想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為老公有染色體平衡易位, 所以一定要做IVF~醫生已經講左, 有染色體平衡易位, 係IVF入面, 係最worse最worse的情況

做第三次IVF, 抽左18粒eggs, 16粒受精, 到最後PGT得一粒胚胎染色體正常...可惜最後著床失敗

早兩日抽左第四次eggs....今次好叻, 抽到28粒, 但岩岩收到姑娘電話....只有16粒受精
心情由天堂跌左入地獄........爆喊了~
點解上次抽到18粒, 今次28粒, 都係一樣得16粒受精
好驚唔知有幾多粒可以去到Day 5做PGT~

四次IVF, 抽左79粒eggs......求心理陰影面積

大宅

cc_2021 發表於 21-10-29 13:29
因為老公有染色體平衡易位, 所以一定要做IVF~醫生已經講左, 有染色體平衡易位, 係IVF入面, 係最worse最wors ...

首先 祝你們好運,
我都聽過有染色體問題非常難搞,
真係要靠運氣

請問你們點發現有呢個問題?
你們是否在私家做?
現時用了多錢?

大宅

回覆 tshoyi 的帖子

因為老公精少, 醫生建議抽血驗下, 就發現左依家食住維他命果啲, 又好番啲~

頭三次係私家做IVF, 大約用左36-37萬...實際銀碼無計了
今次排到公家做IVF, 暫時連抽血用左$28,000

大宅

cc_2021 發表於 21-10-29 13:54

因為老公精少, 醫生建議抽血驗下, 就發現左依家食住維他命果啲, 又好番啲~

你們有能力負擔都還好
我同先生當時選擇等政府ivf

我之前有爬台灣啲文章,如男性不育,
有可能係有染色體問題。

我先生就型態差,之前係仁安做過iui fail, 轉到排公立,先生係公立抽過一次血,不過就無回報返泥話有問題。

大宅

錢對我同先生黎講唔係太大問題...因為錢可以搵得番~

係依度睇到好多post...就算太太高齡...都容易有胚胎可用可放...

而我係有好多eggs, 錢也不是concern~
但染色體有問題....好似做咩都無用~
其實我都係想生個BB姐

人生覺得好絕望

子爵府

回覆 cc_2021 的帖子

加油,明白你的無奈,所以除咗為你打氣,都唔知可以做咩

洋房

cc_2021 發表於 21-10-29 17:36

錢對我同先生黎講唔係太大問題...因為錢可以搵得番~

加油呀,唔好放棄,我有朋友都係染色體異位,佢之前去泰國做,最終都培養到一個胚胎出黎,前兩日佢已經到左個邊,準備下個月植入。佢哋卵數量仲少過你,妳都仲有希望。我今次都已經係第五次做啦,我都未有放棄呀

大宅

回覆 Iris1230 的帖子

希望你朋友成功啦
姐妹,我覺得你好厲害,已經第五次,希望你好快成功,我地一齊做媽媽

洋房

cc_2021 發表於 21-10-29 21:20
回覆 Iris1230 的帖子

希望你朋友成功啦

我係因為免疫問題,前面幾次都流產啦,但係胚胎少,所以每次都要抽卵,大家一齊加油,唔好放棄

大宅

2023年兔年勳章

你已經好叻女,每次抽卵都十幾粒以上,機會率已經比我好好多,繼續努力應該好快會成功,加油!

大宅

回覆 16092019Lee 的帖子

多謝你呀!其實我仲有16個受精卵係醫院度,要心存希望
希望佢地乖乖去到D5, 做到PGT,有正常胚胎可用可放

複式洋房

回覆 cc_2021 的帖子

我老公都係極少,少到冇,驗左血,發現染色體問題,我5月養和抽卵,28粒,最後得5粒胚胎,但我7月植一粒生化左懷孕;31/10再植多兩粒,今次係冇成功著床,我quit 埋份工做都唔得,灰左了!希望有成功例子,分享來打打氣😭

大宅

回覆 Jessibb 的帖子

染色體問題都係有平衡易位嗎?
你果5粒有無做PGT? 都pass了嗎?

建議你盡快排QMH公家,對上一次醫生同我講希望輪候時間會降低到三個月!而且養和真係好貴喎!同埋每次抽卵都要全身麻醉,好傷身!

如果有染色體問題,不如都係搵份工返住先,因為真係唔知幾時先可以生到BB,如果冇份工寄托下,可能會更難受!

我依家仲喺度等緊PGT結果,應該下星期會出啦!啱啱下星期就係我生日,希望會有好消息!

我哋一齊加油啦

首頁

尾頁

跳至