夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同我老公喺2017年移民咗過嚟英國, 我哋兩個都係有英國公民護照… 2018 買咗間屋.. 2019就有一個好可愛嘅BB xx 直到2019年尾我爹哋媽咪同一時間喺香港病死… 我要講返去香港幫佢哋搞身後事… 之後長時間都抑鬱…

直到上年聖誕嗰日我老公突然間同我講話佢鍾意咗第二個佢要離婚, 就到超大打擊因為喺英國除咗我老公冇其他親人 感覺就好似比人哋遺棄左..最衰係我老公錯但係冇人企喺我嗰邊依家仲搞緊離婚手續

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我唔係好明樓主第三段。
當初遠走他鄉不是正正buy人地套 system 先走既咩? 點解突然咁怕人地果套思想「西方心思想」?究竟你口中的「呢度」係指邊度?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

複式洋房

kwhkwh 發表於 21-10-15 16:41
我唔係好明樓主第三段。
當初遠走他鄉不是正正buy人地套 system 先走既咩? 點解突然咁怕人地果套思想「西方 ...

其實當時係我老公話想移民嘅我就過咗嚟但係自從佢話離婚之後就開始驚…因為我覺得我老公係受到佢本地啲朋友影響..自從佢過咗嚟同佢喺香港唔係同一個人

受英國啲人嘅影響

複式洋房

咖啡色本阿樂臨牀處方有好多中藥🌿根治抑鬱名方

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Shirleykaur 發表於 21-10-15 16:46

其實當時係我老公話想移民嘅我就過咗嚟但係自從佢話離 ...
生仔要考牌。
阿仔將來係點,視乎家教,唔好將「教兒」責任推俾人地文化「影響」。
我同情你的遭遇,但你做人阿媽為人妻子似乎並無好好計劃。
回唔回來,財務能否支持,阿仔撫養權俾邊個,會唔會同佢一起回來?唔係話「想」咁容易。
想歸想,最少做個plan 出來看。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

子爵府

長時間抑鬱要食藥,
仲要帶住個仔,
我會返香港……
同埋多啲時間見太陽。

子爵府

比著我都唔知点好!你嗰邊親戚朋友都唔多個,又已經無父無母,比我會帶返個小朋友返香港跟自己!從新開始!到小朋友再大啲先過返去讀書都得!

別墅

我係你會以個仔福祉去諗為先 返香港定留喺英國對佢成長最好?受香港教育定英國受教育會對適合?至於自己嘅病 兩邊都可以受治療

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

香港呢邊要零重新開始?有無親戚可以幫下你?
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

Shirleykaur 發表於 21-10-15 16:25
我同我老公喺2017年移民咗過嚟英國, 我哋兩個都係有英國公民護照… 2018 買咗間屋.. 2019就有一個好可愛嘅B ...

如果要番來香港,你必須要有些可幫助你的人,否則你番到香港一無所有仲辛苦。樓主在香港有屋住嗎?

珍珠宮

Shirleykaur 發表於 21-10-15 16:25
我同我老公喺2017年移民咗過嚟英國, 我哋兩個都係有英國公民護照… 2018 買咗間屋.. 2019就有一個好可愛嘅B ...

小朋友邊個要?屋又點分配?外國好多人離左婚都住同一間屋架喎
同埋香港你都無親人,你番黎咪由0開始,仲難攪啦

珍珠宮

Shirleykaur 發表於 21-10-15 16:46

其實當時係我老公話想移民嘅我就過咗嚟但係自從佢話離 ...

我唔同意係影響,係香港五光十色,偷跳方式層出不窮,賤人通街都係,佢又甘多年都影響唔到

變左就變左,壞左就壞左,唔關其他人事的。甘朋友叫佢拎曬份身家出黎、拎埋層樓出黎送比佢,唔通佢又聽?聽就係智力有問題

茶類愛好者    發表於 21-11-5 15:18
kwhkwh    發表於 21-10-16 06:00

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

PIGPIG朱 發表於 21-10-16 04:27
我唔同意係影響,係香港五光十色,偷跳方式層出不窮,賤人通街都係,佢又甘多年都影響唔到

變左就變左, ...

大宅

我會留係英國。英國政府對單親/低收入/無業人士多啲支援,有兒童津貼到16歲,每兩星期經濟援助,仲可以申請council house, 生活水平又低過香港,遲啲小朋友返學又免費,而且你有英國護照更易申請。

英國離婚率高,而且好多人再婚,所以離婚成件事好似好common 咁。你自己有情緒問題如果要求醫,nhs 免費都已經減輕負擔一大截,返黎香港生活壓力好似大啲,除非你有其他親戚可倚靠

大宅

我同我老公喺2017年移民咗過嚟英國, 我哋兩個都係有英國公民護照… 2018 買咗間屋.. 2019就有一個好可愛嘅B ..直到2019年尾我爹哋媽咪同一時間喺香港病死… 我要講返去香港幫佢哋搞身後事… 之後長時間都抑鬱
2019年尾返香港,2020年1月尾就封關,咁你幾時先返番英國搵你老公,定一直分隔兩地?

大宅

從理性分析,評估兩邊生活上你能所得到的支持香港定英國多啲? 其實香港生活壓力很大,特別係小朋友的教育

leeyin    發表於 21-11-4 03:15

男爵府

你了解兩边福利哪邊對你倆母子有利先。通常西方先進國家的福利也好過HK.工作壓力也沒這兒大,小朋友讀書更不在話下,通常他們讀過後都會揀外國,因讀得輕鬆很多,又可學好英文,將來回來大把機會,不像HK,學了十多年英文,也是半桶水

leeyin    發表於 21-11-4 03:15

大宅

如果係英國無人無物又帶住小朋友真係返香港好過!一來英國係一個好講”人力”嘅地方,買個大雪櫃送到門口,唔包搬入屋你都死(我自己試過)!仲未計好多嘢自己一個女人仔帶住小朋友會好唔方便!

再加上如果你係英國讀書大就會知所謂嘅 BBC, 除一口英文外,好聽叫單純,唔好聽就是柒!自細習慣係英國式 hea 生活,少少辛苦 / 壓力都好似世界末日咁,唔能屈又 唔能伸,離開不了 hea式生活,否則就頂唔順 / 生存唔到!

相反香港自細訓練操慣嘅精英式嘅培育,走出嚟比英國大嘅 smart & 識 do 十萬九千倍!能屈能伸,去到邊都能夠生存到!

PS. 已在英國 2x年,教過 BBC & 香港大嘅學生

侯爵府

2024年龍年勳章

Aoki 發表於 21-11-5 09:48

如果係英國無人無物又帶住小朋友真係返香港好過!一來英國係一 ...

欣賞姊妹對英式教育和香港教育comments.
題外話,我老公想BNO移民,說對小朋友教育好,我都認為,除非升英國私校,否則讀英國公校的話,小朋友除了一口流利英語,其他學術都追唔上香港。
從小朋友升學來講,在香港讀唔成書可以出國留學,
在英國學術追唔上的話,回流香港升學也未必有優勢。

大宅

小菜豆 發表於 21-11-5 12:45
欣賞姊妹對英式教育和香港教育comments.
題外話,我老公想BNO移民,說對小朋友教育好,我都認為,除非升英 ...

去咗英國讀,hea 慣就返 唔到轉頭㗎喇!尤其是英國 d 普通公校,好似香港 d 4、5 流學校(或者更差)咁,爛泥扶唔上壁,學校 hea, 老師 hea, 學生更 hea ! !

首頁

尾頁

跳至