婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

同色不同款晚裝撞色,亞仔叫亞媽不要著,作為99嘅我,是否不要穿呢?我提意,不如新娘迎賓時穿我就係敬酒時著,避免大家同一時間撞色,不過新抱好唔鍾意,亞仔叫我唔好著!
其實件晚裝on line美國買嘅,純粹睇啱個款,唔係刻意同新娘撞色,何況我唔知新抱著咩顏色,大家冇夾過,佢見到我件晚裝掛咗係衣帽間,所以亞仔就叫我唔好著🙇‍♀️
其實我好鍾意件晚裝,著得很高貴
亞仔結婚大日子,本應高興,我已經好遷就新抱㗎啦!佢新娘房叫我唔好同佢share,因為佢要同佢媽咪一齊用,唔夠大,叫我用另一間休息室用作換衫化妝
好多野我都唔出聲,唔想亞仔難做

珍珠宮

咩色

大宅

聽你語氣你都算係禁 邊有奶奶就身抱嫁
你個仔同你講野禁直接?
話拒老婆唔鐘意你著禁呀?
你都唔出聲果然係好奶奶
唔同時間著味得囉
其實都無咩問題丫

民房

回覆 mcs74 的帖子

淺黃色晚裝裙

子爵府

Ckk123 發表於 21-10-14 23:01
同色不同款晚裝撞色,亞仔叫亞媽不要著,作為99嘅我,是否不要穿呢?我提意,不如新娘迎賓時穿我就係敬酒時 ...

有d新娘成晚換幾套衫,係唔係要避晒咁多套衫嘅顏色啊?

Adrio77    發表於 21-10-15 17:00

珍珠宮

其實你當初訂時應該問下新人意見先,畢竟新人大日子,新娘一定係行先,呢到好多新抱都有投訴過婚禮奶奶衣著問題。黃色咁難撞都撞到真係唔係一家不入一門!

民房

我就係想知依家新一代新抱諗法,唔想婆媳不和,大家一家人,可以遷就一下,佢本應係第二條裙,剛剛改咗黃色條裙

男爵府

你加件披肩左搭右搭換咗個feel會唔會無咁撞?

珍珠宮

Ckk123 發表於 21-10-15 00:15

我就係想知依家新一代新抱諗法,唔想婆媳不和,大家一家人,可以遷就一下,佢本應係第 ...

咁其實呢,我會覺得你新抱難相處d。但你買禮服時無問新人意見先就吃虧了。要知道這個婚禮是年輕人的,作為長輩只係配角黎姐,奶奶著咩顏色衫都係罪,好多奶奶著白色唔得著紅色唔得著粉紅色又唔得,太長唔得太短唔得,係雞蛋裡挑骨頭。其實咩色咩款都唔重要,最主要係無提前溝通,比新娘子感覺奶奶想搶風頭,不尊重佢ge感覺。

顏色問題男人應該無咁敏感,既然新抱轉達了她的意見,唯有轉其他顏色吧!但今次一定要當佢係個閨蜜咁,一齊揀禮服~

子爵府

Ckk123 發表於 21-10-15 00:15

我就係想知依家新一代新抱諗法,唔想婆媳不和,大家一家人,可以遷就一下,佢本應係第 ...

而家新一代嘅心抱諗法?好簡單啫,個個都當自己係公主,地球中心點囉

男爵府

Ckk123 發表於 21-10-14 23:01
同色不同款晚裝撞色,亞仔叫亞媽不要著,作為99嘅我,是否不要穿呢?我提意,不如新娘迎賓時穿我就係敬酒時 ...

淺黃色又真係幾覺眼地撞(就算唔同時間著)。如果我係賓客,我可能會諗「99專登玩野撞個新娘色黎宣示主權」。

Adrio77    發表於 21-10-15 17:01
kwhkwh    發表於 21-10-15 01:08

民房

回覆 uckukuku 的帖子

新娘子條裙ruffle 斜領高叉長裙少少拖尾,類似芥辣黃色,我條入膊A-line平腳長裙淺黃色,2個款各有不同,同Color tone

男爵府

breadcheung 發表於 21-10-15 00:31
而家新一代嘅心抱諗法?好簡單啫,個個都當自己係公主,地球中心點囉

有冇聽過女人其實係「一日公主,十個月皇后,一世奴隸」?女人應該最明白呢樣野....

大宅

回覆樓主:

撞色就是攪事的諗法是想食花生無事生非的人才會這樣諗,真係好無謂。我就不介意同99或媽咪穿同一顏色,講真成晚有幾多時間走埋一齊,新娘子基本上不停換衫啦,怕比99搶風頭思想真的好幼稚及無自信的心態。

若然同99穿了同色,就會被99靚絶全埸搶了風頭,咁做新抱的反而要自己檢討一下,點解自己外貌身形會差過99
講真有幾多99心甘情願去轉顏色,轉了顏色也一世記在心裏,所以我就不會叫99轉顏色, 以免她舊事重提,糾纏不清,不拖不欠的關係才是最好。

Adrio77    發表於 21-10-15 17:02

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

先恭喜樓主榮升奶奶!家有喜事
公道D, 樓主你曾經做過新娘, 無論新一代/上一代新娘,big day 做主角的心態, 你應該好清楚。有時衣服/顏色縱使賓客5記得,但個新抱會記你一世!
Big Day 洗費是否年輕人出哂? 如果是,好難「提議」同新娘「夾時間」穿衣。
折衷D, 你是喜歡衣服款式? 轉顏色行嗎?
你今日就了阿仔,佢地未必感激你,但最少不會有位被你新抱囉囉唆唆。好難得有99「唔想婆媳不和」,替你仔仔高興。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

民房

回覆 kwhkwh 的帖子

多謝你祝福🙏🏼🙏🏼🙏🏼其實作為媽咪或是99,我都想做好本份啦!
婚禮19年已擺咗西式註冊,晚上宴開十幾圍,主要是新人朋友,因為疫情,中式擺酒延至今年年尾,主要是四大長老親朋戚友,2場酒席費用不是新人支付,還有一些什費係我支付的!(其實男家不主張擺2次,係新娘想要有西式童話地草婚禮)
我感受到搞一場喜事,中間多次爭抝,要測試大家耐力,我只好唔出聲,唔想下下對亞仔講錢,對佢哋好難受!
不過依一次,撞色事件,我感覺不是大不了嘅事,亞仔黑面同我講,話新抱喊晒,叫我唔好著,我心諗,少少事包容唔到,將來點樣一齊相處!
我條裙網上買,冇得退,5係租,再換款有啲難道囉!

伯爵府

Ckk123 發表於 21-10-15 01:42

多謝你祝福🙏🏼🙏🏼🙏🏼其實作為媽咪或是 ...

其實有時錢唔想比就唔好比
唔好比完又唔開心
個仔結婚佢有本事
擺幾多次酒無問題
要家人幫手埋單
就無咁大知頭唔好帶咁大頂帽
而撞色呢比著我係你我會換色
做新娘就大部分都唔想撞色嘅
真係撞左當豪你一次唔想嘈換
新娘房唔想共用都正常嘅
3個女人每人都換幾次衫
一齊share係唔係幾方便
佢就另外安排好房間比你就ok

珍珠宮

Ckk123 發表於 21-10-15 01:42

多謝你祝福🙏🏼🙏🏼🙏🏼其實作為媽咪或是 ...

19年已經擺左新娘子想要的婚禮,點解隔兩年後仲要搞中式酒席?

大宅

mcs74 發表於 21-10-15 03:37
19年已經擺左新娘子想要的婚禮,點解隔兩年後仲要搞中式酒席?

係囉,都擺咗西式,隔兩年仲堅持搞再中式(唔知係男家定女家想啦),聽到我都覺得好麻煩。嗰時我結婚就係明知99好麻煩意見多多(直情想騎劫整個婚禮),連我媽咪都叫我旅行結婚就算,最後我同老公決定唔擺酒,錢又慳返最重要耳根清靜!

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

呢d野就真係為左個仔家庭和諧,吞左佢,條裙換過隻色啦,唔需要講道理只需要講對個仔既愛

首頁

尾頁

跳至