單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好,我有一個四歲的仔,監管權係歸我,佢爸每隔一星期會湊返去一次,但每次一話要返去,我仔就喊住話唔想過,但因探視權,我不能唔俾佢過,我想問小朋友幾歲可自己選擇去定唔去?
每次見到喊到甘好心酸(emoji)

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

https://www.baby-kingdom.com/for ... p;extra=&page=1

複式洋房

回覆樓主:

我深深明白呢種苦因為我都經歷過...除非你去做一啲心理報告證明小朋友因探視而令情緒差,例如發惡夢...呢種做法你係要去部署記錄每一次去完探視嘅情緒!其實父親對佢唔差的話或許時間過多一排小朋友亦會適應的,我那時探視令開始女兒三歲左右,每次都喊得好犀利搞到要報警但當小朋友明白要咁做同適應咗之後就冇乜嘢喇...現在女兒都四歲了當然都好睇對方如何跟他相處啦!

男爵府

我見過幾個讀小五六的小朋友,他們都說不會去見父親,什至block了他電話,也沒什麼事發生。

男爵府

如小孩已讀中學自己不想見ex,小孩可以自己選擇不去見嗎?

複式洋房

irisf 發表於 21-11-26 00:16
我見過幾個讀小五六的小朋友,他們都說不會去見父親,什至block了他電話,也沒什麼事發生。 ...

也未必好事,始終缺乏父愛嘅孩子係有啲缺憾係成長

公爵府

回覆 irisf 的帖子

中學咁大個, 佢唔想見都無人迫到佢, 咩探視權都無符, 唔通法官下令捉佢去見咩.如果一向同爸爸關係好, 自然想見; 唔好既, 見都無意思.

首頁

尾頁

跳至