自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

男爵府

omother 發表於 21-10-4 19:57
父母嘅錢,佢哋有權決定點樣用。

如果大家一樣孝順父母,但父母明顯大細超,一定會唔開心,但唔會為錢鬧佢 ...

錢係導火線,唔係想要佢啲錢

男爵府

penpenvivi 發表於 21-10-4 20:24
明白樓主 ,係度發洩無問題

係,只係找個渠道發洩,我都係咁過

男爵府

Mrs.Chan 發表於 21-10-4 20:34
仔女多,父母偏心,會唔會某一兩個受寵仔女特別氹得兩老歡心,懂得說話,捉到兩老喜惡?俾足家用的仔女會唔 ...

係呀,所以我對我嘅小朋友係要用愛包圍佢,要佢感受到,因為我由細到大都冇喱種感覺

男爵府

yk2 發表於 21-10-4 20:27
唔駛嬲父母,可能因你叻不用擔心啫!

唉! 但真係好心有d大人,難聽d真係衰過乞丐,咁大個男人,拍拍攞友一 ...

係呀,仲要成日話唔洗靠佢哋,跟本部分日常洗費,住嘅都係父母嘅,唔明點樣唔洗靠人

男爵府

明白你感受,發洩完呻完,明天又一日,算啦,人既緣分一早已定,父母緣,兄弟姊妹緣,呢兩樣野,好難求,唯有自己睇開,既然父母偏心,你唯有盡量睇開d, 因為有d人你越對佢差,佢都好鍾意你,但相反你對佢好呢,佢就會對你諸多要求又唔理你

水晶宮

臭屁 發表於 21-10-4 21:11
當然乜都冇比過我啦,我亦唔會貪或要求佢哋有乜我有乜,
點解咁慶,最大原因係大嗰個出發英國前,我幫咗佢 ...

咁pk 果個係你阿哥, 2老就偏心...

嬲係正常,俾我都嬲同失望。 但都俾你睇清佢地真面目咪唔駛投放咁多感情, 唔好俾佢地錫就搵大果個, 有事幫手就只會搵自己, 認清邊個先係對你最好。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

臭屁 發表於 21-10-4 21:15
錢係導火線,唔係想要佢啲錢

樓主,我好明白你嘅意思,唔係錢嘅問題,係偏心嘅問題,但係睇到上面嘅回應都係以為你係為咗錢唔憤氣,佢哋真係唔太明白

珍珠宮

但有次我同老公嘈交,我就去咗酒店住,同咗佢哋講,點知佢哋冇反應,亦冇話叫我返去住下先,其實都只係想 ...

你咪叫佢找阿大law。。。唔好屈在心,既然又唔係貪父母錢和貪佢依靠,又明顯偏心,係我就坦坦白白,兜口兜面同兩老講:
你咁關心阿大的事,自己去問阿大,唔好要問我。
間屋又唔係我嘅,靚唔靚,唔關我事,費事答。
平時係隔幾耐返去食飯一次,就照咁上下時間返。唔好因為阿大走左,就找我攝罅,悶就打去找阿大。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

係我都嬲啦!

琥珀宮

櫻花bb 發表於 21-10-4 20:34
雖然主角唔係我!但就係佢地帶子女黎,但又唔愛惜,偏心偏到出晒面,咁佢帶佢黎呢個世界為咩呢!
...

好問題,正如亦有父母成日講子女係黎討債
無仇不成父子
親耳聽過有朋友講係錫大嗰個,細嗰個係人都睇得出冇咁錫,問佢點解,佢自己都答唔出,唔係仔定女嘅問題,因為係兩姐妹,大嗰個唔係特別靚或聰明,反而細嗰個讀書仲叻
所有野都係因果

大宅

回覆樓主:

咁樣發洩唔夠喎,要停晒佢想要,想知既野,唔好理,叫佢自己收風

子爵府

牛年勳章

唯有當佢哋緣份深啲,或者上一世你父母欠左佢哋。好多嘢都係要還,可能佢哋下一世仲要繼續糾纏。你自給自足唔使靠佢哋已經好叻。

都好明白你感受,呻完希望你會覺得好D

男爵府

賀賀 發表於 21-10-4 22:02
咁樣發洩唔夠喎,要停晒佢想要,想知既野,唔好理,叫佢自己收風

已經同佢講左,有咩想知自己問佢,反而比老豆話返轉頭,點解做妹嘅唔關心下佢幫下佢,
我再聽佢哋講嘢真係人都癲,點都係我唔啱咁

子爵府

其實我係會坦白同老大講自己的不滿,唔會亦唔好屈住,反而老父母無得好嬲,明知係這類人,自己有本事亦唔貪爺田地。

男爵府

臭屁 發表於 21-10-4 18:21
一路都知好偏心,夾係中間嗰個多數都冇人理,都唔緊要,都唔好做得咁出面!
大嗰個去咗英國,搞唔掂話要買 ...

差別咁大 真係會開心

伯爵府

回覆樓主:

凡事講緣份,唔好嬲啦,咪理佢哋,如果可以做到各不相干,唔好激親自己

男爵府

followgod 發表於 21-10-4 22:15
差別咁大 真係會開心

唔開心先啱

男爵府

好多思想守舊嘅上一代,重視嘅係"長子嫡孫"
我家父母都最重視個仔,D女係外嫁女,向好嘅方面睇,佢哋冇諗住靠我哋養老,好仔/女不論爺田地,自己有本事唔使"啃老"

男爵府

我係樓主,我會話“英國間屋咁靚,梗係諗住遲D接埋父母過去住啦,父母學好D日常英文,買多D英國啱着既衫,食多D burger 同pizza, 去到就好快適應㗎啦”

水晶宮

臭屁 發表於 21-10-4 22:07
已經同佢講左,有咩想知自己問佢,反而比老豆話返轉頭,點解做妹嘅唔關心下佢幫下佢,
我再聽佢哋講嘢真係 ...

做父母想關心移民嘅仔女, 咪直接同佢溝通囉, 駛鬼搵另一個女做傳聲筒, 佢有本事移民就要學下點自己解決問題, 做乜要你隔山打牛去幫佢。

首頁
23456...10

尾頁

跳至