自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

春季勳章

回覆 Arjo525 的帖子

你自己作為外行人都聽到走音,無理由考專業試會覺得人哋唔扣分家?

大宅

mocha_y 發表於 21-9-26 16:42

你自己作為外行人都聽到走音,無理由考專業試會覺得人哋唔扣分家?

我自己聽係有幾下隙隙聲,次數不多。如果我知道會扣很多分,我一定唔會交這個片。

大宅

mocha_y 發表於 21-9-26 16:42

無論如何結果已經是這樣,只能繼續向前改進,離開這家黑店重新出發。

大宅

Arjo525 發表於 21-9-26 15:46
1年多前誤打誤撞去左這間小型琴行學Cello, 用租琴教琴唔駛學生帶琴做招來。2021年第一季開始試練3級歌,由 ...

真係好不專業。 我識嘅音樂老師, 都能夠齋睇片段,知道小朋友攞咩grade.

佢仲要連合唔合格都分唔到

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我係家長
你欠經驗信錯人。當然re唔ready係信老師,但今次琴行老點了你。交片考,錄完至報名都唔遲,其實如果小朋友未到水準,老師有責任提醒家長再練
佢話由得你想錄幾多次都得,明顯信口開河。行規係租琴室係按時收費,點有可能由得學生錄n次。講真23次唔得,456次再錄落去,學生都手軟啦。我唔信琴行咁大方仲可以由得學生take個break返嚟無限任錄唔收錢。佢吹太大,你又真係信
走音亦唔100%係琴行責任。正常有點走音係不可避免(除非你話平時練習不嬲都係4首一take過無瑕疵)
至於一考完就收4級學費其實亦係行規。不過一般好嚟好去,都會「free」多幾堂,合格至收新學費

大宅

Arjo525 發表於 21-9-26 16:12
我哋日日都有同小朋友練歌,坦白講我哋都唔係玩音樂,唔知咩叫做可以合格嘅level。我承認我仔係少許走音, ...

明丫。 我自己都唔識音樂,都係聽音樂老師講。 不停錄,錄到音樂老師話ok為止。 你真係要轉嗰個音樂老師!

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

其實因為covid才有錄片考試的方式, 琴行錄片唔專業,反而可以諒解, 因為的確唔係琴行的專業服務。

我覺得最大問題係, 草率地推一個未達標準的學生去考級, 呢點是最不專業。

男爵府

Arjo525 發表於 21-9-26 16:44
我自己聽係有幾下隙隙聲,次數不多。如果我知道會扣很多分,我一定唔會交這個片。
...

交錄音考級我見好似容易攞好好成績,我仔交既錄音,都有啲錯咗,但冇影響成績。我估係你小朋友成首歌既演繹有問題,拍字,感情,技巧等,所以未合格,老師真係好大責任。
:wave:

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

錄影考試其實已經好鬆手,
好多人分數都唔錯,
你小朋友唔合格可能真係幾差了,
老師連咁都睇唔出由得你去交片,
真係靠害

大宅

babyhoi 發表於 21-9-26 17:38
錄影考試其實已經好鬆手,
好多人分數都唔錯,
你小朋友唔合格可能真係幾差了,

其實要再錄影俾錢我是沒問題的,點解唔講清清楚楚點解甘靠害!我地一家都感到好低落,心力交瘁。

大宅

Arjo525 發表於 21-9-26 17:47
其實要再錄影俾錢我是沒問題的,點解唔講清清楚楚點解甘靠害!我地一家都感到好低落,心力交瘁。
...

一開始錄影話要點計點俾錢,我不會不接受,小朋友第一次考,我冇咩概念點俾錢,做家長都會俾的。錄唔好pass唔到,我寧願俾錢錄到pass到為止,或者練多陣先再錄。
錄音唔好,琴行就為了貪方便慳時間,揀一個勉強可以pass到的錄影。我好痛恨自己信錯琴行負責任人及老師,令到小朋友有一個失敗的結果。

公爵府

我係家長,小朋友有學樂器,正常學什麼程度,就交什麼級別嘅學費!

琴行呢方面係冇做錯!

珍珠宮

我都搵緊地方學cello
多謝樓主分享

珍珠宮

可能琴行見用網上遞交錄影片段,以為容易啲合格,就叫樓主小朋友摶吓,其實不盡然,我女的幾個朋友今年也一齊考八級鋼琴,以為錄影易拿高分,點知有一、兩位朋友都只係合格,但平時佢哋彈得唔錯的,鋼琴老師推斷考官完全冇鬆手之餘可能更嚴格。

侯爵府

弦歌琴行?

大宅

lingluk1306 發表於 21-9-26 22:47
弦歌琴行?

Pm

男爵府

回覆樓主:

要睇分紙,看看什麼問題攪到唔及格。老師要負上最大責任。
琴行真係好好生意,現在個個學生都要錄影,無時間再錄多幾次㗎。
而且3級都唔合格,都應該真係幾大問題。要考慮下是小朋友問題,還是老師唔得。對正問題,是否應該繼續跟這位老師學,無謂繼續浪費金錢和時間。

男爵府

其實無論學咩,家長都有責任了解一下,尤其要參加大型比賽考試。
我都唔識音樂,兩個小朋友都有學琴有考琴,我都有了解當中既細節。初時我都喺琴行學,但覺得學得唔好,又係冇打好基礎就推去考級,最後轉左私教,比私教老師話依家考根本唔會合格,唯有延遲大半年但考多一級。琴行始終師資唔好,又太多學生,建議你都試下私教。

男爵府

回覆樓主:

另外,收4 級學費冇問題呀,一般考完試,開始教4 級,就收4 級錢,應該無論學咩樂器都係咁

不過都想知你講嗰間琴行喺邊區

大宅

anteater 發表於 21-9-26 23:51
要睇分紙,看看什麼問題攪到唔及格。老師要負上最大責任。
琴行真係好好生意,現在個個學生都要錄影,無時 ...

對正問題,是琴行未教好小朋友基本功,錯誤判斷可以考3級,繼而錄影收費問題交帶唔清晰,賴以專業為名的琴行連錄影片pass唔pass到都分唔出令到小朋友沒有錄多次機會,未知合唔合格就收4級錢我係家長我認為係有問題(雖然這裡有打手或所謂家長打話係要俾),不負責任將承諾的事講完就算。重申小朋友好勤力練習,拉歌好好聽,我係大人都做唔到,就係中間有點瑕疵要改善,唔係浪費金錢時間的人。唔明白成件事,請你看上面對話,太多不能盡錄,並請你說話自重!

還有,批判可以少講啦,純分享,你有興趣知那琴行,我可以私聊話你聽。

首頁

尾頁

跳至