懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

臨時要轉醫院,想問吓荃灣港安醫院順產好唔好?

上網見好多都係開刀嘅分享(emoji)

複式洋房

Babytocome 發表於 21-11-5 09:49
臨時要轉醫院,想問吓荃灣港安醫院順產好唔好?

上網見好多都係開刀嘅分享(emoji)

親身經歷完。本人並不建議(emoji)
第一:姑娘質素
初初以為公立醫院實習醫生/姑娘先至會手勢唔好,估唔到係私家醫院種豆都要拮兩次先成功。(因為本人非常怕痛,對於其他人來講可能好小事)。
第二:助產士態度
由於我順產嘅時候打咗無痛分娩,對於宮縮嘅感覺極為輕微,所以Push嘅階段掌握唔到最好嘅節奏。在場嘅其中一個助產士,竟然唔係鼓勵我而係不斷同我講:"你咁樣冇用㗎,你咁樣嘥晒啲力㗎,唔係咁樣呀!"我真係懷疑自己入咗公立醫院(emoji)(當初就係因為生仔唔想受氣而揀私家醫院,估唔到呢度都係咁,好失望!)
續。。。

複式洋房

Babytocome 發表於 21-12-1 14:50
初初以為公立醫院實習醫生/姑娘先至會手勢唔好,估唔到 ...

第三:夜晚安排
當晚我係住二人房,旁邊媽媽朝早check out咗。估唔到半夜12點有姐姐帶爸爸入房擺行李執野,攪咗20分鐘。個零鐘之後到另一個媽媽過床,又搞咗半個鐘。旁邊血壓機鹽水機不斷響,最終我成晚都瞓唔到。

(對於產婦半夜嘅休息真係好重要!我明白唔係私家房就有機會半夜被嘈醒,但產房係咪真係完全冇位可以俾產婦休息到天光,係咪真係冇其他吉房可以過床?行李係咪一定要預先擺入房?姐姐介紹嘅時候係咪可以減輕聲量?)

以上種種都令到我極為失望,如果有下次我絕對唔會再揀荃灣港安。
分分鐘法國醫院都比佢好。

別墅

Babytocome 發表於 21-12-1 14:50
初初以為公立醫院實習醫生/姑娘先至會手勢唔好,估唔到 ...

身同感受 荃灣港安醫院啲工作人員態度好差
尋晚我陪媽咪睇夜診急診室 幫媽咪係reception 填表有一欄唔清楚 諗住問reception 右邊後生仔 跟住佢好操咁大力拍打張紙指着 痴線
以為自己去咗政府醫院
不知所謂 以後唔會再去港安 啲保安仲痴 媽咪個工人姐姐已經攞緊兩陪電話scan 安心 我自己行前幫媽登記咗先 個女保安好癲話媽咪同工人姐姐兩個都要scan 叫返我返轉頭跟返工人同媽的安心 跟住我行返轉頭係大門睇 見到姐姐已經攞緊兩部電話 跟住女保安仲黑面啤住我 再話佢哋得一部電話 跟住我又走返轉頭又再睇 姐姐已經scan晒兩部電話安心 保安對眼同態度其實係米有問題?!

首頁

尾頁

跳至