論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇人等海外等得太耐?最後決定蝕agent費都放棄無了期等待,而轉請本地?

大宅

申請左印印照顧老人家, 已等兩個月仍無聲氣!
舊工人會在十二月頭走, 過多一個月再無消息睇怕都要轉本地.

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bilibala.ting 發表於 21-9-24 04:18
有冇人等海外等得太耐?最後決定蝕agent費都放棄無了期等待,而轉請本地?
...

海外預左耐,不過本地好揀工,都吾係容易搵到

大宅

唔知點算.

大宅

以前請海外, 兩個半月已OK, 今次已經預4個月, 都好似無聲氣咁弓

別墅

CS0316 發表於 21-9-25 14:55
以前請海外, 兩個半月已OK, 今次已經預4個月, 都好似無聲氣咁弓

我其實4月尾請,到依家仍然未confirm幾時黎到?大家都知酒店同竹篙灣隔離好似黑洞咁,根本唔知幾時有?我仲要剛剛生左new born,所以好頭痕!

大宅

回覆 bilibala.ting 的帖子

希望政府九月底行順左後會再放寬.你請的是菲定印?
菲是因為之前溶斷, 現在應該好D!
印就仲未知咩環境, 現在好似無乜消息, 好似話印尼CHECK得好嚴!

別墅

CS0316 發表於 21-9-26 15:43

希望政府九月底行順左後會再放寬.你請的是菲定印?

我正是請海外印!

大宅

本地真係好難請,佢地好揀工

別墅

mnhk 發表於 21-9-26 22:05
本地真係好難請,佢地好揀工

我搵左agent問定本地,又係叫我預左俾多d錢,叫我地對姐姐好d,考慮俾bonus留住姐姐,以防跳槽呀!其實真係好荒謬,根本就係一買一賣的服務,點解搞到我地僱主欠左佢地?要討好同怕左佢地咁?(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

bilibala.ting 發表於 21-9-27 01:37
我搵左agent問定本地,又係叫我預左俾多d錢,叫我地對姐姐好d,考慮俾bonus留住姐姐,以防跳槽呀!其實真係 ...

宜家話事權係工人手上,僱主根本無得揀,我之前簽左個完約姐姐,佢身體問題要取消合約,中介都未搵到人replace佢,我都就快無工人用

大宅

你四月到現在仍未到????你有無問AGENT文件是否已齊? 只等搶竹篙灣? 定由四月至現在連文件都未申請到???
你可否幫手問問AGENT其實自8月20日開始有外傭輸入後是否也有印印入境? 因電視完全沒有提及任何印印.
我都有問AGENT, 佢就話有印印入境, 但申請很難! 我唔知佢真定假.

複式洋房

我朋友調轉...佢轉請海外

大宅

LCK0707 發表於 21-9-28 12:40
我朋友調轉...佢轉請海外

唔急要工人當然可以轉請海外,急用就真係難。

大宅

bilibala.ting 發表於 21-9-24 04:18
...

我之前請咗一年,extend咗两次visa,最終請了本地,俾多次agent錢抵過住酒店+風險

大宅

而家請海外, 重大風險! 比AGENT FEE, 比酒店隔離錢. 做唔夠幾個月, 唔做轉工 朋友話真係唔想請斷約, 好似搶人地的工人咁. 但自己個海外賓姐, 做了3個月, 就跳槽了. 唔通又再 比AGENT FEE, 比酒店隔離錢再請真係

子爵府

CS0316 發表於 21-9-27 17:32

你四月到現在仍未到????你有無問AGENT文件是否已齊? 只等搶竹篙灣? 定由四月 ...

我忍唔住要爆啦!我1月請海外菲,到現在都未到,佢VISA都過左期要我比錢再續,可以點?等了又等!有冇人等得耐過我?

大宅

回覆 smallb2011 的帖子

過唔到黎原因係BOOK唔到酒店? 如果係嘅你要幫手BOOK架, 唔好單靠AGENT呀!

子爵府

CS0316 發表於 21-9-30 10:52

過唔到黎原因係BOOK唔到酒店? 如果係嘅你要幫手BOOK架, 唔好單靠AGENT呀! ...

禁飛到現在,agent話唔會幫我book,要自己book,仲未搶到位呀

大宅

努力加油!!!!

首頁

尾頁

跳至