第三個7天可去廣洲嗎?
...

我有呢個計劃去廣州玩下,但唔知綠碼未?唔綠上唔到高鐵

男爵府

咁怎解社區嘅人同我講唔可以返工?又冇cctv啦,我去邊佢怎監控我呢?

男爵府

西瓜包 發表於 21-9-20 23:35
第三個7可以坐高鐵嗎?

正常情況下,14日完左就會轉一日綠碼比你坐車或飛機返居住地,之後就會變成黃碼納入當地社區的管轄範圍,有D社區嚴厲就唔可以出門口,會係你屋企門口裝個監控,還要你實時發定位,目的係確保你留係屋企!14日酒店個陣會有一個掃碼網上申請目的地社區+7.當地社區確認過你填的地址無人住符合要求會通過你申請,否測拒絕申請就要係酒店直接隔離21日!

別墅

西瓜包 發表於 21-9-20 23:35
第三個7可以坐高鐵嗎?

正常是過了21天才可以,其實資料都要報備給社區的,過了第21天做最後一次核酸就可以了。

最新消息,有的社區不允許第三個7天出門,所以不同社區不同政策,最好問清楚自己所屬的社區。

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我屋企8月12,3號到深圳,起初話隔離14日,返到鄉下再酒店隔離7日(有自信居所)
幾日後話要酒店隔離21日,返去再隔離7日
最後喺酒店隔離到30號,返到去再喺屋企隔離到3/4號就自由
要有心理準備因應情況安排經常變
~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

男爵府

sunnyvivian 發表於 21-9-21 00:01
正常情況下,14日完左就會轉一日綠碼比你坐車或飛機返居住地,之後就會變成黃碼納入當地社區的管轄範圍, ...

我個社區同我講咗完咗第二個7就拆監控。我係想第3個7可以周圍去好似之前7+7就完成任務

男爵府

回覆樓主:

我9月8日係澳門隔離完14日,係澳門係自由的,亦可即時返上大陸,唔駛再做核酸就可以上大陸,但如果想即時返上大陸後,係要再隔離7日小區隔離的

琥珀宮

畀面勳章

咁好?即係完全自由活動嗎?請問係咪其他省都可能有唔同隔離要求架?例如我想去四川,是否要check 當地有冇其他要求呢?

琥珀宮

畀面勳章

LULU-MAK 發表於 21-9-21 00:54
我9月8日係澳門隔離完14日,係澳門係自由的,亦可即時返上大陸,唔駛再做核酸就可以上大陸,但如果想即時返 ...

返大陸仲要再隔離?

琥珀宮

畀面勳章

LedTV 發表於 21-9-20 22:57
其實係咪盲盒咁抽?
我見到有大抽到呢d

聽講內地派邊間就邊間

琥珀宮

畀面勳章

sunnyvivian 發表於 21-9-20 23:28
如果想知最新隔離情況可以睇小紅書,搜深圳隔離或者珠海隔離,然後揀最新就會睇到最近的分享,好多詳細分享 ...

好的,我試下在小紅書搵下先,些些

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

據我所知:
先去澳門,就隔離14日有得選酒店,酒店有4間選,自己訂
https://content.macaotourism.gov.mo/uploads/mgto_main/medical_observation_hotels_tc.pdf
之後再自費做檢測,24小時內拎到報告無事,有個綠色健康碼就可以去大陸,但到大陸除非係去上海,否則去深圳或其他地方,你都訂唔到酒店,因為酒店要求你要隔離足21日才可以比你訂房,國內唔同地方唔同要求,最好先問清楚。

如果唔去澳門,直接返大陸,就要14+7,如果最後7日無住家地址,就要係酒店隔離埋,即共隔離21天,而且無得選酒店。

首頁
23456...11

尾頁

跳至