自由講場

跳至

首頁
12345...21

尾頁

子爵府

Del.

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

冇法㗎喎,提醒下你媽,佢都堅持要比既,你冇野可以做,畢竟錢係佢既。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

伯友依家住邊?租樓住?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

問伯友有冇睇東張,反口反臉唔認數唔係奇事!

似水榴槤    發表於 21-11-19 15:14
la_source    發表於 21-11-19 11:15

侯爵府

放要蝕咁多 都肯?咁真係救唔到佢

abirdma    發表於 21-11-19 11:02

公爵府

牛年勳章

嵐嵐喵1234 發表於 21-11-19 09:52
上星期阿哥話買樓接埋阿媽一齊住, 氹佢攞哂銀行d錢出黎比佢keep住, 話幫佢申請長者津貼, 話政府錢唔好蝕底, ...

見好多呢啲事,未見過有好結果

wcpcelia    發表於 21-11-19 11:33
嵐嵐喵1234    發表於 21-11-19 10:21

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

70 歲長者津貼遲下好似唔需要資產審查喎
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

蝕7-80萬都放? 真係咁趕咩?

同埋橫掂都係分錢, 點解剩係將d錢俾哂你阿哥, 唔俾啲你呢?

琥珀宮

其實如果夠錢用,就唔好諗長者津貼,蝕7-80 萬喎!值咩?

子爵府

seaman1982 發表於 21-11-19 09:54
冇法㗎喎,提醒下你媽,佢都堅持要比既,你冇野可以做,畢竟錢係佢既。
...

係呀, 最終決定權係佢身上, 阿哥煩左我地幾個星期, 攪到個個精神衰弱, 我都唔想理啦。

珍珠宮

esmehouse 發表於 21-11-19 10:04
70 歲長者津貼遲下好似唔需要資產審查喎

高額係咪要呀~的確好多長者都係咁做,d資產轉曬比仔女,之後排公屋,拎高額津貼。

琥珀宮

你阿哥精甩尾!阿爸一走就打阿媽主意!

子爵府

cy101 發表於 21-11-19 10:00
問伯友有冇睇東張,反口反臉唔認數唔係奇事!

用阿媽間公屋白表買居屋

水晶宮

嵐嵐喵1234 發表於 21-11-19 10:08
用阿媽間公屋白表買居屋

平時你哥哥對阿媽點㗎?如果一直孝順,咁你就放手啦

男爵府

上星期阿哥話買樓接埋阿媽一齊住, 氹佢攞哂銀行d錢出黎比佢keep住, 話幫佢申請長者津貼, 話政府錢唔好蝕底, ...

提醒你媽萬一同佢哋住得唔開心又盛將來點算,叫佢有定心理準備,萬一真係最後要分開住你未必負擔得晒所有開支

珍珠宮

提一提呀媽,同仔,新抱一齊住,如果唔夾,你又俾哂啲錢佢地,佢地萬一唔想同你一齊住咁點算?
我認識有人係所有俾哂自己個女,但父母自己住,唔係同女一齊住...

男爵府

買年金, 唔當資產, 但利息當收入, 唔越過個數一樣可以拎老人高津.

pm-11    發表於 21-11-23 11:47

男爵府

mcs74 發表於 21-11-19 10:07
高額係咪要呀~的確好多長者都係咁做,d資產轉曬比仔女,之後排公屋,拎高額津貼。
...

如果冇成本就話啫,但係佢媽要蝕7-80萬喎,高額長者津好似3、4千蚊,一年當5萬,要15年先補番蝕咗舊$喎

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

mcs74 發表於 21-11-19 10:07
...
唔多覺有提資產審查,我知 under 70 歲就要資產審查,所以好多會轉走現金。

https://www.1823.gov.hk/tc/faq/what-are-the-eligibility-criteria-of-old-age-allowance-what-is-the-amount-of-assistance-payable
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

長者生活津貼一個月吾係得幾千蚊咋咩, 蝕7-80萬就為咗申請長者津貼!

abirdma    發表於 21-11-19 11:03

首頁
12345...21

尾頁

跳至